Η Αριστερά
Μονοήμερο 6 Νοέμβρη, Νομική: "Κράτος και Επανάσταση - Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα"

 

“Χρειαζόμαστε την πολιτική σε κάθε βήμα”

 

Τα καπιταλιστικά κράτη αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη αστάθεια που δεν είναι απλώς οικονομική, αλλά αντανακλά επίσης την επίδραση του αυξανόμενου κλιματικού χάους και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Ετσι, αυτά εξοπλίζονται με μεγαλύτερες κατασταλτικές δυνάμεις που θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν τους πληθυσμούς τους και να περιορίσουν την αντιπολίτευση. Η Αριστερά πρέπει να απαντήσει υπερασπίζοντας τις πολιτικές ελευθερίες.

Αλλά πρέπει επίσης να παλέψουμε για τη διεύρυνση της δημοκρατίας – και πάνω απ’ όλα να τη διευρύνουμε, πέρα από τη διεφθαρμένη πολιτική σφαίρα, και στον χώρο της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μαζικούς αγώνες και, τελικά, με την επανάσταση. Η δημοκρατία μπορεί να ανανεωθεί και να βαθύνει μέσω του αγώνα. Αυτό απαιτεί επίσης την ανάπτυξη μιας πολύ πιο ισχυρής επαναστατικής εναλλακτικής, η οποία θα υπερβεί τις αποτυχίες της ρεφορμιστικής Αριστεράς.

(από τη συνέντευξη του Άλεξ Καλλίνικος στην ΕφΣυν)
 


Στην ανοιχτή  συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 22/10, τέθηκαν ζητήματα και ανησυχίες, για την ξαφνική άνοδο δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και ποια η θέση της επαναστατικής αριστεράς απέναντι σε αυτό.

Ποιός είναι ο ρόλος του κράτους, των δικαστηρίων και των καναλιών σε αυτές τις εξελίξεις. Συζητήθηκε επίσης η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, κι αν όταν αυτή πραγματοποιείται μέσω πολυεθνικών με κερδοσκοπικά συμφέροντα είναι στην ουσία της πραγματική ορατότητα ή μήπως είναι ενα “πλυντήριο” που δημιουργεί διαστρεβλωμένες ιδέες και συγχυσμένες συνειδήσεις, παρουσιάζοντας μία πραγματικότητα παραμορφωμένη μέσα από ένα πρίσμα κέρδους και όχι απελευθέρωσης.  

Με την καταστολή να δίνει το παρών κάθε μέρα και σε συνδυασμό με τον ενεργειακό πόλεμο και τις τιμές στα ράφια που ξεπερνάνε τις δυνατότητες της εργατικής τάξης, γεννιέται ένα αίσθημα απελπισίας μέσα σε όλους μας, περιμένοντας έναν δύσκολο χειμωνα.  

Η απελπισία όμως γίνεται μικρότερη όταν ο κόσμος παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση, όπως είδαμε με την απεργία στα νοσοκομεία. Γι'αυτό έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε την Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη με παρεμβάσεις σε σχολεία και στην πόλη.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες και τέθηκαν δεκάδες ζητήματα, έδειξε ότι χρειαζόμαστε την πολιτική σε κάθε μας βήμα. Γι' αυτό, η εκδήλωση "Κράτος και Επανάσταση" στις 6 Νοέμβρη με τέσσερις διαφορετικές συζητήσεις, θα είναι πολύ βοηθητική και για την οργάνωση της απεργίας.

Θα κατέβω στην Αθήνα γιατί με ενδιαφέρει πολύ να μάθω την ιστορία και τη θεωρία! Θα κατέβουν και άλλοι σύντροφοι, ενώ κανονίζουμε παρεμβάσεις για να συνεχίσουμε την κουβέντα με ακόμα περισσότερο κόσμο.

Σωτήρης Χατζηβασιλείου, 
μουσειολόγος, ΣΕΚ Ξάνθης