Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συνεχίζεται στις 6 Ιούλη η δίκη της Χρυσής Αυγής

Εφετείο 15 Ιούνη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 6 Ιούλη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τα αιτήματα των καταδικασμένων χρυσαυγιτών να εκκρεμούν: τέσσερα αιτήματα αναστολής της ποινής (από Λαγό, Πανταζή, Σταμπέλο και Καλαρίτη), καθώς και το αίτημα Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης. Πέρα όμως από τις απελπισμένες προσπάθειες των χρυσαυγιτών, το πιο σημαντικό γεγονός της πρώτης συνεδρίασης είναι η εκφώνηση του καταλόγου των 146 μαρτύρων κατηγορίας που κλήθηκαν από την εισαγγελία και πρόκειται να καταθέσουν τα όσα συγκλονιστικά στοιχεία συνέβαλαν καθοριστικά στο να σχηματιστεί η εικόνα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι μάρτυρες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχαν μιλήσει για την λεπτομερώς οργανωμένη επίθεση στην παρέα του Παύλου από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Είχαν δείξει ότι το τάγμα αυτό είχε εκπαιδευτεί ώστε μόλις εντοπίσει τον στόχο του να μπορέσει να τον εξοντώσει μέσα σε λίγα λεπτά. Θα καταθέσουν στη συνέχεια οι μάρτυρες για τη φονική επίθεση στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Μπορεί αυτή η υπόθεση να χαρακτηρίστηκε από το τριμελές εφετείο ως πλημμέλημα και σήμερα να έχει παραγραφεί, ωστόσο τόσο τα θύματα της επίθεσης όσο και οι υπόλοιποι μάρτυρες που κατέθεσαν πρωτόδικα θα καταθέσουν και σε αυτή τη δίκη. Η εικόνα της οργανωμένης επίθεσης από τάγμα εφόδου που αποτελείτο από δυο πυρήνες χρυσαυγιτών, του Περάματος και της Σαλαμίνας, είναι σημαντική για την ανάδειξη ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που συντονίζει όλη αυτή την εγκληματική δράση.

Μια από τις πιο σημαντικές ομάδες μαρτύρων είναι αυτοί που θα καταθέσουν για την απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ. Τα θύματα της επίθεσης, οι αιγύπτιοι αλιεργάτες, αλλά και οι υπόλοιποι μάρτυρες, έδωσαν την εικόνα της δολοφονικής μανίας του τάγματος εφόδου του Περάματος που έστειλε τον Εμπάρακ στην εντατική, πολιόρκησε το σπίτι προσπαθώντας να επιτεθεί και στους υπόλοιπους ψαράδες και, τέλος, έσπασε τα αυτοκίνητα που είχαν για τη δουλειά στην ιχθυόσκαλα. Τα καταδικασμένα μέλη του τάγματος μπορούν να λάβουν μεγαλύτερες ποινές στο Εφετείο, ύστερα από την έφεση του εισαγγελέα.

Εγκληματική οργάνωση

Στη συνέχεια περιλαμβάνεται ένας μεγάλος κατάλογος μαρτύρων που στην πρώτη δίκη είχαν καταθέσει για τις συσχετιζόμενες υποθέσεις (Συνεργείο, Αντίπνοια, Πάρος, Ιεράπετρα Κρήτης, Άγιος Παντελεήμονας, Παλαιό Φάληρο, Πάτρα, Αγία Παρασκευή, Κόρινθος, Μελιγαλάς), αλλά και για την εγκληματική οργάνωση συνολικά. Ανάμεσα στους τελευταίους, ο Δ. Ψαρράς, δημοσιογράφος με πάνω από 30 χρόνια έρευνας πάνω στη ΧΑ, ο Γ. Καμίνης, δήμαρχος Αθήνας όταν η ΧΑ επιχειρούσε την κλιμάκωση της ρατσιστικής δολοφονικής της δράσης, ο Ν. Αλιβιζάτος, συνταγματολόγος, οι φωτορεπόρτερ. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες επίσης περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Πρωτόδικα είχαν φέρει σημαντικά στοιχεία από το εσωτερικό της οργάνωσης ως πρώην μέλη της.

Σημαντικό κομμάτι των μαρτύρων κατηγορίας στη δεύτερη δίκη της ΧΑ είναι εκείνοι που πρωτόδικα είχαν κληθεί από την Πολιτική Αγωγή. Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στη διερεύνηση της αλήθειας, η εισαγγελία κάλεσε μάρτυρες όπως ο Δ. Κουσουρής, σε βάρος του οποίου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας από τάγμα εφόδου το 1998, η Ε. Τάκου, συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τα χρόνια της έξαρσης της ρατσιστικής βίας, ο Δ. Χριστόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλοι/ες ακτιβιστές/ τριες και πολιτικά πρόσωπα. 

Σημαντικό κομμάτι αυτής της κατηγορίας μαρτύρων είναι και οι μάρτυρες της Εργατικής Αλληλεγγύης, Π. Γκαργκάνας, Γ. Πίττας, Κ. Θωίδου, καθώς και ο Π. Κωνσταντίνου από το ΣΕΚ και την ΚΕΕΡΦΑ – συνεισέφεραν με τις μαρτυρίες τους πληροφορίες για σχεδόν 3 δεκαετίες εγκληματικής δράσης, αλλά και την εικόνα ότι η εργατική τάξη και νεολαία της Ελλάδας, ντόπιοι και μετανάστες, από την πρώτη στιγμή έδωσε μάχη για να μην περάσουν.

Θα καταθέσουν, τέλος, μάρτυρες που το δικαστήριο έκρινε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της διαδικασίας ότι απαιτείται να εξεταστούν, όπως ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα που βρισκόταν στο μπαλκόνι του πάνω από το σημείο του εγκλήματος, ο πρώην οδηγός του Κασιδιάρη, άλλα πρώην στελέχη της ΧΑ κ.α.

Στον πρώτο βαθμό, όλοι αυτοί οι μάρτυρες κατέθεσαν από τον Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι τον Φλεβάρη του 2018. Ήταν μια κρίσιμη περίοδος στη δίκη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αρχίσει να σχηματίζεται η εικόνα της συστηματικής, διαρκούς και πανελλαδικής εγκληματικής δράσης της ΧΑ. Έπαιξε ταυτόχρονα ρόλο στο να αποκτήσει δημοσιότητα και απήχηση στον κόσμο αυτή η δίκη, λόγω των συντριπτικών στοιχείων που έφερναν οι μάρτυρες. Και το αντιφασιστικό κίνημα έπαιξε τεράστιο ρόλο μέσα σε όλη αυτή την περίοδο με το να στηρίξει τους μάρτυρες και να σπάσει την τρομοκρατία της ΧΑ, ενώ ταυτόχρονα ήταν η περίοδος που πέτυχε τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα του Εφετείου και την επιτάχυνσή της.