Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φάκελος Επαναπροωθήσεις: Mητσοτάκης-ΕΕ-Λεζερί, το ίδιο μαγαζί

Συγκλονιστικά στοιχεία αποκάλυψε η μέχρι τις 28/7 αδημοσίευτη έκθεση της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης. Πρόκειται για την έκθεση που οι λεγόμενοι “αδιάφθοροι” της Ευρώπης είχαν εκπονήσει τον περασμένο Φλεβάρη, ανταποκρινόμενοι στο πλήθος δημοσιευμάτων που είχαν κάνει τουλάχιστον 5 διεθνή έντυπα, με έρευνες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα και τη συνέργεια της Frontex σε αυτές.

Η πραγματοποίηση της έρευνας από την OLAF έγινε μυστικά. Η αποκάλυψη του πορίσματος, ότι δηλαδή η Frontex και γνώριζε για τις επαναπροωθήσεις και συνεργαζόταν με τις ελληνικές αρχές σε αυτές, αλλά πολύ περισσότερο ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της, Φαμπρίς Λεζερί, είχε συστηματικά συγκαλύψει τις καταγγελίες οδήγησε σε μια σειρά κρίσεων στους θεσμούς της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό διακόπηκε από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η χρηματοδότηση της Frontex, ενώ αποκορύφωμα της κρίσης ήταν η παραίτηση του Λεζερί στα τέλη Απρίλη.

Ωστόσο η έκθεση παρέμενε κρυφή ακόμη κι από τους ευρωβουλευτές. Τώρα, με τη δημοσίευσή της από το Spiegel και την Le Monde, ανοίγει ξανά ο κύκλος της κρίσης. Οι δημοσιογράφοι του Spiegel, Steffen Ludke και Γιώργος Χρηστίδης παρουσίασαν στο Twitter συνοπτικά τι περιλαμβάνει η έκθεση – κόλαφος.

Ο S. Ludke περιγράφει: «Η έκθεση επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ μας. Προσθέτει δε, βασισμένη σε ιδιωτικά μηνύματα, σημαντικές λεπτομέρειες. Αντί να αποτρέπει τις επαναπροωθήσεις, ο Λεζερί και η ομάδα του κάλυψαν την Ελλάδα, είπαν ασύστολα ψέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και κράτησαν κρυφό το γεγονός ότι η Frontex  τις χρηματοδοτούσε. Η 129 σελίδων έκθεση κατατέθηκε τον Φεβρουάριο. Το ευρωπαϊκό κοινό δεν έχει πρόσβαση, παρότι είναι τα δικά τους χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για παράνομους σκοπούς.

Υπάρχουν εξόφθαλμες παραδοχές στην αναφορά: “βάσει της εικόνας και των πληροφοριών που είχαμε, καθώς και φωτογραφιών που είδαμε, είναι κοινός τόπος μέσα στη Φρόντεξ ότι αυτό που βλέπαμε ήταν παράνομες επαναπροωθήσεις, αλλά παλιά στελέχη ήθελαν να τις κουκουλώσουν”. Το ελληνικό λιμενικό “έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των επιβατών”, σημείωναν αξιωματικοί αναφερόμενοι σε περιστατικό του Αυγούστου του 2020. Τότε, μια βάρκα βιντεοσκοπήθηκε από εναέριο μέσο παρακολούθησης της Frontex  να ρυμουλκείται προς την Τουρκία.

Η Frontex απάντησε με την απόσυρση του ιπτάμενου εξοπλισμού, έτσι ώστε να μην υπάρξει μάρτυρας ακόμη περισσότερων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ένα χειρόγραφο σημείωμα με ημερομηνία 16/11/20 λέει: “αποσύραμε το εναέριο μέσο μας πριν λίγο καιρό για να μην υπάρξει μαρτυρία”. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εσκεμμένα “κοίταξε από την άλλη μεριά”.

Πρόκειται για επαναλαμβανόμενα φαινόμενα όπως έγραφαν οι αξιωματικοί τον Αύγουστο. “Γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αντιμετώπιση”. Τα περιστατικά αποτελούσαν “μεγάλο ρίσκο για τη φήμη” της υπηρεσίας. Η OLAF επίσης τεκμηριώνει το πώς οι αξιωματικοί της Frontex αυτολογοκρίνονταν έτσι ώστε να μην προκαλέσουν την οργή των ελληνικών αρχών. “Περιστατικά δεν αναφέρονταν μέσα από τα επίσημα κανάλια, καθώς το επιχειρησιακό προσωπικό της Frontex φοβόταν τις συνέπειες από τις ελληνικές αρχές”».

