Εργατικό κίνημα
ΕΥΑΘ: Πάλη για το νερό, πάλη για τη δημοκρατία

23/10, Θεσσαλονίκη. Εκδήλωση του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΥΑΘ. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

Τον Φεβρουάριο του 2022 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο, ορίζοντας ρητά ότι χρειάζεται να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο. Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε τροπολογία που όχι μόνο δεν εφάρμοσε τα παραπάνω, αλλά αντιθέτως ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, που παραβιάζει απροκάλυπτα ένα από τα θεμελιώδη κεκτημένα του πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και θέτει σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ εκδήλωση με θέμα "Από τον αγώνα για το νερό, στον αγώνα για τη Δημοκρατία". Η τ. αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ στάθηκε στην εισήγησή της στους λόγους που κρίθηκε αντισυνταγματική η παροχή νερού με όρους κερδοφορίας. Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε τον ρόλο των σωματείων στην προάσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων που βρίσκονται σε απειλή. 

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται να στηθεί χρηματιστήριο νερού μέσα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Τέλος η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα υπογράμμισε τις συνέπειες αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από την εποχή της Θάτσερ μέχρι σήμερα. Από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ξεχώρισαν η παρέμβαση των εργαζόμενων στη Μαλαματίνα, που δίνουν απεργιακό αγώνα ενάντια στις απολύσεις της νέας διοίκησης, καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που έβγαλε το πρώτο ψήφισμα καταδίκης για την ακύρωση των αποφάσεων του ΣτΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ δίνει εδώ και χρόνια έναν μεγάλο αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του νερού, με κορυφαία στιγμή την οργάνωση δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη το 2014, στο οποίο 98% των πολιτών τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης. Όπως βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, έτσι θα βρεθούμε και τώρα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, δίπλα σε όσες και όσους αντιλαμβάνονται, όπως κι εμείς, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Γιάννης Μήτζιας,
εργαζόμενος ΕΥΑΘ