Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

12/12, Παρέμβαση ΚΕΕΡΦΑ και προσφύγων στη φιέστα της κυβέρνησης στον Ελαιώνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ελαιώνας

Παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ και πρόσφυγες/ισσες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στη φιέστα «παράδοσης – παραλαβής» του Ελαιώνα που έστησαν Μητσοτάκης, Μηταράκης και Μπακογιάννης το πρωί της Δευτέρας 12/12.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, η κοινοτική σύμβουλος 2ου διαμερίσματος Τάνια Βρυζάκη, το μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών ’67-’74 Χρήστος Τζουρντός. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του καμπ και αμέσως περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς που άρχισαν να τους σπρώχνουν, ενώ τους κρατήθηκαν οι ταυτότητες για αρκετή ώρα. Ωστόσο δεν διαλύθηκαν. Παρέμειναν έξω από το καμπ για αρκετή ώρα με συνθήματα, ενώ διαβάστηκε επανειλημμένα το παρακάτω κείμενο: 

«H εκκένωση της δομής προσφύγων του Ελαιώνα μαζί με την κατάργηση της δομής Ένταξης Προσφύγων, την κατάργηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και ΗΛΙΟΣ αφήνουν την πόλη της Αθήνας χωρίς καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων. Η επιλογή του μαζικού εκτοπισμού των προσφύγων σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις είναι μια απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική. Διακόπτει βίαια την ένταξη των προσφύγων μέσα στην κοινωνία, σταματά την φοίτηση των παιδιών στα σχολεία μέσα στις γειτονιές και εξαναγκάζει σε παραμονή σε στρατόπεδα μακριά από τις πόλεις. Οδηγεί τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες να παρατήσουν δουλειές που έχουν βρει για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή. 

Το ξήλωμα της δομής του Ελαιώνα και ο ξεσπιτωμός χιλιάδων προσφύγων με την πλήρη διακοπή των συμβολαίων σε σπίτια μέχρι το τέλος του 2022 δεν μπορούν να αποτελούν περιεχόμενο τελετών υπουργών και Δημάρχων. Ζητάμε την παράταση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ εδώ και τώρα και την μετατροπή της δομής του Ελαιώνα σε χώρο για αξιοπρεπή κοινωνική και προσφυγική κατοικία για όλους τους άστεγους, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες».

«Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης “παρέδωσε” τη δομή προσφύγων στο Δήμαρχο Αθήνας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ολοκλήρωσαν τη βίαιη και εγκληματική διάλυση μιας δομής φιλοξενίας που περιελάμβανε επιθέσεις των ΜΑΤ σε πρόσφυγες, συλλήψεις αλληλέγγυων και παραπομπή σε δίκες ενώ τώρα προωθούν σχέδια εκτοπισμού των προσφύγων για να ζεστάνουν τις σχέσεις τους με τους φασίστες ενόψει των επερχόμενων εκλογών» καταγγέλει η ΚΕΕΡΦΑ που μαζί με την Επιτροπή Προσφύγων από το Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ καλούν ως επόμενο βήμα, σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15/12, στις 12μ στα Προπύλαια.

 

Λέσβος

Tην πανηγυρική αθώωση του Ακίφ Ρασούλι, και την αποφυλάκιση του Αμίρ Ζαχίρι αποφάσισε το εφετείο στη Λέσβο. Πρόκειται για τους δύο Aφγανούς πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί σε συνολικά 100 χρόνια φυλακή, 50 χρόνια έκαστος, για το αδίκημα της διακίνησης μεταναστών, χωρίς καμία ένδειξη και κανένα μάρτυρα κατηγορίας. 

Ο Ρασούλι μετά την πρωτόδικη καταδίκη του είχε δηλώσει ότι «μου έδωσαν 30 δευτερόλεπτα να μιλήσω και μετά μου είπαν ότι με βάζουν φυλακή 50 χρόνια. Είναι άδικο». Οι δύο πρόσφυγες είχαν συλληφθεί αφού το λιμενικό αποπειράθηκε να επαναπροωθήσει τη βάρκα που επέβαιναν στην Τουρκία. Το μόνο «έγκλημα» του Αμίρ είναι ότι οδήγησε την βάρκα μόλις ο διακινητής τους εγκατέλειψε, προκειμένου να σώσει την ζωή της οικογένειάς του. 

«Ο Αμίρ και ο Ακίφ συμβολίζουν χιλιάδες κρατούμενους. Είναι πάγια τακτική της Ελλάδας και της Ιταλίας, να φυλακίζουν μαζικά τυχαίους πρόσφυγες, βαφτίζοντας “διακινητή” όποιον βρεθεί κοντά στο τιμόνι της βάρκας. Η δίωξη τους είναι τιμωρητική και συνιστά ποινικοποίηση της ίδιας της προσφυγιάς και του δικαιώματος στο άσυλο. Σήμερα δικαιώθηκαν! Συγχαρητήρια στους δικηγόρους… Θα είμαστε πάντα στο πλευρό κάθε θύματος κρατικής βίας» δήλωσε ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος που βρέθηκε στο δικαστήριο.