Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, μπλόκο στους φασίστες

15/11, Κινητοποίηση ενάντια στις εξώσεις προσφύγων στην Αχαρνών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κινητοποίηση προσφυγισσών/ων ενάντια στις εξώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 15/11, έξω από πολυκατοικία που κατοικούν στον Αγ.Παντελεήμονα, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ, του Στεκιού αλληλεγγύης Κυψέλης "Το Μυρμήγκι" και της δημοτικής κίνησης Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Οι πρόσφυγες/ισσες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αρνήθηκαν να μπουν το λεωφορείο που είχε έρθει για να τους μεταφέρει στο στρατόπεδο του Κατσικά στα Γιάννενα και παρέμειναν έξω από την πολυκατοικία φωνάζοντας συνθήματα. 

Ένας πρόσφυγας μαθητής του Διαπολιτισμικού σχολείου Ν.Ιωνίας κρατούσε ένα χαρτί που έγραφε “αν με λέγανε Αντετοκούνμπο θα με διώχνατε;”. Γυναίκες με τα βρέφη στην πλάτη κρατούσαν δικά τους χαρτιά: “Σπίτια μέσα στις πόλεις, όχι σε καμπ-γκέτο”.


Ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσης, με πρώτο σταθμό τη μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου αυτή την εβδομάδα και ορίζοντα την παγκόσμια μέρα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 18 Μάρτη 2023, αποφάσισε η σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή 13/11. Μια σειρά αγωνιστές και αγωνίστριες, ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες, από πολλούς χώρους και γειτονιές, πήραν το λόγο συμβάλλοντας με τις εμπειρίες, τις εικόνες και τις ιδέες τους στην συζήτηση. 

Τη σύσκεψη συντόνισε η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης. Οι τελευταίες εξελίξεις ήταν κομμάτι τόσο της εισήγησης όσο και των παρεμβάσεων. 

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Φλεβάρη ότι θα κλείσει το ΕΣΤΙΑ μέχρι το τέλος του χρόνου χωρίς καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί μετά ως προς την υποχρέωσή της για την προστασία των ευάλωτων αιτούντων άσυλο», είπε η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος. «Από τις αρχές Οκτώβρη, οι οργανώσεις που υλοποιούν το πρόγραμμα έχουν αρχίσει να ενημερώνουν προφορικά τους πρόσφυγες ότι πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους μέχρι τις 15 Νοέμβρη. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι έχει μεταφερθεί σε καμπς που είναι στην πλειοψηφία τους στη Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά η επίθεση αφορά 10 χιλιάδες ανθρώπους.

Όλοι είναι ευάλωτοι, γι’ αυτό άλλωστε μεταφέρθηκαν από τα καμπς στα διαμερίσματα. Και αυτή τη στιγμή καλούνται να επιστρέψουν στις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των καμπς που ήταν πριν. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν θα έχει πρόσβαση σε νοσοκομεία -η απόσταση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας από τα καμπ είναι δεκάδες χιλιόμετρα-, δεν θα έχει πρόσβαση σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους και σε υπηρεσίες αποκατάστασης, τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση στα σχολεία. Ενώ η σχολική χρονιά είναι σε εξέλιξη και τα παιδιά είχαν ξεκινήσει να πηγαίνουν στα σχολεία, μέσα σε δυο μέρες καλούνται οικογένειες ολόκληρες να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές και να διακόψουν τα παιδιά τη φοίτησή τους.

Το εξοργιστικό είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος ενημερώνεται για όλα αυτά προφορικά δυο μέρες πριν, δεν υπάρχει καμιά επίσημη απόφαση μεταφοράς του ή απόφαση περιορισμού των υλικών συνθηκών υποδοχής που λαμβάνει. Έχουν αποσταλεί επιστολές στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχει κατατεθεί εξώδικο στον Μηταράκη και στο Διοικητή της ΥΠΥΤ ζητώντας να εκδοθούν και να επιδοθούν αυτές οι αποφάσεις, ώστε να μπορέσουμε να τις προσβάλλουμε, αλλά δεν υπάρχει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφορικά με την έξωση από το πρόγραμμα ESTIA μιας τρανς γυναίκας αφρικανικής καταγωγής. 

Επαναπροωθήσεις

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι επαναπροωθήσεις και η συγκροτημένη προσπάθεια της κυβέρνησης, στον Έβρο αλλά και τα νησιά, να μην υπάρχουν μαρτυρίες γι’ αυτές, να μην μπορούν να καταγραφούν. Το κράτος κυνηγάει και δολοφονεί κόσμο στα σύνορα, μιλάμε για μηχανή αποτροπής των προσφύγων από την Ελλάδα και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν τους κάνουν τη ζωή κόλαση ώστε να τους αναγκάζουν να φεύγουν».

