Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δεύτερη δίκη της Χ.Α: Στις 26/7 η συνέχεια

15/6, Έναρξη της δεύτερης δίκης της Χ.Α στο εφετείο. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Με την απόρριψη των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης της ποινής τεσσάρων κρατούμενων χρυσαυγιτών (Λαγού, Πανταζή, Καλαρίτη και Σταμπέλου) συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 6 Ιούλη (2η δικάσιμος). Για να υποστηρίξει το αίτημα αναστολής της ποινής του Λαγού, ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, απεύθυνε ένα προκλητικό λογύδριο στο δικαστήριο, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι ο Λαγός καταδικάστηκε “γιατί είναι φασίστας” και “εγώ είμαι και ναζί και φασίστας. Υπάρχει νόμος να το απαγορεύει;” Υπερθεμάτισε μάλιστα ωρυόμενος για “δικαιωματιστές, κομμουνιστές και μπολσεβίκους” και παρακάτω συμπλήρωσε: “Όσο περισσότερο βλέπω τους δημοκράτες τόσο γίνομαι περισσότερο φασίστας”.

Ο Πλεύρης επιτίθεται στο αντιφασιστικό κίνημα και παίρνει μια ριζικά διαφορετική θέση από αυτή που είχε η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής στην πρωτόδικη διαδικασία. Σε όλη της τη διάρκεια και κυρίως στις απολογίες τους, οι δολοφόνοι της ΧΑ αρνήθηκαν τη ναζιστική ιδεολογία, απαρνήθηκαν τα πάντα και υποστήριξαν ότι πρόκειται για περασμένες ιδέες της “νιότης”. 

Οι συγκρούσεις για την υπερσαπιστική γραμμή είχαν φανεί προς το τέλος της δίκης, αλλά τώρα είναι πιο ανοιχτές. Και στο θέμα της διεξαγωγής της δίκης διαφωνούν, αφού ο Λαγός έχει κάνει σαφές ότι θέλει να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ ο Μιχαλολιάκος θέλει να την καθυστερήσει. Όταν ο Λαγός πήρε τον λόγο για να πει ότι βρίσκεται στη φυλακή μόνο και μόνο για τις ...ομιλίες του, ακούστηκε από το ακροατήριο η Μάγδα Φύσσα να φωνάζει αγανακτισμένη με τα ψέματά του “είσαι δολοφόνος!”

Ο Δ. Παπαδέλης, συνήγορος που μεταφέρει στο δικαστήριο το αίτημα του Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης, έφερε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι ο αρχηγός της ΧΑ “είχε διασωληνωθεί επί μακρόν στη ΜΕΘ. Είχε καλό επίπεδο συνείδησης αλλά [γίνεται αναφορά διαφόρων συμπτωμάτων]. Παρουσιάζει καλό επίπεδο επικοινωνίας και συνείδησης αλλά εχει κόπωση και άλλα”. Ωστόσο στην πρώτη δικάσιμο είχε πει ότι ο Μιχαλολιάκος έχει απώλεια συνείδησης, ψευδαισθήσεις και “δεν ξέρει ο άνθρωπος γιατί δικάζεται”! Το δικαστήριο διέκοψε για τις 26 Ιούλη, ζητώντας από τον συνήγορο να φέρει πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας του Μιχαλολιάκου, με εκτίμηση χρόνου για την αποκατάστασή του.