Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τους/τις πρόσφυγες του Ελαιώνα

22/8, Συνέντευξη Τύπου στον Ελαιώνα. Φωτό: Μάριος Λώλος

Μέσα στην άδεια Αθήνα του 15αύγουστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ξανά το πιο χυδαίο ρατσιστικό της πρόσωπο επιχειρώντας με αλλεπάλληλες νυχτερινές εφόδους των ΜΑΤ ενάντια σε γυναίκες και παιδιά να κλείσει τη δομή και να εκκενώσει τον Ελαιώνα από τους πρόσφυγες μετακινώντας τους αναγκαστικά σε καμπ άλλων πόλεων. 

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες κατήγγειλαν την στάση της αστυνομίας στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας μαζί με απολυμένους εργαζόμενους και δικηγόρους, μπροστά στη πύλη της δομής προσφύγων του Ελαιώνα.

Προσφύγισσα κατήγγειλε ότι δέχτηκαν απρόκλητη βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ ενώ ανέφερε ότι η αντικαταστάτρια του διοικητή της δομής εκβιάζει τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες ότι θα πάρουν διαβατήρια μόνο αν δεχτούν την μετακίνηση!

Στο ίδιο μήκος κύματος, η απολυμένη κοινωνική λειτουργός δήλωσε ότι το ίδιο πρόσωπο ουσιαστικά είναι υπεύθυνο γιατί έχουν σπρωχτεί στην εξαφάνιση και την αστεγία στο δρόμο ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις, άνθρωποι που τους παρακολουθούσαν και τους παρείχαν στήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα

Στη συνέντευξη, συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοικτής Πόλης, Έφη Γιαννουπούλου και Κυριάκος Αγγελάκος, ο Χάρης Βουρδουμπάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Κική Μένου από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, ο Παναγιώτης Αντωνίου, δικηγόρος των έξι συλληφθέντων αλληλέγγυων και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στηλίτευσαν την αυταρχική πολιτική καταστολής και ζήτησαν να μην κλείσει η δομή προσφύγων μέχρι να δοθεί άμεση λύση για την στέγαση όλων των προσφύγων μέσα στην πόλη, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.

Άμεσα βήματα

«Στα άμεσα βήματα είναι η συνέχιση της στήριξης της κινητοποίησης των προσφύγων κατά της αναγκαστικής μετακίνησης, η συμμετοχή στην κινητοποίηση την Πέμπτη 25/8, 7μμ στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και η κινητοποίηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πιθανά την επόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. «Καλούμε τα συνδικάτα, τις δημοτικές κινήσεις, την αριστερά και το αντιρατσιστικό κίνημα να βάλουμε φρένο στην κατασταλτική εξόρμηση και να απαιτήσουμε να μην προχωρήσει η ρατσιστική εκκένωση της δομής του Ελαιώνα. 

Μετά́ από ένα μπαρά́ζ πολύμηνων εκβιασμών σε βά́ρος των προσφύγων και των προσφυγισσών -που αρνού́νται να πεταχτού́ν στο δρόμο ή να βρεθού́ν σε κλειστές δομές έξω από την Αθήνα, να δουν τα παιδιά τους έξω από τα σχολεί́α όπου φοιτού́ν σταθερά́, να βρεθού́ν μακριά́ από νομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- έφτασαν να βγάζουν τα γκλομπ για να καταστείλουν την μαζική κινητοποί́ηση των προσφύ́γων. Λέμε όχι στον “εξευγενισμό” της Αθήνας για χά́ρη των κερδοσκόπων του real estate και της τουριστικής βιομηχανίας, με καταστροφή ελεύ́θερων χώρων και πρασί́νου, με διά́λυση κοινωνικώ́ν δομώ́ν, με αχρεί́αστους σταθμού́ς του μετρό στα Εξά́ρχεια».

Νωρίτερα, το Σάββατο 23/8 ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι συλληφθέντες αλληλέγγυοι μετά την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ στη δομή προσφύγων του Ελαιώνα, την Πέμπτη 28/8. Το δικαστήριο διέκοψε και θα συνεχιστεί την 1η Σεπτεμβρίου, αφού δεν υπήρχαν διερμηνείς, ούτε ήταν παρόντες οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τους αλληλέγγυους και τους φόρτωσαν ανυπόστατες κατηγορίες. Στο χώρο των δικαστηρίων συγκεντρώθηκε κόσμος που υποδέχτηκε τους συλληφθέντες στην έξοδο αφού δεν επετράπη από την Αστυνομία η είσοδος στα δικαστήρια. Την Πέμπτη 18 Αυγούστου τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις 4 το πρωί με χημικά́ και ρόπαλα σε γυναίκες, προσφύγισσες και αλληλέγγυες του Solidarity with migrants που βρί́σκονταν στη πύ́λη φωνά́ζοντας συνθήματα κατά́ της αναγκαστικής μετακί́νησης.