Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ενάντια στις Μελόνι και τους Μητσοτάκηδες: Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά

Ιταλία, Πολωνία

 

Σε κοινή δήλωση για το μεταναστευτικό προχώρησαν στις αρχές της εβδομάδας οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Το κείμενο είναι ένα ακόμα μνημείο ρατσισμού. Στοχοποιεί τα διασωστικά πλοία για ανεξέλεγκτο τρόπο δράσης, χαρακτηρίζει τις μεταναστευτικές ροές ως «βάρος» και διεκδικεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να μεριμνήσουν για τον «επιμερισμό» του ανάμεσα στα κράτη μέλη. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις χωρών που χαρακτηρίζονται «πρώτης υποδοχής» προβαίνουν σε τέτοιες προκλητικές τοποθετήσεις. Το δόγμα τους, όπως και όλης της ΕΕ, ξεκινάει από το να βάζουν όσα περισσότερα εμπόδια μπορούν στην είσοδο των προσφύγων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μαζικούς πνιγμούς στη Μεσόγειο, και καταλήγει στο πώς θα ξεφορτωθούν από πάνω τους όσους καταφέρνουν να πατήσουν το πόδι τους στη στεριά. Σε αυτό το ρατσιστικό μήκος κύματος είναι και η παραπάνω κοινή δήλωση, υπογεγραμμένη και από την ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόκληση μεγαλώνει καθώς το κείμενο φέρει την υπογραφή της νέας πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζιας Μελόνι. Από τα θερμά συγχαρητήρια του Μητσοτάκη στην νοσταλγό του Μουσολίνι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία εκφράζοντας μάλιστα την «ανυπομονησία» του να συνεργαστεί μαζί της «στενά», η κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα νομιμοποιώντας επίσημα την ίδια μαζί με την ρατσιστική και φασιστική ατζέντα της. Η πρώτη της κίνηση ως επικεφαλής της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης ήταν να προσπαθήσει να απαγορεύσει σε τέσσερα μεγάλα διασωστικά καράβια με τουλάχιστον χίλιους πρόσφυγες να πιάσουν λιμάνι στην Ιταλία.

Γι’΄αυτό και είναι εξοργιστικό να καλεί ο Μητσοτάκης μαζί με τη Μελόνι σε «μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική στην Μετανάστευση και το Άσυλο η οποία θα είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης η οποία θα μοιράζεται δίκαια μεταξύ όλων των κρατών μελών». Η «αλληλεγγύη» της Μελόνι δεν είναι τίποτα άλλο από το να αφήνει απροκάλυπτα τους πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο. Και η «ευθύνη» της είναι να προσπαθεί να απαλλαχτεί από την ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κόντρα της με τον Μακρόν για το ένα από τα διασωστικά που τελικά έφτασε στην Τουλόν. Η γαλλική κυβέρνηση, ακολουθώντας με τη σειρά της τη δική της ρατσιστική πολιτική, κατηγόρησε την ιταλική για αθέτηση των υποχρεώσεών της και απείλησε ότι θα μπλοκάρει τις μετεγκαταστάσεις 3.000 προσφύγων από την Ιταλία στη Γαλλία. 

Τα θύματα όλων αυτών των διαξιφισμών δεν είναι φυσικά άλλοι από τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τους πολέμους, τη φτώχεια, την κλιματική καταστροφή και όλα τα δεινά που δημιουργούν οι ίδιες κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινή δήλωση κάνει λόγο για μια «χρονική στιγμή που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο μια μεταναστευτική ένταση που ασκεί πίεση στο σύστημα ασύλου και υποδοχής μας».

