Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα Λαγού και Κασιδιάρη

28/9, Αντιφασιστική συγκέντρωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε προεκλογικό σόου επιχείρησε να μετατρέψει ο Κασιδιάρης την 17η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου (19/12) που δικάζει την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Παρότι είχε φέρει οπαδούς του, το κάλεσμα οργανώσεων του αντιφασιστικού κινήματος είχε σαν αποτέλεσμα η αίθουσα να είναι γεμάτη και από αντιφασίστες/τριες. Αρχικά ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Γιώργος Δούλβαρης, παιδικός φίλος του Παύλου Φύσσα, δεχόμενος συντονισμένη επίθεση της υπεράσπισης.

Σφετεριζόμενη το βασικό συμπέρασμα της πρωτόδικης διαδικασίας, και προβάλλοντάς το πάνω στην παρέα των θυμάτων, η υπεράσπιση επιδίωξε να “δείξει” ότι η επίθεση στην πραγματικότητα ξεκίνησε με τους φίλους του Παύλου να ειδοποιούνται τηλεφωνικά για να κάνουν κάποιου είδους οργανωμένου “ντου”. 

Βέβαια το μόνο που αποδεικνύει αυτή η ποταπή προσπάθεια μετατροπής του άσπρου σε μαύρο, είναι ότι πράγματι ο μοναδικός πειστικός λόγος για να έχει βρεθεί μια τόσο πολυάριθμη ομάδα έξω από το Κοράλλι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι να έχουν γίνει οργανωμένες τηλεφωνικές ειδοποιήσεις και με σκοπό ένα πολύ συγκεκριμένου τύπου “ντου”: το μαχαίρωμα ενός αντιφασίστα.

Οι προσπάθειές τους να ισχυριστούν ότι η παρέα του Παύλου ήταν πολυάριθμη, προκλητική, επιθετική έπεσαν στο κενό. Ένας ακόμη ισχυρισμός της υπεράσπισης, ότι η παρέα των θυμάτων είχε ελευθερία κινήσεων μπροστά στους χρυσαυγίτες και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να φύγει, προσέκρουσε στην επίμονη απάντηση του μάρτυρα: “δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να απεμπλακούμε”. Με την ανοχή της έδρας, η ακροαματική διαδικασία μετατράπηκε για πάνω από μια ώρα σε έναν ατελείωτο μηρυκασμό των ίδιων απειλών, των ίδιων παραπλανητικών ερωτήσεων, των ίδιων ψεμάτων, της προσπάθειας να δικαστούν τα θύματα και όχι οι θύτες.

Μόλις τελείωσε η εξέταση του μάρτυρα το δικαστήριο προχώρησε στη συζήτηση για τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής που είχαν υποβάλει οι καταδικασμένοι μαχαιροβγάλτες Λαγός και Κασιδιάρης. Η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου πρότεινε την απόρριψη των αιτημάτων, επικαλούμενη κυρίαρχα το σκεπτικό του Τριμελούς Εφετείου που έβαλε τους ναζί στη φυλακή στις 22/10/20 χωρίς να δώσει ανασταλτική ισχύ στην έφεσή τους, χωρίς δηλαδή να τους επιτρέψει να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της έφεσής τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η φύση των εγκληματικών τους πράξεων, οι οποίες σαν κίνητρο έχουν τη ναζιστική ιδεολογία, είναι τέτοια που οι καταδικασμένοι ηγέτες δεν μπορούν να βρίσκονται έξω από τη φυλακή. 

Επιπλέον η εισαγγελέας απέρριψε τα γελοία επιχειρήματα των ναζιστών ότι υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη. Πράγματι, ο Λαγός είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι μέρος της ανεπανόρθωτης βλάβης του είναι ότι παίρνει μόνο τον ...μισό μισθό του ως ευρωβουλευτής! Το επιχείρημα του Κασιδιάρη από την άλλη είναι ότι την ανεπανόρθωτη βλάβη την υφίστανται οι ψηφοφόροι του αλλά και το ίδιο το πολίτευμα, αφού, όπως υποστήριξε, είναι η Νέα Δημοκρατία που τον θέλει εντός φυλακής για να μην της σπάσει την αυτοδυναμία με τη συμμετοχή του στις εκλογές!

Καμπανάκι

Πέρα από τη γελοιότητα του να αυτοπαρουσιάζεται ο Κασιδιάρης ως τοποτηρητής του δημοκρατικού πολιτεύματος, η παρουσία του αυτή στο δικαστήριο είναι ένα καμπανάκι για το αντιφασιστικό κίνημα. Οι ναζί θα ξαναπροσπαθήσουν να περάσουν από το πλυντήριο και να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους σαν ηγέτες “πολιτικών κομμάτων” που μάλιστα “απειλούν” τη Νέα Δημοκρατία και το σύστημα συνολικά. 

Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το σύστημα τους έχει φερθεί με αστείρευτη επιείκεια, μην προχωρώντας στην πραγματική υλοποίηση της δικαστικής απόφασης: “γραφεία” της ΧΑ που με την πρωτόδικη καταδίκη αποδείχθηκε και επίσημα ότι αποτελούν ορμητήρια επιθέσεων δεν έκλεισαν, τα έντυπα που διακινούσαν τη ρητορική μίσους που όπλιζε τα χέρια των χρυσαυγιτών δεν σταμάτησαν να κυκλοφορούν, οι εκλεγμένοι με δημοτικά και άλλα σχήματα που αποδείχθηκαν φερετζέδες της εγκληματικής οργάνωσης δεν αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους.

Ακόμα περισσότερο, η κλιμάκωση της ρατσιστικής πολιτικής της ΝΔ και η αύξηση της καταστολής δίνουν το καλύτερο πάτημα στους Κασιδιάρηδες και τους Λαγούς να υπόσχονται στα μέλη τους ότι θα ξαναβγούν στους δρόμους. Όταν η αστυνομία πυροβολεί ατιμώρητα 16χρονους και 18χρονους ρομά, όταν οι συνοριοφύλακες βασανίζουν και απαγάγουν πρόσφυγες και όταν τα ΜΑΤ δέρνουν ανελέητα όποιον αντιστέκεται στις επιθέσεις, νομιμοποιείται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο η δράση των ταγμάτων εφόδου που χτυπούσε ακριβώς τους ίδιους στόχους με τις ίδιες μεθόδους.

Η υπεράσπιση Λαγού απάντησε στην εισαγγελική πρόταση με αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως της δίκης, αίτημα με το οποίο δεν συντάχθηκε η υπεράσπιση Κασιδιάρη. Ο Πλεύρης, συνήγορος του Λαγού υποστήριξε το αίτημα λέγοντας παραπλανητικά ότι η εισαγγελέας δεν τους αφήνει εκτός φυλακής “λόγω της ιδεολογίας τους”. Ενώ για πάνω από μισή ώρα εκτόξευε στο δικαστήριο το ναζιστικό του δηλητήριο θέλοντας να τεστάρει για άλλη μια φορά την ανοχή της έδρας, η οποία δεν τον απογοήτευσε. Έκλεισε δηλώνοντας ξεδιάντροπα “είμαι εθνικοσοσιαλιστής, αντισημίτης, ομοφοβικός”.

Έγινε ξεκάθαρο βέβαια από τις τοποθετήσεις της πολιτικής αγωγής ότι η ιδεολογία αναφέρθηκε στο πλαίσιο της πρωτόδικης απόφασης ως το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων κι όχι ως ο λόγος της καταδίκης, πόσο μάλλον της απόρριψης του αιτήματος αναστολής από την εισαγγελέα. Το αντιφασιστικό κίνημα βέβαια, ακριβώς λόγω της ιδεολογίας τους που είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πού μπορεί να οδηγήσει, οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ στους ναζί να βγουν από τη φυλακή. Τελικά, μετά από πάνω από 2,5 ώρες, το αίτημα απορρίφθηκε ενώ στον Λαγό επιβλήθηκαν τα δικαστικά έξοδα της διαδικασίας (πράγμα που δείχνει ότι το δικαστήριο θεώρησε ψευδή τα επιχειρήματά του). Στη συνέχεια απορρίφθηκαν και τα αιτήματα αναστολής.

Το δικαστήριο κάλεσε για την επόμενη δικάσιμο τις αυτόπτες μάρτυρες Δ. Ζώρζου και Π. Καραγιαννίδου. Πρόκειται για τις δυο, τότε, φοιτήτριες που είδαν με τα μάτια τους τον Ρουπακιά να δολοφονεί τον Φύσσα. Το τάγμα εφόδου δολοφόνησε τον Παύλο σε δημόσια θέα γιατί εκτός από το μήνυμα εξόντωσης των εχθρών της ΧΑ ήθελε να στείλει και μήνυμα γενικευμένου τρόμου και σιωπής απέναντι στη δράση της. 

Ακόμη κι ο μάρτυρας Δεληγιάννης, αστυνομικός της ΔΙΑΣ, στην κατάθεσή του στο Εφετείο παραδέχθηκε ότι ήταν δύσκολο για τους αυτόπτες να παρουσιαστούν στο κάλεσμα της αστυνομίας για μάρτυρες. Αυτές λοιπόν οι φοιτήτριες, έσπασαν τον τρόμο και έκαναν δυο από τις σημαντικότερες καταθέσεις τον Δεκέμβρη του 2015 στην πρώτη δίκη. Δέχτηκαν γι’ αυτό έναν ορυμαγδό απειλών και τρομοκράτησης από την υπεράσπιση. Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να είναι ξανά στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 13/1/23 και να στηρίξει της μάρτυρες.


 

Επόμενες δικάσιμοι 

13/1, 18/1, 20/1, 25/1, 27/1