Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Ελαιώνα: Μάχη για να μείνουν

27/6, Παρέμβαση­­ προσφύγων του Ελαιώνα στο Συνέδριο της ΔΟΕ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εκκένωση του Ελαιώνα. Οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες με τους αγώνες τους έχουν καταφέρει να διακόψουν την περαιτέρω μεταφορά τους σε άλλα καμπ, ενώ διεκδικούν και τη στήριξη του εργατικού κινήματος και του κόσμου της πόλης, όπως φάνηκε με την παρέμβασή τους στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ τη Δευτέρα 27/6. 

Η μαζική κινητοποίηση που οργάνωσαν οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες την προηγούμενη βδομάδα ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η νέα ρατσιστική επίθεση του Μπακογιάννη και της κυβέρνησης. Ο Ελαιώνας βρίσκεται σε εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά και ένα παιδί να μπει στην εντατική, ενώ 29 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και χωρίς υπάρχοντα. Τα προγράμματα στέγασης συρρικνώνονται και σταματάνε, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να αναγκάζονται να γυρίσουν στα καμπ ή να μένουν στον δρόμο.

Το σχέδιο του Μπακογιάννη είναι να διώξει τους πρόσφυγες από τον αστικό ιστό και να τους μεταφέρει σε απομακρυσμένα καμπ όπως της Μαλακάσας και της Ριτσώνας (των οποίων ο πληθυσμός έτσι κι αλλιώς αυξάνεται λόγω των εξώσεων στα προγράμματα στέγασης). Τον τόνο δίνει η “Καθημερινή”, που μέσα από συνέντευξη με τον καθηγητή αστικών σπουδών στο Λονδίνο Ρίκι Μπαρντέτ αναδεικνύει την προσπάθεια του Μπακογιάννη για αυτό που ευγενικά ονομάζει “να κάνει την πόλη ένα πιο ελκυστικό μέρος να ζεις και να εργάζεσαι” -στην πραγματικότητα όμως τον Μπακογιάννη δεν τον ενδιαφέρει να ζει και να εργάζεται όποιος κι όποιος, αλλά αυτοί που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των μεγιστάνων του τουρισμού. Ο καθηγητής υποδεικνύει τον Ελαιώνα σαν έναν υποψήφιο χώρο “πρασίνου”, την ίδια ώρα που ο Μπακογιάννης και η κυβέρνηση έχουν ανοίξει τον δρόμο για να καταστραφεί το πράσινο σε τόσες άλλες περιοχές.

Η απομάκρυνση των προσφύγων από τη δομή του Ελαιώνα σημαίνει ένα βίαιο σπάσιμο των δεσμών τους με την Αθήνα. Κάποιες οικογένειες έχουν εισόδημα γιατί δουλεύουν, ενώ και τα παιδιά πάνε στο σχολείο, έχουν μάθει ελληνικά και έχουν φίλους/ες από τη γειτονιά. Επίσης, όπως έχουν τονίσει οι εργαζόμενοι/ες του Ελαιώνα, η δομή είναι ένας χώρος συνολικής περίθαλψης και βοήθειας. 

Ευάλωτοι

Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι η δομή “στεγάζει τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων... οι διαμένοντες έχουν αναπτύξει δίκτυα υποστήριξης εντός και εκτός της Δομής Φιλοξενίας, τα οποία δρουν ανακουφιστικά και προστατευτικά για τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Στην Αθήνα, πραγματοποιούνται κρίσιμα ιατρικά ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες εκκρεμούσαν λόγω μη πρόσβασης σε δομές Υγείας και έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ατόμων, ρυθμίζονται σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα και γίνεται προσπάθεια κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ασφαλισμένων και μη, κατάφερε επίσης να εμβολιαστεί επαρκώς κατά του ιού Covid-19. 

