Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Κατάθεση Γ. Δούλβαρη - Οργανωμένη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Διαδήλωση το 2015 στο Κερατσίνι, στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Με την κατάθεση του Γιώργου Δούλβαρη, παιδικού φίλου του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε η δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής στις 23/11. Ο Γ. Δούλβαρης ήταν στο καφέ Κοράλλι μαζί με τον Παύλο από την αρχή, όταν τους εντόπισαν οι χρυσαυγίτες που κάθονταν κοντά τους. Ήταν ο μάρτυρας που στην πρώτη του κατάθεση, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, είχε πει: “Εγώ πιστεύω ότι κάποιος από τα δυο άτομα ειδοποίησε με κάποιον τρόπο αυτόν που μαχαίρωσε τον Παύλο”. Με αυτή του τη φράση έδειξε ότι ο εντοπισμός και η στοχοποίηση της παρέας του Παύλου ενεργοποίησε έναν ταχύτατο φονικό μηχανισμό.

Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι μέσα στο Κοράλλι είδαν δυο πελάτες για τους οποίους του έκανε εντύπωση που φορούσαν γκρι παραλλαγή και αρβύλες, πρόσεξε δε για τον έναν ότι φορούσε ανάποδα τη μπλούζα του. Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκε έξω, όπως κατέθεσε, είδε ένα αυτοκίνητο με δυο άτομα μέσα να κοιτούν επίμονα και απειλητικά. Μπήκε ξανά μέσα γιατί συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει να πληρώσει και βγαίνοντας για δεύτερη φορά έξω είδε την κατάσταση να έχει κλιμακωθεί: “6-7 άτομα που μας απειλούσαν. Αυτό έγινε πιστεύω για 10 λεπτά. Ο Σεϊρλής είχε το αμάξι του στο στενό και δεν ήταν δυνατόν να μεταβεί σε αυτό για να φύγει. Υπήρχε οχλαγωγία. Νιώθαμε απειλές. Εγώ είπα ότι είμαστε στη γειτονιά μας και δεν θέλουμε φασαρίες. Αποφασίσαμε να φύγουμε”.

Στη συνέχεια έδωσε την εικόνα της επίθεσης όπως την έχουν περιγράψει και οι άλλοι μάρτυρες: η παρέα κυνηγήθηκε από τους, δεκάδες πλέον, χρυσαυγίτες, το τάγμα δημιουργούσε τρομοκρατία και απειλούσε: “λέγανε ότι θα μας γαμήσουν… βρίζανε οικογένειες… έλεγαν ότι θα μας σκοτώσουν”. Όταν ο Παύλος Φύσσας είπε “τρέχουμε” ο μάρτυρας έτρεξε και “με το που έστριψα δεξιά διαπίστωσα ότι ο Παύλος δεν ήταν μαζί μου. Γύρισα. Όταν έφτασα στο σημείο της δολοφονίας τον είδα πεσμένο, χτυπημένο, στην αγκαλιά της Χρύσας [σ.σ: της κοπέλας του]. Μου είπε ότι τον Παύλο τον μαχαίρωσαν”.

Κλήθηκε το ασθενοφόρο το οποίο σύμφωνα με τον μάρτυρα έκανε 20-25 λεπτά να έρθει. Ο ίδιος, μαζί με τον Δ. Μελαχροινόπουλο και τον Η. Κοντονικόλα, το ακολούθησαν με το αμάξι ως το νοσοκομείο, όπου και έμαθαν για τον θάνατο του Παύλου. Στο μεταξύ “είχα μάθει ότι κάποιοι από την παρέα μας ήταν στο ΑΤ και κρατούνταν. Συνάντησα τον Χατζηευστρατίου [σ.σ: επίσης από την παρέα του Παύλου και θύμα της επίθεσης] και μου είπε ότι τους είχαν σε έναν θάλαμο μαζί με τον δολοφόνο”. Κατέθεσε επίσης ότι τραυματίστηκαν και οι Μελαχροινόπουλος και Κοντονικόλας. Τέλος, ο μάρτυρας δεν παρέλειψε να περιγράψει την απραξία της αστυνομίας: “Η Χρύσα είχε δει δυο μηχανές της ΔΙΑΣ. Εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς να μας βοηθήσουν. Δεν μας βοήθησε κανένας”.

