Εκπαίδευση και νεολαία
Tο φοιτητικό κίνημα: “Μια φωνή και μια γροθιά”

8/9, Αθήνα. Διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια ενάντια στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ). Από την προηγούμενη Δευτέρα που έγινε η πρώτη απόπειρα για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΕΚΠΑ, εκατοντάδες φοιτητές/ριες κι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πύλη του πανεπιστημίου, αποτρέποντας καθημερινά την εισβολή της ΟΠΠΙ. 

Την Πέμπτη 8/9 μια μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, καλεσμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια, βάδισε μέχρι τη Βουλή και συνέχισε μέχρι την πύλη του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου. Η αστυνομία παρά την ασφυκτική της παρουσία, με κλοιό αντρών των ΜΑΤ γύρω από τους διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, δεν κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και στο τέλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Η διαδήλωση ξεσήκωνε τη συμπαράσταση πολλών που τη συναντούσαν στη διαδρομή της, με κορναρίσματα και υψωμένες γροθιές. Όταν η πορεία έφτασε στην πύλη του ΕΚΠΑ ο ενθουσιασμός ξεχείλιζε. Οι φοιτητές/ριες παρέμειναν για ώρα με τραγούδια και συνθήματα. Πολλά από αυτά καλούσαν σε κλιμάκωση βάζοντας «τέρμα στις εκτονώσεις - εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις». Σε νέο συλλαλητήριο καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, την Τετάρτη 14/9, στις 7μμ, στα Προπύλαια.

«Οι συγκεντρώσεις στις πύλες και το φοιτητικό συλλαλητήριο είναι η αρχή. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» τονίζει το ΣΕΚ στις Σχολές σε προκήρυξή του. «Με γενικές συνελεύσεις οργανωμένες σε κάθε σχολή, καταλήψεις και διαδηλώσεις με στόχο την ανατροπή των νόμων και της ίδιας της κυβέρνησης. Συντονισμό με τους εργαζόμενους μέσα στις σχολές και τους συλλόγους ΔΕΠ που το καλοκαίρι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Με συντονισμό με όλους τους υπόλοιπους αγώνες, τις εργατικές απεργίες, το αντιρατσιστικό κι αντιφασιστικό κίνημα». 

Σε αυτή την κατεύθυνση οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές ξεκινούν γύρο εκδηλώσεων με τίτλο «Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες – Πώς διώχνουμε την Κεραμέως και την αστυνομία της»

«Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση είναι να βάλει φωτιά στην πανεπιστημιακή κοινότητα από την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι σχολές» συνεχίζει το ΣΕΚ στις Σχολές. «Ο νέος νόμος πλαίσιο είναι εντελώς απονομιμοποιημένος και καταδικασμένος όχι μόνο από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων αλλά και από συλλόγους ΔΕΠ και το σύνολο των εργαζόμενων μέσα στις σχολές. Η πολιτική των περικοπών στην Παιδεία, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκει αντιστάσεις συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια. H νεολαία βρίσκεται μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση του ασύλου, ενάντια στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, ενάντια στους μπάτσους στις σχολές, ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να τσακίσει τα σχέδιά τους και να γκρεμίσει αυτή τη μισητή κυβέρνηση αν συνδεθεί με τον αγώνα της εργατικής τάξης.

Απομονωμένη κυβέρνηση

Είναι μια κυβέρνηση απομονωμένη που χτυπάει στα τυφλά. Τα εγκλήματα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του δεν έχουν τέλος. Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές της ΕΥΠ έρχεται να συμπληρώσει τις αστυνομικές επιθέσεις σε απεργούς και διαδηλωτές όπως στους απεργούς στην Μαλαματίνα, τις δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα και την προστασία των πλούσιων βιαστών. Αυτή είναι η σαπίλα του κράτους των καπιταλιστών, του κράτους που δεν μπορεί να χτυπήσει την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, αλλά στέλνει τα ΜΑΤ στους απεργούς, στους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, στους κατοίκους στα Εξάρχεια. Μιας κυβέρνησης που έχει λεφτά για Ραφάλ, για εξοπλισμούς, εκατομμύρια για πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά ρημάζει τα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με όλα αυτά. Ο συντονισμός με τον κόσμο που συγκρούεται με την κυβέρνηση είναι δύναμη για το φοιτητικό κίνημα.

Χρειαζόμαστε το δυνάμωμα μιας αριστεράς επαναστατικής, που παλεύει για την ανατροπή συνολικά αυτού του συστήματος. Το κράτος των ΕΥΠατζήδων δεν μεταρρυθμίζεται. Η μόνη αλλαγή του είναι η ανατροπή του. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για μια κοινωνία όπου οι ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας θα είναι πάνω από τα κέρδη μια μικρής μειοψηφίας».

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τον νέο Νόμο Πλαίσιο. Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Παντείου ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι «τα πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ελεύθερα, αυτόνομα, ακαδημαϊκά και δημοκρατικά. Καταδικάζουμε τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης στο ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ συντασσόμενοι με τους φοιτητές και την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα που αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό, δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο». 

Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης «εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την πρόσφατη παρουσία οργάνων της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Η αποστολή του ήδη πληττόμενου από το νέο νόμο Πανεπιστημίου είναι ασύμβατη με τις πρακτικές της προληπτικής καταστολής και της κρατικής επιτήρησης… Τα Πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν ως εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όχι ως χώροι πειθάρχησης και καταστολής». 


 

Εκδηλώσεις ΣΕΚ στις Σχολές

«Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες – 
Πώς διώχνουμε την Κεραμέως και την αστυνομία της»
 
ΠΑΔΑ, 
Πέμπτη 15/9, 1μμ, 
Αίθριο ΣΓΤΚΣ
 
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, 
Τρίτη 20/9, 1:30μμ, 
Αίθριο