Ακόμη, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της δομής, σημαντικά μεγάλος αριθμός ατόμων βρέθηκε σε θέση να κατανοήσει τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και να «ανοίξει» τις ακυρωμένες υποθέσεις εκ νέου. Άτομα μόνα και οικογένειες ήρθαν σε επαφή με υπηρεσίες απασχολησιμότητας και εκμάθησης της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα παιδιά έχουν εγγραφεί στα ελληνικά δημόσια σχολεία. Το επερχόμενο κλείσιμο της δομής έρχεται να γκρεμίσει κάθε προαναφερθείσα προσπάθεια ένταξης των ατόμων και να τα αποκόψει από κάθε δίκτυο υποστήριξης που έχουν αναπτύξει -τα οποία μετά βίας λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρωτεύουσα, πόσο μάλλον σε απομακρυσμένες περιοχές”.

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, πρόσφυγες/ισσες και αλληλέγγυοι/ες πραγματοποιούσαν, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης.


Συμπαράσταση στους δάσκαλους

Παρέμβαση στο συνέδριο της ΔΟΕ πραγματοποίησαν στις 27/6 προσφυγόπουλα από το υπό εκκένωση καμπ του Ελαιώνα, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και των Παρεμβάσεων που κατέθεσαν και σχετικό ψήφισμα. Η κινητοποίηση των προσφύγων συνάντησε θετική ανταπόκριση και στήριξη από το σύνολο των παρατάξεων της αριστεράς στο συνέδριο.

Τα προσφυγόπουλα πρόβαλαν τα αιτήματα να μην κλείσει η δομή, να δοθεί στέγη σε όλους και όλες μέσα στον αστικό ιστό και να μην απομακρυνθούν από τα σχολεία στα οποία φοιτούν. Μαζί τους ήταν και οι μητέρες προσφύγισσες που ζουν στη δομή. 

Προκλητικά η αστυνομία είχε φέρει από το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο γύρω από το Νοβοτέλ. Μάλιστα οι αστυνομικοί στις διαμαρτυρίες των δασκάλων απαντούσαν ότι είναι καθήκον τους να είναι εκεί, ότι πάντα έχουν παρουσία στα συνέδρια των συνδικάτων (!) ενώ απειλούσαν τους/τις σύνεδρους και τους/τις δημοσιογράφους να μη βγάζουν φωτογραφία τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Μαζικά οι σύνεδροι βγήκαν από το Νοβοτέλ, σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα και συνόδευσαν τα προσφυγόπουλα με χειροκροτήματα προς την αίθουσα του συνεδρίου.

Στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο – ή “91η Γενική Συνέλευση” όπως ονομάζεται επισήμως η διαδικασία – η υποδοχή των προσφύγων έγινε με συνθήματα όπως “Όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά σχολεία” και “Σχολεία ανοιχτά για την προσφυγιά”. 

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Μπένζαμιν, μαθητής Γυμνασίου ο οποίος εξήγησε γιατί η εκκένωση του Ελαιώνα θα διαλύσει τις σχέσεις των παιδιών με τη γειτονιά, τους/τις δασκάλους/ες και τους/τις φίλους/ες τους: «Σας ευχαριστούμε γιατί μας υποδεχτήκατε με πολύ αγάπη και δύναμη. Τα παιδιά που είμαστε εδώ κι άλλα πολλά στο καμπ, πάμε στα σχολεία και μαθαίνουμε τη γλώσσα… Δεν θέλουμε να το αφήσουμε αυτό. Φύγαμε από τις χώρες μας, πήγαμε στην Τουρκία, από εκεί στη Λέσβο, ήρθαμε στην Αθήνα και τώρα μας λένε πάλι να φύγουμε. Να πάμε σε μέρη που είναι 5 ώρες μακριά. Εδώ έχουμε τα σχολεία μας, τους δασκάλους μας. Έχουμε χτίσει σχέσεις. Ο Ελαιώνας έγινε το σπίτι μας» σημείωσε μεταξύ άλλων διακοπτόμενος πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των δασκάλων.  

Στη συνέχεια μίλησαν οι δασκάλες των παιδιών Ανδριανή Προκόπη, μέλος των Παρεμβάσεων και του ΣΕΠΕ “Παρθενώνας” και Βιολέτα Γαλανοπούλου, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών και του ΣΕΠΕ “Παρθενώνας”.