Εργατικό κίνημα
Τουρισμός-Επισιτισμός: Νέα απεργία στις 16/9

5/9, Απεργία στο Τιτάνια. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε απεργία σε όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη με συγκέντρωση στις 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας με κεντρικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς και τη μόνιμη-σταθερή δουλειά. Όπως λέει το σύνθημά τους: “Ο χειμώνας θα είναι βαρύς για τους εργοδότες και όχι για εμάς”. Η απόφαση πάρθηκε στη γενική συνέλευση που κάλεσε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής στις 9/9. 

«Στη συνέλευση προτάθηκε από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) απεργία για την Παρασκευή 16/9 μόνο στα Ξενοδοχεία», δηλώνει στην ΕΑ ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής, μέλος του δικτύου “Καμαριέρα”. «Πέρα από τις απολύσεις στο Τιτάνια, έχουν γίνει και συνδικαλιστικές απολύσεις: στο Λαγονήσι με πρόφαση τη διαμαρτυρία συνδικαλιστή για τη διανομή των tips στους εργαζομένους, στο Χίλτον του συνδικαλιστή Κώστα Παστού.

Η πρόταση της Καμαριέρας για επέκταση της απεργίας και στον επισιτισμό για να καλύψει όλον τον κλάδο δέχθηκε κριτική με κοντά ποδάρια. "Οι μεγάλοι και οργανωμένοι χώροι δείχνουν τον δρόμο για όλους" ήταν το μοτίβο. Αυτό δεν εξηγεί όμως γιατί έχει να καλυφθεί ο κλάδος του Επισιτισμού με απεργία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ ο κόσμος από τα επισιτιστικά καταστήματα έπαιξε ρόλο στο δυνάμωμα της απεργίας στις 14/7 στην οποία τελευταία στιγμή έγινε κάλεσμα και στον επισιτισμό. Είναι ένα πισωγύρισμα που δεν πρέπει να συνεχιστεί. Άλλωστε η υπογραφή νέας σύμβασης πανελλαδικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα γίνει και για τον επισιτισμό, κάτι πολύ κρίσιμο ειδικά αφού η σύμβαση κηρύχθηκε υποχρεωτική. 

Στη συνέλευση μαζί μας ήταν και ο Μαλίκ, ο διανομέας της Wolt που δέχθηκε επίθεση από φασίστες δίπλα στο σπίτι του. Ο Μαλίκ, με καταγωγή από το Πακιστάν, είχε οργανωθεί στο συνδικάτο το 2009 και ανανέωσε την ένταξή του στη συνέλευση. Αποφασίστηκε μετά από πρότασή μας η οργάνωση κινητοποίησης τις επόμενες μέρες στην περιοχή της επίθεσης σε συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου, τις κοινότητες μεταναστών και τις αντιρατσιστικές οργανώσεις».

Συμμετοχή

Το δίκτυο “Καμαριέρα” κυκλοφορεί αφίσα και προκήρυξη για την απεργία της Παρασκευής 16/9, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Όπως αναφέρει η προκήρυξη: «Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό πήραμε άλλο ένα καλοκαίρι γεύση του τι θα πει ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας. Χιλιάδες δουλέψαμε χωρίς ρεπό, με απληρωσιά, με συλλογικές συμβάσεις ανενεργές ή πενιχρών απολαβών και με εργασιακή πίεση σχεδόν σε όλα τα πόστα. Αυτό είναι το θαύμα στο οποίο πόνταραν οι εργοδότες και διαφημίζουν στο εξωτερικό. Μπορεί φέτος ο τουρισμός να κινήθηκε σε αριθμούς όπως το 2019 πριν την πανδημία, καμιά δικλείδα δεν υπήρχε όμως ώστε να διασφαλιστεί η ζωή μας. Αντίθετα, η κυβέρνηση, όπως απέδειξε και με την αστυνομία στους απεργούς της Μαλαματίνας, είναι έτοιμη για νέα δώρα στους πλούσιους και νέα καταστολή στους εργάτες.

Τα μηνύματα είχαν έρθει από νωρίς το καλοκαίρι, όταν οι εργοδότες αρνήθηκαν την υπογραφή καλύτερης σύμβασης στα ξενοδοχεία παρά το κύμα ακρίβειας και η κυβέρνηση πήγε να καταστρατηγήσει τη συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό που η ίδια αναγνώρισε. Κι όμως, οι απεργίες μας το καλοκαίρι έπαιξαν ρόλο ώστε να γίνει γνωστό παντού ότι χέρι-χέρι προσπαθούν να επιδεινώσουν τη θέση μας αλλά και ότι μπορούμε να τους κοντράρουμε και να κερδίσουμε. Ο Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα πακέτο ελαφρύνσεων που για εμάς θα σημαίνει ψίχουλα που οι ελαφρύνσεις στις εταιρείες ενέργειας και τους καπιταλιστές θα τα εξανεμίσουν. Οι εργοδότες βέβαια προσπαθούν ήδη να κάνουν ...ελαφρύνσεις: με τις απολύσεις εργαζόμενων επί 30 χρόνια όπως στο Τιτάνια, τις συνδικαλιστικές απολύσεις στο Λαγονήσι και το Χίλτον.

Η απόφαση του συνδικάτου μας για 24ωρη απεργία στα ξενοδοχεία χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμό σε κάθε ξενοδοχείο. Χρειάζεται να κλιμακωθεί με απεργία όλου του κλάδου για συλλογικές συμβάσεις. Να δεθεί με κάθε μάχη στους χώρους και τις γειτονιές. Διαλύουν πλατείες όπως των Εξαρχείων δίπλα σε πολυτελή ξενοδοχεία που δουλεύουμε με τους ίδιους μισθούς από το 2012 και μας κουνάν το δάχτυλο για ενεργειακή εγκράτεια τον χειμώνα. Αφήνουν ανενόχλητες τις φασιστικές συμμορίες να χτυπούν διανομείς όπως ο Μαλίκ. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».

Η απεργία στις 16/9 ενάντια στους ξενοδόχους είναι κεντρική μάχη για όλη την εργατική τάξη που παλεύει για αυξήσεις και ΣΣΕ, αλλά και ενάντια στη διάλυση των γειτονιών, την “ανάπλαση” όπως τη λένε, για να τις εκμεταλλευτούν καλύτερα οι κερδοσκόποι του Τουρισμού. Η σύνδεση των τοπικών πρωτοβουλιών, όπως αυτές ενάντια στο Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Αττική που απεργούν, ενισχύει την προοπτική νίκης και των δύο.