Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όλοι/ες στο πλευρό των προσφύγων του Ελαιώνα, 8/9

Σύσκεψη σωματείων και αντιρατσιστικών κινήσεων για τη συνέχιση της κινητοποίησης ενάντια στην ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα έγινε το Σάββατο 3/9 στη Γεωπονική σχολή. Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα για να μπει τέλος στη δολοφονική εκστρατεία της κυβέρνησης με συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία στη γειτονιά, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 6μμ, στην είσοδο της δομής, Αγίου Πολυκάρπου 85.

Στη σύσκεψη μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, ο Ηλίας Μούρης εκ μέρους της Ε' ΕΛΜΕ, ο Αλέξης Καλέμης εκ μέρους του Συλλόγου Ρακοσυλλεκτών “Η Αλληλεγγύη”, ο Παύλος Αντωνόπουλος εκ μέρους του ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ, ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, ο Θανάσης Βρεττός και ο Παναγιώτης Κεφαληνός εκ μέρους της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού - Σεπολίων - Ακαδημίας Πλάτωνος, ο Σ., πρόσφυγας από το Ιράν και μέλος του Solidarity With Migrants, ο Αλέξης Μαρτζούκος, μέλος του ΣΕΗ και η Βιολέττα Γαλανοπούλου, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ “Παρθενώνας”. Παρουσία είχε και η Πρωτοβουλία Κοινωνικών Λειτουργών.

Ανάμεσα στα σημεία που έβαλαν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στη σύσκεψη ήταν η αντίσταση των προσφύγων και προσφυγισσών στην εκκένωση, που έχει σαν αποτέλεσμα να ζουν ακόμα στη δομή εκατοντάδες άνθρωποι, παρότι το κλείσιμο έχει δρομολογηθεί εδώ και εβδομάδες. Ένας ακόμη κοινός τόπος ήταν ότι πρόκειται για μια μάχη που συνδέεται με τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό της κυβέρνησης, τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (από το ΕΣΥ μέχρι τους δημόσιους χώρους), τη μάχη ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ – φρούριο.

Επιπλέον, κεντρικό νήμα της συζήτησης ήταν ότι πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά όλους και όλες, καθώς στο πλαίσιό της εκτός από τον ρατσισμό είναι και ο “εξευγενισμός”: η διαδικασία τουριστικοποίησης της πόλης που καταστρέφει την καθημερινότητα των λαϊκών γειτονιών που μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως τα Εξάρχεια. Η περίπτωση του Ελαιώνα συνδέεται με την “ανάπλαση” που θα οδηγήσει σε ένα τεραστίων διαστάσεων φαραωνικό έργο – δώρο στον Παναθηναϊκό.

Μάχη

Ο Η. Μούρης εστίασε στο τι σημαίνει ο εκτοπισμός των προσφύγων για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων. Όπως τόνισε, δεν γνωρίζουμε καν αν ολοκληρώνονται οι μετεγγραφές των παιδιών στα νέα τους σχολεία -μια ήδη επώδυνη γι' αυτά διαδικασία αφού σπάνε τους δεσμούς με την παλιά τους γειτονιά και τα σχολεία τους. Η Β. Γαλανοπούλου θύμισε τον ρόλο του ΣΕΠΕ “Παρθενώνα” στο να αναδειχθεί το θέμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης του καμπ. Τόνισε ότι οι στόχοι για τους οποίους παλεύουμε είναι πολύ μεγαλύτεροι: όχι να διατηρηθεί το καθεστώς διάλυσης του καμπ, αλλά να δοθεί μάχη για να ζήσουν οι προσφυγικές οικογένειες σε σπίτια, να έχουν χαρτιά και υπηρεσίες. Ο Α. Μαρτζούκος τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι πρέπει να κινητοποιηθούν και είπε ότι θα προτείνει σε ΑΣΗ και ΣΕΗ να βγάλουν σχετικό κάλεσμα.

Ο Α. Καλέμης, ένας από τους ρακοσυλλέκτες που παραχώρησαν τον χώρο του παζαριού τους για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και τώρα αντιμετωπίζουν κι αυτοί τον κίνδυνο συνολικής εκδίωξης από τη γειτονιά, σημείωσε ότι η μάχη αυτή πρέπει να συνδεθεί και με το αίτημα να παραχωρήσει ο δήμος χώρο στους Συλλόγους για να ξαναλειτουργήσει ένα ενιαίο παζάρι. Από αυτό, όχι μόνο ζουν εκατοντάδες οικογένειες, αλλά εξυπηρετούνται εκαντοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο που βρίσκουν φθηνά πράγματα που τα έχουν ανάγκη.

Το αρχικό κάλεσμα για τη διαδήλωση της Πέμπτης 8/9 υπέγραψαν πρόσφυγες και προσφύγισσες της δομής του Ελαιώνα, η Ε’ ΕΛΜΕ, η ΚΕΕΡΦΑ, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, το Antinazi zone, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες, ο Σύλλογος Ρακοσυλλεκτών Ρομά «Η Αλληλεγγύη», η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακαδημίας Πλάτωνος, οι δημοτικές παρατάξεις “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” και “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα” και η Πρωτοβουλία Κοινωνικών Λειτουργών. Θα κυκλοφορήσει κοινό κείμενο και αφίσα, ενώ θα γίνει απεύθυνση και σε άλλα σωματεία να στηρίξουν τη διαδήλωση ενάντια στη ρατσιστική εκκένωση.