Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Χανιά: Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες

Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Χανίων

Μια νέα καραβιά προσφύγων και μεταναστών, από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης, μεταφέρθηκε την Τετάρτη 23/11 στο λιμάνι της Παλαιόχωρας Χανίων. 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Σουδάν. Πριν από τέσσερις ημέρες μπήκαν στη θάλασσα από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Ο καιρός το οδήγησε στην περιοχή αφήνοντάς το ακυβέρνητο, ενώ έπνεαν άνεμοι 7 μποφόρ. 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε την επόμενη στο Λιμάνι της Παλαιόχωρας με τη συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, φοιτητών/ριών, του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών και της Κατάληψης Ρόζα Νέρα. Οι πρόσφυγες παρέμεναν στο ακατάλληλο για φιλοξενία πλοίο και σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας που στήθηκαν νωρίτερα το πρωί.

Την Παρασκευή 25/11, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας φοιτητών, συλλογικοτήτων και αντιρατσιστικών οργανώσεων με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή. Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, οι απαντήσεις του αντιπεριφερειάρχη στα ζητήματα που τέθηκαν «είναι ενδεικτικές της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι τοπικές διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών».

Σε ανακοίνωσή της η τοπική Κίνηση τονίζει ότι «οι 500 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι με την απουσία των κατάλληλων δημόσιων δομών για την στέγαση τους τόσο στην Παλαιόχωρα και το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, όσο και στο Δήμο Χανίων. Η μεταφορά και η διαμονή των συνανθρώπων μας από το σάπιο πλοίο στο οποίο επέβαιναν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και το ferry boat “Σαμαριά”, το οποίο είναι ανοιχτό στο πλάι μέσα στο κρύο και τη βροχή, δείχνει ότι δεν υπάρχει προτεραιότητα για “την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής” […] Η ΚΕΕΡΦΑ στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα των προσφύγων. Χαιρετίζουμε τους αλληλέγγυους πολίτες που έδρασαν αμέσως ώστε να βοηθήσουν τους 500 πρόσφυγες. Είναι ώρα να ακουστεί πλατιά και στην Ελλάδα η αλήθεια για τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και του Μητσοτάκη.

Απαιτούμε την άμεση διάσωση των προσφύγων και των μεταναστών κάθε φορά και όχι να κινδυνεύουν στη θάλασσα. Να τους δίνεται η ελευθερία για να πηγαίνουν όπου θέλουν και να ανοίξει η διαδικασία ασύλου για όσους το επιθυμούν. Να δημιουργηθούν τώρα οι δημόσιες δομές που είναι αναγκαίες για την υποδοχή στα Χανιά και στην Κρήτη των κατατρεγμένων του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με διορισμό κατάλληλου και αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία. Να λειτουργήσει και στην Κρήτη η Υπηρεσία Ασύλου. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».