Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παραστάσεις και συναυλίες οργής

13/8, Χίος. Φωτό: Αstraparis.gr

Συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι παρεμβάσεις με πανό στα θέατρα και στους συναυλιακούς χώρους σε όλη τη χώρα με κέντρο την αποφυλάκιση Λιγνάδη αλλά και την δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης στα σύνορα εναντίον των προσφύγων. Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη όπως η Μενδώνη, ο Γιατρομανωλάκης και ο Μηταράκης ήρθαν αντιμέτωποι με τις αποδοκιμασίες του κόσμου και αποχώρησαν ως βρεγμένες γάτες από τις εκδηλώσεις.

Η κατακραυγή -με την καταγγελία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να διαβάζεται σε δεκάδες θέατρα, και μάλιστα από γνωστούς ηθοποιούς- είχε αποτέλεσμα να ασκηθεί στις 22/7 εισαγγελική έφεση σε βάρος του Λιγνάδη με το ένα σκέλος της να αφορά την αθωωτική απόφαση για τον έναν από τους τρεις βιασμούς και το δεύτερο τα 12 χρόνια φυλάκισης για τους άλλους δυο βιασμούς, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο ο Λιγνάδης να λάβει μεγαλύτερη ποινή στο εφετείο. Αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.  

Όπως ανέφερε το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του: «Μένουμε άναυδοι, καθώς υπουργός και υφυπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης αποχωρούν από μία παράσταση όταν πληροφορούνται ότι θα βγει πανό με το σύνθημα, “Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή”. Κατά τη γνώμη τους που θα έπρεπε να βρίσκονται οι πρωτοδίκως καταδικασμένοι βιαστές; Στη φυλακή ή στο Εθνικό θέατρο; Τελικά, κ. Μενδώνη και κ. Γιατρομανωλάκη, είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης ένας “επικίνδυνος άνθρωπος”; Όσο για το αφήγημα του “δάκτυλου του ΣΥΡΙΖΑ” δεν μας αγγίζει. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, είναι μεγαλύτερο απ’ όσο πιστεύετε, μεγαλύτερο απ’ όσο προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο».

Η διαπίστωση του ΣΕΗ ταιριάζει απόλυτα και στα όσα συνέβησαν στην Χίο. Το ρεπορτάζ  του Αστραπάρη είναι χαρακτηριστικό: «Θα την θυμάται πολλά χρόνια την… αποκοτιά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος εν μέσω μείζονος κρίσης με τις παρακολουθήσεις και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών την… άκουσε για τα καλά στη Χίο, το βράδυ του Σαββάτου 13 Αυγούστου 2022. Πήγε στην συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο θέατρο Καστρομηνά, στη Χίο, όπου η πρώτη ψυχρολουσία του ήταν το πλακάτ “stop push pack” που σήκωσαν ομάδα θεατών, εν μέσω χειροκροτημάτων από το πλήθος.

Στην λήξη της συναυλίας  φαινόταν ότι την είχε… μυριστεί και πριν καλά καλά σταματήσει το χειροκρότημα για τους καλλιτέχνες ο κ. Μηταράκης τινάχθηκε από την θέση του προς την έξοδο, οπότε και εισέπραξε έντονες αποδοκιμασίες από ομάδα θεατών. Κυριολεκτικά έφυγε τρέχοντας με την συνοδεία του κι ούτε που γύρισε να κοιτάξει πίσω του...».