Πέρα από αυτές τις συγκλονιστικές εικόνες ο μάρτυρας εισέφερε στο δικαστήριο και το σημαντικότερο στοιχείο – στο οποίο βέβαια συγκλίνουν οι καταθέσεις όσων είδαν την επίθεση και έχουν περάσει από την ακροαματική διαδικασία μέχρι τώρα: το ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη. “Είδαμε μηχανές δικάβαλες, κράνη, ήταν οπλισμένοι”, περιέγραψε για το σημείο στο οποίο τους είδαν έξω από το Κοράλλι, καθώς το τάγμα συγκροτούνταν. “Έδιναν την εικόνα ενός λόχου. Ήταν παρατεταγμένοι, φορούσαν άρβυλα και είχαν κράνη, ήταν σαν να έκαναν το παν για να έρθουν σε συμπλοκή, την ίδια στιγμή που εμείς προσπαθούσαμε να [την αποφύγουμε]”.

Σε ερώτηση της εξ αριστερών συνέδρου αν το περιστατικό “ήταν τυχαίο” απάντησε “όχι, οργανώθηκαν και είχαν σκοπό να μας επιτεθούν” και αργότερα σε άλλη ερώτηση για το αν ήταν απρόβλεπτο απάντησε ξανά με βεβαιότητα: “γνώριζαν τον Παύλο από τη μουσική, βρήκαν την ευκαιρία να οργανωθούν και να μας κάνουν επίθεση”, ενώ σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι υπάρχει στα στοιχεία της πρωτόδικης δίκης η κλήση του χρυσαυγίτη Αποστόλου στην οποία αυτός λέει “το ψάχναμε το μπαστάρδι”.

«Είχαν άρβυλα, κράνη, ξύλα»

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής να διευκρινίσει γιατί πίστευε ότι η απειλή έξω από το Κοράλλι αυξανόταν είπε “ήταν οι φωνές, το κλίμα που επικρατούσε, οι απειλές. Ήρθαν 6-7 περίπου μηχανάκια. Είχαν άρβυλα, κράνη, ξύλα. Φορούσαν παντελόνι γκρι παραλλαγή. Έδιναν την εικόνα ότι είναι φασίστες”. Ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: “Θέλανε να δηλώσουν την παρουσία τους”. Επιβεβαίωσε την προηγούμενη κατάθεσή του στην οποία είχε πει: “η ομάδα των 10-15 έξω από το Κοράλλι, οι άλλοι με τα μηχανάκια και η δολοφονία είναι γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους”. Είπε ότι οι χρυσαυγίτες κινούνταν ως μία ομάδα κι όχι ως δύο, ενώ εξήγησε επιπλέον: “τόσα πολλά άτομα σε ένα σημείο χωρίς να συμβαίνει κάτι, οργανώθηκαν με στόχο να μας κάνουν επίθεση”.

Επειδή ένας από τους πολλούς γελοίους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, που έχουν διατυπωθεί ήδη σε πολλούς από τους αυτόπτες μάρτυρες, είναι ότι στην πραγματικότητα υπήρξε πρόκληση και προσβολή από τη μεριά της παρέας του Φύσσα στους δυο χρυσαυγίτες που ήταν στο Κοράλλι, ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την πολιτική αγωγή: “Ερ: Ο Ρουπακιάς ήταν στο Κοράλλι; Απ: Όχι. Ερ: Είχε λόγο να παρεξηγηθεί από κάτι που συνέβη μέσα; Απ: Όχι. Ερ: Τα 30 άτομα της Χρυσής Αυγής ήταν μέσα στο Κοράλλι; Απ: Όχι. Ερ: Πώς εξηγείται σε λιγότερο από 1 ώρα τα 3 άτομα να έγιναν 30 ή 40; Απ: Υπήρχε αρκετός χρόνος να οργανωθούν και να μιλήσουν με τους υπόλοιπους”. Τον ισχυρισμό ότι η παρέα του Φύσσα ήταν αυτή που εμφανίστηκε πρώτη ως απειλητική κατέρριψε επίσης εξηγώντας ότι οι χρυσαυγίτες αν ήθελαν μπορούσαν να φύγουν γιατί, σε αντίθεση με την παρέα, δεν ήταν μπλοκαρισμένοι. Δεν έφυγαν όμως γιατί “ήταν αποφασισμένοι να μας χτυπήσουν, είχαν πάρει πιθανώς εντολές και γι’ αυτό”.

Σε όλη αυτή τη συγκλονιστική κατάθεση της οργανωμένης, προαποφασισμένης υπεράριθμης επίθεσης του τάγματος εφόδου αλλά και των δραματικών στιγμών που έζησαν όλα τα θύματα ακόμα και μετά, η απάντηση της υπεράσπισης ήταν να κάνει τη μέρα νύχτα και το άσπρο μαύρο. 

“Γιατί στοχεύσατε με το βλέμμα σας τους [δύο] χρυσαυγίτες;”, ήταν η φράση που αντέστρεφε το γεγονός ότι στην πρωτόδικη διαδικασία αποδείχθηκε ότι οι δυο χρυσαυγίτες στοχοποίησαν την παρέα του Παύλου μόλις την είδαν και ειδοποίησαν τους άλλους. “Να δούμε λίγο πώς ξεκινάει η αλληλουχία των κλήσεων [της παρέας σας] και τι ώρα”: πρόκειται για μια φράση που θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι φίλοι του Παύλου έκαναν πρώτοι την “κινητοποίηση δυνάμεων” και προκάλεσαν ...φόβο στους χρυσαυγίτες. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι πρωτόδικα αναδείχθηκε η γρήγορη και ιεραρχημένη αλληλουχία κλήσεων που κατόρθωσε τη γρήγορη ενεργοποίηση δεκάδων μελών του τάγματος. 

“Η παρέα σας σε αυτό το σημείο [σ.σ: πριν ξεκινήσει η επίθεση] έχει ήδη κάνει μια παράνομη πράξη σε βάρος των χρυσαυγιτών [σ.σ: την εξύβριση].” Άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα της αντιστροφής της αλήθειας: αυτοί που έχουν τελέσει ήδη αδικήματα σε αυτό το σημείο είναι οι χρυσαυγίτες που ήρθαν ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις και οι οποίοι οπλοφορούν. Επιπλέον, βρίζουν και απειλούν τα θύματά τους.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι επιθέσεις στον μάρτυρα. Ο συνήγορος Γκαβέλας ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της κατάθεσης του Δούλβαρη έτσι ώστε να του ασκηθεί διώξη για ψευδομαρτυρία, ενώ σε άλλο σημείο τον ειρωνεύτηκε που είπε ότι την ώρα της πρώτης του κατάθεσης στην αστυνομία ήταν σοκαρισμένος: “Τι ήσασταν σοκαρισμένος, αφού δεν ήσασταν καν μπροστά [στο μαχαίρωμα]!”, τόλμησε να πει στον άνθρωπο που είχε μόλις καταθέσει ότι δέχτηκε επίθεση από “έναν λόχο”, κι ότι ακολούθησε τον παιδικό του φίλο στο νοσοκομείο για να ακούσει εκεί ότι είναι νεκρός.

Στις 5/12 που συνεχίζεται η δίκη το δικαστήριο έχει καλέσει τις αυτόπτες μάρτυρες Δ. Ζώρζου και Π. Καραγιαννίδου.


Επόμενες δικάσιμοι: 

5/12, 7/12, 12/12, 14/12, 19/12