Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έβρος: Να σταματήσει το έγκλημα των επαναπροωθήσεων

23/7, Προσφύγισσες και προσφυγόπουλα εγκλωβισμένα στη νησίδα του Έβρου. Φωτό: ΕφΣυν

Λίγες μέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για το Φαρμακονήσι, μια ακόμα δολοφονική επαναπροώθηση κόστισε 3 νεκρούς. Μετά την επιχείρηση, και για 12 ολόκληρες μέρες, 50 άτομα βρίσκονται σε νησίδα του Έβρου, χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα. Ανάμεσά τους, μια γυναίκα 70 ετών με πρόβλημα σακχάρου, τρεις έγκυοι και δώδεκα παιδιά.

Το ΕΔΔΑ έχει εδώ και μέρες εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να τους εντοπίσουν και να τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην Ελλάδα υποβάλοντας αίτηση ασύλου. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι “δεν τους βρίσκουν”, παρότι οι πρόσφυγες έχουν δώσει το σήμα και την ακριβή τοποθεσία τους, και βρίσκονται σε επικοινωνία με δικηγόρους και δημοσιογράφους. Παράλληλα καταγγέλλουν στην ΕφΣυν ότι αραβόφωνοι τούς έχουν απειλήσει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Πρόκειται για τους βίαια στρατολογημένους σκλάβους της ΕΛΑΣ που χρησιμοποιούνται για τη βρωμοδουλειά των επαναπροωθήσεων.

Το έγκλημα σε βάρος των 50 αυτών προσφύγων πρέπει να σταματήσει άμεσα. Να μην επαναπροωθηθούν και να τους επιτραπεί η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και τις υπηρεσίες Υγείας. Διαφορετικά θα κινδυνεύσουν κι άλλες ζωές. Πρόκειται για μια ακόμη από τις τουλάχιστον 15 περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας τα οποία παραβιάζονται – σε τρεις μόνο περιπτώσεις οι αρχές έχουν συμμορφωθεί με αυτά. Συνολικά, είναι εκατοντάδες οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί με κίνδυνο της ζωής τους σε νησίδες του Έβρου τους τελευταίους μήνες, κάτι που σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στον ρατσιστικό πόλεμο της κυβέρνησης ΝΔ σε βάρος τους.

Το εργατικό κίνημα χρειάζεται να αναδείξει αυτή την πτυχή του ρατσισμού και να βάλει άμεσα στις αιχμές του την πάλη ενάντια στις πρακτικές επαναπροωθήσεων. Συνδικάτα των εργαζόμενων της Υγείας να απαιτήσουν την περίθαλψη των 50 προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ ες, αλλά και να συνεχίσουν διεκδικώντας ΑΜΚΑ, χαρτιά και σύνορα ανοιχτά για όλους και όλες. Οι εκπαιδευτικοί που αγκάλιασαν τον Σαϊντού, τον Κουρός και όλα τα προσφυγόπουλα που μπήκαν στα ελληνικά σχολεία, να διεκδικήσουν οργανωμένα να φτάσουν και όλα τα άλλα παιδιά προσφύγων στις πόλεις, με αξιοπρεπή στέγαση, ώστε να αρχίσουν να φοιτούν. Η σύγκρουση με τη ρατσιστική πολιτική της ΝΔ είναι μάχη όλων των εργατών/τριών για να σωθούν ζωές.