Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να επιταχυνθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

28/9, Αντιφασιστική συγκέντρωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεν πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις μετά τις 23/11 στη δίκη της Χρυσής Αυγής, λόγω αποχής των δικηγόρων της Νομικής Βοήθειας. Ο λόγος της αποχής είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης έως και τρία χρόνια. Το πρωί της 5/12 η έδρα του Πενταμελούς Εφετείου, πριν διακόψει για τις 14/12 λόγω της αποχής, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Γενάρη, το οποίο περιλαμβάνει μόλις 5 δικάσιμες. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που δίνονται 5 δικάσιμες. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 11 μάρτυρες κατηγορίας, πράγμα που σημαίνει ότι το δικαστήριο έχει να εξετάσει ακόμα 135.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, δήλωσε στην Αφροδίτη Φράγκου και στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Ο ρυθμός προόδου της δίκης της ΧΑ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη επιτάχυνσης της διεξαγωγής της προκειμένου να ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Με πέντε δικασίμους κάθε μήνα, ακόμα κι αν χρειαστούν οι μισές συνεδριάσεις συγκριτικά με τον πρώτο βαθμό, θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια ακόμα για να τελειώσει αυτή η δίκη. Η επιβράδυνση της δίκης είναι υποβάθμισή της και δίνει το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να παριστάνουν τους αδικημένους, ιδίως όσοι είναι κρατούμενοι. 

Πριν την έναρξη της δίκης, οι διοικήσεις του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών μάς είχαν υποσχεθεί, σε ένα από τα επανειλημμένα διαβήματά μας, ότι θα απαλλάξουν τα μέλη της σύνθεσης από άλλες υποχρεώσεις προκειμένου καθημερινά να μπορούν απερίσπαστα να διεξάγουν τη δίκη της ΧΑ. Αυτό δεν έγινε. Η αποχή των συνηγόρων Νομικής Βοήθειας, που αποτελεί λόγο διακοπής και της συγκεκριμένης δίκης, είναι πέρα για πέρα δίκαιη. Περιμένουμε τη θέση των δικηγορικών συλλόγων στην ολομέλεια των προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στις 11/12/22, σχετικά με το αν θα χορηγηθεί άδεια για την παράσταση των δικηγόρων αυτής της δίκης ώστε να συνεχιστεί. Επιφυλασσόμαστε να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικασίμων κάθε μήνα, τουλάχιστον από το 2023 και μετά”.

 
Επόμενες δικάσιμοι
Δεκέμβρης: 14/12, 19/12
Γενάρης: 13/1, 18/1, 20/1, 25/1, 27/1