Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αποφυλάκιση Χορταριά: Ντροπή!

Διαδήλωση τη μέρα της απόφασης στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Αποφυλακίστηκε στις 4/7 ο Θ. Χορταριάς, ύστερα από δυο μόλις μήνες, όταν το αίτημά του για αναστολή της ποινής μέχρι το Εφετείο έγινε δεκτό. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση, που αναιρεί την πολύ πρόσφατη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να επιβάλει στον δολοφόνο του Ζακ 10ετή κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικό και χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Η απόφαση του ΜΟΔ δεν έχει καν καθαρογραφεί ακόμα.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, σχολίασε σχετικά: “Μια απόφαση τακτικών δικαστών καταργεί μια απόφαση μικτού ορκωτού δικαστηρίου. Είναι μια απόφαση ντροπής. Γιατί αυτοί που την πήραν γνωρίζουν ότι προκαλούν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας (και μάλιστα του πιο αδύναμου κομματιού της) και όμως το αποτολμούν. Ανταποκρίνονται με επιτυχία στο νεύμα αυτών που αποφυλάκισαν τους Πατέλη και Κορκονέα... πρέπει αυτή η απόφαση να εξαφανισθεί το συντομότερο από το νομικό στερέωμα”.

Σε προγραμματισμένη εκδήλωση του παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch, της πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που διοργανώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, απεύθυνε μήνυμα: “...Έχεις χτυπήσει ανηλεώς στο κεφάλι με τα πόδια έναν αθώο αδύναμο τραυματισμένο άνθρωπο ο οποίος λίγα λεπτά μετά πεθαίνει. Έχεις φυτέψει στοιχεία για να ενοχοποιήσεις το θύμα και να δικαιολογήσεις τις πράξεις σου. Έχεις ψευδομαρτυρήσει για να ελαφρύνεις τη θέση σου. Δεν έχεις πει ούτε μια φορά ότι μετανόησες για τις πράξεις σου... Η ελληνική δικαιοσύνη, αφού σε κρίνει ένοχο, σε φυλακίζει για δυο μήνες και μετά σε αποφυλακίζει... Είσαι Έλληνας πολίτης, λευκός, άνδρας, ισχυρός, με γνωριμίες εκεί που πρέπει. Πολύ καλύτερος από έναν γκέι, οροθετικό, φτωχό άνθρωπο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε όποιον αρέσει.”

Μίλησαν επίσης η Κλειώ Παπαπαντολέων, συνήγορος της οικογένειας, η δημοσιογράφος Άννα Νίνη από το παρατηρητήριο της δίκης, η Ζωή Κόκαλου, από το Justice for Zak/Zackie, η Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, που ήταν μια από τις παρατηρήτριες οργανώσεις στη δίκη. Ανέφεραν πτυχές της απόφασης και της αποφυλάκισης Χορταριά που επιδρούν τόσο στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα όσο και στο αίσθημα δικαιοσύνης όλης της κοινωνίας. Η υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη έκανε επίσης τη σύνδεση της κρατικής βίας σε βάρος του Ζακ με τη βία σε βάρος προσφύγων στα σύνορα. Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε από διάφορους/ες η διάθεση για συνέχεια της μάχης, καθώς και οι συνδέσεις αυτής της μάχης με όλες τις άλλες, όπως για την καταδίκη της ΧΑ, ενάντια στην αποφυλάκιση Κορκονέα κλπ.