Για δεκάδες καταγγελίες παράνομων επαναπροωθήσεων, έκανε λόγο και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα». Όπως είπε: «Κάθε μέρα φτάνουν τέτοιες καταγγελίες, ακόμα και από ανθρώπους που έχουν νόμιμα χαρτιά παραμονής, άδειες εργασίας, άσυλο. Αλλά οι περισσότερες δεν γίνονται επίσημα γιατί η αστυνομία είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων. Θα μας σκοτώσουν, μας λένε». Και συνέχισε «Η γυναίκα του Βαρές Αλί [πρόσφυγα που είχε πεθάνει πρόσφατα στον Ελαιώνα], χήρα πια με τρία παιδιά, με πήρε τηλέφωνο απελπισμένη. Δεν ξέρει πότε θα τους διώξουν από εκεί, πού θα πάνε. Την ίδια ώρα υπάρχουν υπόνοιες για κύκλωμα που υπόσχεται βίζα σε μετανάστες που τους την έχουν αρνηθεί στις πρεσβείες, με αντάλλαγμα πολλών χιλιάδων ευρώ».

Καταγραφή των προσφύγων που κινδυνεύουν με έξωση από τα σπίτια τους και δράσεις για την υπεράσπισή τους, πρότεινε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, ενώ ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος, συνέδεσε, όπως και άλλοι ομιλητές, τις ρατσιστικές πολιτικές με την κανονικοποίηση-νομιμοποίηση των φασιστών. «Σε όλη την Ευρώπη η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις βλέπουν ότι οι φασίστες μπορούν να είναι σύμμαχοι στις πολιτικές τους, ακόμα και πρωθυπουργοί όπως στην Ιταλία», είπε. «Αυτή η εικόνα βάζει μεγάλα καθήκοντα και για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και για τη δράση μας στις γειτονιές. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε τοπικά ενάντια στο κλείσιμο του ΕΣΤΙΑ και στις εξώσεις προσφύγων, κεντρικοποιώντας όμως τη μάχη. Το πρόβλημα ή θα λυθεί για όλους ή για κανέναν. Πολιτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί, για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κάνει πίσω».

Παιδιά στο δρόμο

«Τώρα που μιλάμε υπάρχουν παιδάκια που ζουν στο δρόμο. Που ενώ έπρεπε να πάνε στο σχολείο, τα ανάγκασαν μαζί με τις οικογένειές τους να φύγουν από τα σπίτια τους. Τα έδιωξε η αστυνομία», είπε ο Γιουσούφ, πρόσφυγας από το Κονγκό. «Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα μάς είπαν να ενταχτούμε στην κοινωνία χωρίς όμως να υπάρχει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθήσαμε μόνοι μας να βρούμε δουλειά, αλλά παράλληλα μας ανάγκασαν να μείνουμε σε καμπ.

Τώρα, που έχω δουλειά και βγάζω κάποια χρήματα, με αναγκάζουν να πάω στο καμπ στα Γιάννενα. Αν αρνηθείς, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στέλνει μήνυμα ότι έχεις φύγει από τη χώρα ώστε να βγεις από το σύστημα, από το αίτημα για άσυλο δηλαδή. Πριν δυο βδομάδες, δίπλα στον Ελαιώνα, το βράδυ, δυο πρόσφυγες δέχτηκαν επίθεση. Τους προσπέρασε ένα αυτοκίνητο, ύστερα γύρισε πίσω, βγήκαν δυο άτομα με ξύλα, τους χτύπησαν και έφυγαν. Ο ένας πήγε στο νοσοκομείο. Δεν νιώθουμε ασφαλείς, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας, ειδικά για τα παιδιά. Από την αρχή του μήνα έχουν αρχίσει οι εξώσεις».

Η ενεργοποίηση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ και όλου του δυναμικού τους, ο συντονισμός με δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες, οι παρεμβάσεις τους στα συνδικάτα και τους φορείς σε κάθε γειτονιά, η σύνδεση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα καμπ και όλες τις περιοχές, βρέθηκαν επίσης στο κέντρο της συζήτησης. «Χρειάζεται να αναδείξουμε παντού τα πρόσωπα στα οποία κάνει την επίθεσή της η κυβέρνηση», είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων. «Η Κριστέλ που είναι σήμερα μαζί μας και απειλείται με έξωση και επιστροφή σε καμπ, έχει συμπαρασταθεί στις απεργίες των νοσοκομείων, έχει μιλήσει στο συνέδριο των γιατρών, έχει πρωτοστατήσει στα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Σε αυτόν τον κόσμο, που είναι κομμάτι των αγώνων του εργατικού κινήματος, επιτίθεται η κυβέρνηση. Δεν θα περάσει».

Αντίστοιχα έγινε συζήτηση για τη δράση στις σχολές. «Έχουμε προσπάθειες των φασιστών να εμφανιστούν στις σχολές, όπως έγινε την περασμένη βδομάδα με επίθεση στη Φιλοσοφική ή με το πανό της Χρυσής Αυγής που τόλμησαν να ανοίξουν στο ΕΜΠ. Είναι απομονωμένες κινήσεις, που πάντα είχαν απέναντί τους το φοιτητικό κίνημα. Το Πολυτεχνείο είναι ευκαιρία για να ανοίξουμε όλη αυτή την καμπάνια και στα πανεπιστήμια», είπε η Μαρία Καστελιώτη από την ΚΕΕΡΦΑ Φοιτητών. Διαβάστε στην διπλανή σελίδα την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ για τη σύσκεψη και το πρόγραμμα δράσεων.