Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Απεργούν οι τεχνικοί TV

10/6/21, Πανεργατική απεργία ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωράει την Τετάρτη 14/9 η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) ενάντια στη νέα τροπολογία για τα ΜΜΕ που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια μέρα λήγει η διαβούλευση για την τροπολογία και αναμένεται να κατέβει προς ψήφιση στα τέλη Σεπτέμβρη. 

Όπως αναφέρει η ΕΤΙΤΑ στο δελτίο Τύπου, αντιδρούν ενάντια στην “αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που μπορούν να μεταφέρουν οι εργοδότες από τα κανάλια σε συμβεβλημένες εταιρείες παραγωγής, από 15 σε 40 τοις εκατό επί των 400 (τους οποίους έχουν υποχρέωση να απασχολούν)”, που “θα επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας, ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και μεγάλα πλήγματα στα εργασιακά μας δικαιώματα”. Στις εταιρίες παραγωγής χάνονται οι όποιες ΣΣΕ έχουν κατακτηθεί, κάθε έννοια οκταώρου και πενθήμερου και οι τεχνικοί θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σαν “πολυεργαλεία” σε οποιαδήποτε εκπομπή, ακόμα και σε άλλο κανάλι, όπου τους στείλει η εταιρία.

Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη απεργία στις 6/9, με τη συμμετοχή όλων των Ενώσεων των Δημοσιογράφων και των Εργαζόμενων στα ΜΜΕ στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Η κίνηση του Υπουργείου μετά την απεργία ήταν να υποσχεθεί -χωρίς γραπτή ακόμα δέσμευση- ότι οι δημοσιογράφοι εξαιρούνται από αυτή την αλλαγή, με σκοπό να σπάσουν την ενότητα που επιτεύχθηκε. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, χρειάζεται να βγουν ενιαία και απεργιακά για να μην περάσει άλλη μια παραγγελιά των καναλαρχών εις βάρος τους. Και να ανοίξει ο δρόμος για μια πανελλαδική απεργία όλου του κλάδου, σε κανάλια, εφημερίδες και σάιτ, για Συλλογικές Συμβάσεις παντού με γενναίες αυξήσεις.