Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εκδήλωση για τη δεύτερη δίκη της ΧΑ στον Μαρξισμό 2022

9/7, Συζήτηση στον ΜΑΡΞΙΣΜΟ 2022 για τη δίκη της ΧΑ. Φωτό: Λένα Βερδέ

“Θεσμός” για το εργατικό κίνημα έχει γίνει η συζήτηση που κάθε χρόνο φιλοξενεί το φεστιβάλ Μαρξισμός για τον αντιφασιστικό αγώνα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη. 

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών τόνισε τη σημασία της πρωτόδικης καταδίκης λέγοντας: «Τους από πάνω τους αρρωσταίνει η εικόνα της 7 Οκτώβρη. Και ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Η αιχμή ενός τεράστιου κινήματος που κατάφερε να τσακίσει τους φασίστες πρώτα και κύρια στον δρόμο. Ενός κινήματος που χτίσατε όλοι και όλες εσείς, μοιράζοντας φυλλάδια, κολλώντας αφίσες, δίνοντας τη μάχη στη γειτονιά ότι δεν θα πατήσουν οι φασίστες. Ο κόσμος κατάφερε να επιβάλει αυτό που ήθελε. Γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι το μέρος που βρίσκεις το δίκιο σου, είναι εκεί που ισχύει το δίκιο του ισχυρότερου. 

Το “φυσιολογικό” αποτέλεσμα είναι το δίκιο του κράτους, η αδικία. Ο νόμος της βαρύτητας είναι η αδικία αλλά είναι δυνατόν να ανατραπεί με μια αντίρροπη δύναμη. Αν η δικαιοσύνη αφηνόταν “απερίσπαστη” θα γινόταν αυτό που ήθελε η εισαγγελέας, που είπε “αφήστε τους ελεύθερους”. Το διακύβευμα λοιπόν τώρα είναι η επικύρωση της απόφασης». Τόνισε ότι η μάχη αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση τυπική κι ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει οι οργανώσεις του αντιφασιστικού κινήματος να το εξηγήσουν στον κόσμο.

Ο Κώστας Παπαδάκης, επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, τόνισε ότι ακόμα και με καθημερινή διεξαγωγή -που δεν συμβαίνει ακόμα- θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια για την ολοκλήρωση της δίκης. Ενημέρωσε για το πόσοι κατηγορούμενοι δικάζονται σε δεύτερο βαθμό και για ποια αδικήματα, ενώ τόνισε ότι για 12 από τους κατηγορούμενους μπορεί να χειροτερεύσει η θέση με μεγαλύτερες ποινές λόγω έφεσης του εισαγγελέα. 

Έδωσε την εικόνα του πολιτικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται ενώ θα διεξαχθεί η δεύτερη δίκη, με τη ΝΔ να στέλνει μηνύματα ατιμωρησίας σε δολοφόνους και ακροδεξιά, καταστολής στο κίνημα και όξυνσης του ρατσισμού και των δολοφονικών πολιτικών. «Ο αγώνας συνεχίζεται στην κοινωνία και δεν είναι αποκλειστικά και μόνο για να πάνε φυλακή συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης, είναι ένας αγώνας απονομιμοποίησης συνολικά της φασιστικής και ρατσιστικής βίας και για την απαξίωση των πολιτικών που τη γεννάνε. Αγώνας διαρκής μέσα κι έξω από τα δικαστήρια που τον ξεκινάμε, θα τον δώσουμε και θα τον κερδίσουμε μαζί», τόνισε κλείνοντας.