Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δημήτρη Λιγνάδη: "Ένοχος" προτείνει ο εισαγγελέας

Συγκέντρωση στην έναρξη της δίκης Λιγνάδη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη πρότεινε ο εισαγγελέας στις 29/6 για τις τρεις από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται. Στην τέταρτη περίπτωση ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου λόγω αμφιβολιών, επειδή το θύμα δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει. 

Όπως τόνισε στην εισήγησή του: “Κοινός παρονομαστής ο δόλος του κατηγορουμένου να ικανοποιήσει τη σεξουλική ορμή, κοινό χαρακτηριστικό των θυμάτων η ανηλικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον. Καλλιέργησε σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους για να ασκήσει βία μετά. Η έλλειψη ιατροδικαστικών ερευνών δεν αναιρεί τις πράξεις του βιασμού καθώς επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί τους μέσω μαρτύρων”.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι πρόκειται για “σκευωρία”, ο εισαγγελέας ήταν επίσης καταπέλτης, τονίζοντας ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν σκευωρία ούτε σε βάρος του Λιγνάδη, ούτε σε βάρος της Μενδώνη. Τόνισε ότι αντίθετα “όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε ευρύτερη αποδοχή”. Στην επόμενη συνεδρίαση, 5/7 έγιναν αγορεύσεις των συνηγόρων. Το ΣΕΗ καλούσε σε κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο.