Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εννιά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι, 28 Σεπτέμβρη στο Εφετείο

Στις 28 Σεπτέμβρη θα συνεχιστεί η δεύτερη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις, που έγιναν το καλοκαίρι, η Χρυσή Αυγή μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου κατακερματισμένη χάρη στους αγώνες του κινήματος, χωρίς όμως να παραιτείται από την προσπάθειά της να υπονομεύσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Ο Μιχαλολιάκος επιχείρησε να πετύχει την αναβολή της δίκης, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι σε θέση να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσησής του από COVID. Ο συνήγορος Δ. Παπαδέλης που μετέφερε το αίτημά του στο δικαστήριο είπε ότι δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και “δεν ξέρει ο άνθρωπος γιατί δικάζεται”!

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, η παράσταση των οποίων έγινε δεκτή στην 3η συνεδρίαση, έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα ο Μιχαλολιάκος συνεχίζει να γράφει και να σχολιάζει την επικαιρότητα. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του και του έδωσε χρόνο μέχρι την επόμενη δικάσιμο να διορίσει συνήγορο υπεράσπισης.

Ο Λαγός ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε ήταν η ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά λόγω της φυλάκισής του και το ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως ...ευρωβουλευτής: δεν ψηφίζει, δεν συμμετέχει στην επιτροπή που συμμετείχε και θα αναγκαστεί να διώξει τους συνεργάτες του. Παραδέχτηκε έτσι ενώπιον των αντιφασιστών/τριών που παρακολουθούσαν την 1η συνεδρίαση του εφετείου ότι η νίκη της 7 Οκτώβρη έκανε ορισμένα από αυτά που δεν τόλμησαν να κάνουν οι θεσμοί.

Για τη στήριξη του αιτήματος του Λαγού ο Κ. Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισής του μαζί με τον Ι. Ζωγράφο, αποφάσισε να παίξει το χαρτί της “πολιτικής δίωξης” πιο χοντρά από ποτέ. Μέσα σε ένα προκλητικό παραλήρημα, τόνισε ότι ο Λαγός καταδικάστηκε “γιατί είναι φασίστας” και “εγώ είμαι και ναζί και φασίστας. Υπάρχει νόμος να το απαγορεύει;”. Υπερθεμάτισε μάλιστα ωρυόμενος για “δικαιωματιστές, κομμουνιστές και μπολσεβίκους” και παρακάτω συμπλήρωσε: “Όσο περισσότερο βλέπω τους δημοκράτες τόσο γίνομαι περισσότερο φασίστας”.

«Είσαι δολοφόνος»

Όταν, αντίστοιχα, ο Λαγός είπε ότι καταδικάστηκε μόνο και μόνο για τις ...ομιλίες του, ακούστηκε η Μάγδα Φύσσα από το κοινό να φωνάζει “είσαι δολοφόνος!” Ο καταδικασμένος περιφερειάρχης Πειραιά δεν παρέλειψε φυσικά να απειλήσει τους φωτορεπόρτερ και να απαξιώσει για μια ακόμη φορά την έδρα λέγοντας “Βγάλτε φωτογραφίες, θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριό σας”.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του. Αντίστοιχα, απέρριψε και τα αιτήματα τριών ακόμη κρατούμενων χρυσαυγιτών για αναστολή εκτέλεσης ποινής (Ε. Καλαρίτης, Γ. Σταμπέλος και ο πυρηνάρχης Περάματος Α. Πανταζής), οι οποίοι είχαν επικαλεστεί οικογενειακούς λόγους και λόγους υγείας. Στην τρίτη δικάσιμο έκαναν αιτήματα αναστολής οι κατηγορούμενοι Δ. Αγριογιάννης και Κ. Μπαρμπαρούσης, τα οποία επίσης απορρίφθηκαν την ίδια μέρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση διαβάστηκαν επίσης τα ονόματα των 146 μαρτύρων που πρόκειται να καταθέσουν. Θα εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν και πρωτόδικα, για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, την απόπειρα δολοφονίας του Α. Εμπάρακ, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και τις συσχετιζόμενες υποθέσεις και φυσικά την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον η εισαγγελία έχει καλέσει τους μάρτυρες που πρότεινε η Πολιτική Αγωγή, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στη ανάδειξη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Τέλος έχει καλέσει τους μάρτυρες που κλήτευσε το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης.

Με την νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής και την απόρριψη του αιτήματος του Μιχαλολιάκου για αναβολή, η δεύτερη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης έχει πλέον ξεκινήσει. Και θα είναι μια πολυετής μάχη για να καταδικαστούν ξανά οι χρυσαυγίτες. Όχι μόνο για να μην υπάρξει μείωση ποινής για κανέναν, αλλά και για να λάβουν μεγαλύτερες ποινές οι ηγέτες της ΧΑ και οι παρολίγον δολοφόνοι του Αμπουζίντ Εμπάρακ, σε βάρος των οποίων υπάρχει εισαγγελική έφεση.


Την κεντρικότητα της μάχης ενάντια στη Νέα Δημοκρατία τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ στην καμπάνια που ανοίγει για τα συλλαλητήρια της 18 και 28 Σεπτέμβρη. Στις 18 Σεπτέμβρη το αντιφασιστικό κίνημα θα διαδηλώσει στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του: όχι επετειακά, αλλά γιατί συνεχίζεται η μάχη για να μην μπορούν τα τάγματα εφόδου να πατήσουν το πόδι τους πουθενά. Και στις 28 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για την 4η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Όπως τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΚΕΕΡΦΑ στην προκήρυξη που κυκλοφορεί μαζικά σε γειτονιές, εργατικούς χώρους και σχολές: “Θα δώσουμε ξανά τη μάχη για να πέσουν ακόμη μεγαλύτερες ποινές στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, στους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν δολοφονικά κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των μεταναστών και των αγωνιστών των κινημάτων. 

Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ, στην κρίση της, να στρώνει το δρόμο στους φασίστες με τις εκστρατείες μίσους κατά των προσφύγων και των μεταναστών, τις δολοφονίες και τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο και στα νησιά, τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα στις πόλεις και τις γειτονιές μας και τη ρατσιστική εκκένωση της δομής του Ελαιώνα.

Η κυβέρνηση, που μας βάζει βαθιά στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Ουκρανία και στους ανταγωνισμούς με την Τουρκία, φορτώνοντάς μας δυσβάσταχτα βάρη εξοπλισμών και ακρίβεια στο ρεύμα και τα τρόφιμα, είναι η ίδια που χτίζει φράχτες στον Έβρο και στρατόπεδα συγκέντρωσης, δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους ως πράκτορες του Ερντογάν. Το κλείσιμο των συνόρων με φράχτες, συνοριοφύλακες και τη FRONTEX αλλά και οι χιλιάδες επαναπροωθήσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας κοστίζουν τις ζωές μικρών παιδιών, όπως της πεντάχρονης από τη Συρία που έχασε την ζωή της από την εγκατάλειψη σε νησίδα του Έβρου, τσιμπημένη από σκορπιό.

Η εκστρατεία καταστολής της κυβέρνησης, με τους κοριούς της ΕΥΠ, τις επιθέσεις των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια και τα πανεπιστήμια μέχρι τον Ελαιώνα, οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, η επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η εκστρατεία «νόμος και τάξη» είναι η ατζέντα με την οποία η ΝΔ, μαζί το ρατσισμό και τον εθνικισμό, προσπαθεί να συσπειρώσει την ακροδεξιά και τους φασίστες στη δεξιά πολυκατοικία που καταρρέει. 

Εγκληματικές πολιτικές

Αυτές οι εγκληματικές πολιτικές στρώνουν το δρόμο στους φασίστες που έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις τους ξανά, στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο, στο Ν. Ηράκλειο κατά συγκέντρωσης της ΚΕΕΡΦΑ και στη Νίκαια κατά Πακιστανών μεταναστών, ενώ φέτος είχαμε επιθέσεις στην Αθήνα, με βόμβα σε τζαμί στα Πατήσια, πυροβολισμούς και μαχαιρώματα Πακιστανών μεταναστών στα Πετράλωνα, το Κόκκινο Μύλο και την Γ’ Σεπτεμβρίου.

Η κρίση στην Ευρώπη και οι πολιτικές των κυβερνήσεων έδωσαν τα περιθώρια στη Λεπέν να δυναμώσει την παρουσία της στη Βουλή και ένα φασιστικό κόμμα στην Ιταλία να απειλεί να γίνει βασικός κυβερνητικός εταίρος μετά την κατάρρευση του Ντράγκι. 

Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να εντείνει τις μάχες, ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο, ώστε να μην αφήσει να δυναμώσουν οι φασίστες και να ξαναβγούν στο προσκήνιο τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής ή οι Βελόπουλοι, οι Μπογδάνοι και οι Τζήμεροι. 

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές στα σχολεία, τις δημοτικές κινήσεις, τις οργανώσεις της αριστεράς, τις συλλογικότητες στις γειτονιές και τις κινήσεις των γυναικών και του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος να δώσουμε μαζί αυτές μάχες, ενωτικά και ανυποχώρητα ώστε να μην αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή χώρου στους φασίστες δολοφόνους. Να καταδικαστούν ξανά, να μείνουν στη φυλακή για πάντα!”, κλείνει η ανακοίνωση. Η ΚΕΕΡΦΑ έχει επίσης κυκλοφορήσει αφίσα που καλεί στις δυο κινητοποιήσεις.