Για την ελληνική κυβέρνηση βέβαια αυτό είναι μια αντίφαση. Εδώ και πολύ καιρό διακήρυσσε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί. Απέναντι σε όλες τις καταγγελίες αλληλέγγυων, δικηγόρων, δημοσιογράφων κ.α για παράνομες επαναπροωθήσεις και απαγωγές που οδηγούν στη μη καταγραφή των πραγματικών αφίξεων, υποστήριζε ότι αυτά είναι τερατώδη ψέματα με σκοτεινούς σκοπούς και ότι η «επιτυχημένη διαχείρισή της» έχει σταματήσει τα μεταναστευτικά κύματα. Η παραδοχή τώρα στο κείμενο ότι υπάρχει «μεταναστευτική ένταση» ανοίγει ξανά το αμείλικτο ερώτημα: και που καταλήγει όλος αυτός ο κόσμος;

Σε όλη την Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μάγχη, το κλείσιμο των συνόρων μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου για αθώους ανθρώπους, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά. Και από την Ελλάδα μέχρι τη Βρετανία, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν την τύχη να φτάσουν ζουν σε εξευτελιστικές συνθήκες και στοχοποιούνται με κάθε τρόπο από την κυρίαρχη ρατσιστική προπαγάνδα. Η επίθεση που εξαπέλυσε η βρετανική κυβέρνηση στους Αλβανούς μετανάστες της χώρας πρόσφατα, κατηγορώντας τους για εκληματίες που λένε ψέματα προκειμένου να παρακάμψουν τους συνοριακούς ελέγχους, είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι βάρος. Είναι καλοδεχούμενοι, σε αντίθεση με τους φασίστες. Αυτό βροντοφωνάζει και παλεύει παντού το κίνημα αλληλεγγύης, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, ανατρέποντας τα σχέδια και τις επιθέσεις των κυβερνήσεων. 

Όπως έγραψε ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος για την Ιταλία: «Η Μελόνι αφού πούλησε τον κλασικό ακροδεξιό σανό, αφού βασάνισε μερικούς επιζώντες της θάλασσας για κάποιες μέρες, αφού απείλησε τα διασωστικά καράβια με πρόστιμο 50.000 ευρώ, αφού βρήκε μπροστά της χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ιταλία, αφού κατάλαβε ότι δεν την παίρνει ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά, έκανε πίσω. Όλοι οι ναυαγοί αποβιβάστηκαν στην Κατάνια! Πρώτη νίκη του στόλου της διάσωσης και της αλληλεγγύης!».

Και συμπλήρωσε για το πώς ηττήθηκε η Μελόνι: «Πάνω από 500 Ιταλοί γιατροί κατήγγειλαν και κινήθηκαν νομικά κατά της ναυτιλιακής υγειονομικής υπηρεσίας (Usmaf) που έκανε διαλογή ναυαγών. Στην Κατάνια, μόνιμη παρουσία αλληλέγγυων δεν άφησε ποτέ μόνους τους επιζώντες και πληρώματα. Οι μαθητές κατέλαβαν κάποια σχολεία. Μεγάλη διαδήλωση στο λιμάνι ετοιμάζεται για το Σάββατο. Στο Μιλάνο καταλήφθηκε το Υπουργείο Μεταφορών. Στην Τεργέστη έγινε δράση κατά του Usmaf. Στη Βενετία, ο υπουργός Εσωτερικών Πιαντεντόζι προπηλακίστηκε. Στη Ρώμη έγινε συγκέντρωση στο Campidoglio».

Η ίδια μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες εξελίσσεται σε όλες τις χώρες. Στη Βρετανία οι Αλβανοί μετανάστες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο ενάντια στα ρατσιστικά ψέματα της βρετανικής κυβέρνησης. Στην Πολωνία, εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες βάδισαν την περασμένη Παρασκευή στη Βαρσοβία ενάντια στην ετήσια συγκέντρωση μίσους που οργανώνουν εκείνη την ημέρα οι φασίστες της χώρας. Στη Γαλλία, το αντιρατσιστικό κίνημα ετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις στις 18 Δεκέμβρη, διεθνή ημέρα του μετανάστη. Την ίδια μέρα η ΚΕΕΡΦΑ εδώ οργανώνει παρέμβαση-διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Ιταλίας για να καταγγείλει τη Μελόνι αλλά και τη συνεργασία του Μητσοτάκη μαζί της.

Και όλοι μαζί, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες σε ήδη πάνω από είκοσι χώρες που συντονίζονται στην καμπάνια World Against Racism, ετοιμάζονται για τη διεθνή ημέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης στις 18 Μάρτη του 2023. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να τσακίσει τις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, να φράξει το δρόμο στους φασίστες, να ανοίξει τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.