Ο δημοσιογράφος περιγράφει επίσης την οργανωμένη συνωμοσιολογία που επικρατούσε στα υψηλά κλιμάκια της Frontex. Ο Λεζερί κατηγορεί την Κομισιόν ότι “είναι με την πλευρά των ΜΚΟ”. Η τέως γραμματέας θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex, I. Arnaez, παρομοιαζόταν με τον Πολ Ποτ και κατηγορείτο ότι θα επέβαλε ένα “τρομοκρατικό καθεστώς κόκκινων Χμερ” στη Frontex μαζί με τους “αριστεριστές υπαλλήλους”. Οι αξιωματικοί θεμελιωδών δικαιωμάτων, προειδοποιούσαν στα μηνύματά τους κάποιοι μέσα στη Frontex, “δεν είναι πραγματικοί συνάδελφοι”.

Συνένοχοι

«Διαβάζοντας αυτά τα μηνύματα δεν μπορεί κανείς να μην καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ έβαλε τη Frontex, μια πολύ καλά χρηματοδοτούμενη υπηρεσία, στα χέρια ενός δεξιού λαϊκιστή», σχολιάζει ο δημοσιογράφος S. Ludke. Και συνεχίζει: «Η αναφορά επικεντρώνεται στον Λεζερί και την ομάδα του, αλλά βάζει πίεση και στην Κομισιόν καθώς και στη νέα ηγεσία της Frontex. Θα πρέπει να δράσουν αμέσως αν δεν θέλουν να είναι συνένοχες. Η έκθεση είναι προφανώς τόσο τοξική που πολλοί δεν θέλουν να τη διαβάσουν. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, που εσωτερικές πληροφορίες λένε ότι δρα περισσότερο σαν Έλληνας παρά σαν Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόσφατα ζορίστηκε με τη σχετική ερώτηση.  Η [νέα εκτελεστική συντονίστρια της Frontex] Α. Καλνάια δεν έχει διαβάσει την έκθεση. Η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον είναι πολιτικά υπεύθυνη». Οι ερωτήσεις σχετικά με την έκθεση της OLAF γενικά αντιμετωπίστηκαν είτε με αμηχανία είτε με άρνηση από τα αρμόδια πρόσωπα.

Όλα αυτά φτάνουν στο φως της δημοσιότητας ενώ ταυτόχρονα η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε την επαναπροώθηση 50 προσφύγων που ήταν για παραπάνω από 12 μέρες εγκλωβισμένοι στον Έβρο. Και το έκανε ενώ το ΕΔΔΑ έχει εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα, υποχρεώνοντας δηλαδή τις ελληνικές αρχές να περιθάλψουν αυτά τα 50 άτομα και να τους δώσουν δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου. Είχε προηγηθεί μια αιματηρή απόπειρα επαναπροώθησης της ίδιας ομάδας προσφύγων που κόστισε 3 νεκρούς. Οι ελληνικές αρχές προτίμησαν να παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ για ακόμη μια φορά παρά να ρισκάρουν να ανοίξουν το στόμα τους οι αυτόπτες μάρτυρες των δολοφονιών.

Ένα μήνα νωρίτερα ο Μηταράκης είχε βραβεύσει τον πρώην αρχηγό του Λιμενικού Θ. Κλιάρη. Όσο ο Κλιάρης ήταν στη θέση αυτή επαναπροωθήθηκαν από τη θάλασσα τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι, καθώς αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στις διασώσεις που αναφέρει το λιμενικό και τις αφίξεις που τελικά καταγράφονται σε ελληνικό έδαφος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα προσώπων ή διαφθοράς. Η ΕΕ φρούριο βρίσκεται στην επίθεση εδώ και χρόνια, με αιχμή του δόρατος το ελληνικό κράτος και ειδικά την πρόθυμη και ρατσιστική κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτό καταπίνουν τα λόγια τους οι υψηλά ιστάμενοι. Η Frontex αποκτά όλο και περισσότερες αρμοδιότητες τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο είναι να φτάσει τα 10.000 άτομα συνοριοφυλακή μέχρι το 2027. Μια “καλύτερη” ηγεσία ή κάποιες ευρωπαϊκές θεσμικές κινήσεις δεν θα δώσουν λύση. Η μόνη λύση είναι η διάλυση της Frontex και το σύνθημα που ακούγεται στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το αποτυπώνει καθαρά: “Frontex σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι”.