Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από το κίνημα αλληλεγγύης

Φωτό: Τατιάνα Μπόλαρη/eurokinissi

Μια εξωφρενική δίωξη ασκεί η εισαγγελία της Κω σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, δικηγόρου, ιδρυτή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και του Τόμι Όλσεν, από την νορβηγική οργάνωση Aegean Boat Report, για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διευκόλυνση εισόδου και διαμονή πολιτών τρίτων χωρών στο ελληνικό έδαφος”.

Σε μια ακόμα προσπάθεια εκδικητικού φιμώματος του κινήματος αλληλεγγύης, ο Π. Δημητράς κατηγορείται επειδή επικοινώνησε με πρόσφυγα σε μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων για παράνομη επαναπροώθησή του προς την Τουρκία, ενώ η οργάνωση Aegean Boat Report ήταν αυτή που κατέγραψε και τεκμηρίωσε την επαναπροώθηση.

Πρόκειται για την υπόθεση του Τσίντα, ενός 40χρονου καμερουνέζου πρόσφυγα που επαναπροωθήθηκε δύο φορές από το ελληνικό κράτος, μέχρι να καταφέρει να φτάσει στην Κω τον Ιούλιο του 2021. Ο ίδιος λίγο πριν φτάσει στην Κω έδωσε συνέντευξη στο BBC που κατήγγειλε τα παράνομα pushbacks εκθέτοντας διεθνώς τις εγκληματικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης.

“Είναι σαφές ότι όλη η υπόθεση είναι προϊόν αντεκδίκησης τουλάχιστον από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για την υπηρεσία που εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα με το σχετικό με την υπόθεση περιστατικό της επαναπροώθησης που προβλήθηκε από το BBC, για το οποίο είναι σε εξέλιξη η ποινική και η διοικητική/πειθαρχική έρευνα” απαντάει μεταξύ άλλων ο Π. Δημητράς σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Αγγελίδη για την ΕφΣυν.

Σκανδαλώδης λαθροχειρία

“Η δίωξη δύο ανθρώπων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στο άσυλο των προσφύγων σε συνθήκες ουσιαστικής κατάργησης του από τις πολιτικές αποτροπής στα σύνορα της ΕΕ είναι προκλητικές και ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Οι κατασκευασμένες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση είναι μια σκανδαλώδης λαθροχειρία και κατασυκοφάντηση της αλληλεγγύης. Εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο και την Mεσόγειο” καταγγέλει η ΚΕΕΡΦΑ που καλεί σε διεθνή συμπαράσταση στους δύο διωκόμενους.

“Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, απλό και με πολλούς αποδέκτες. Όποιος τολμά να ασκεί κριτική στις παραβιάσεις που τελούν οι ελληνικές αρχές σε βάρος των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους, θα υποστεί και τις συνέπειες” σχολιάζει η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή. “Οι οργανώσεις κατηγορούνται γιατί απλά έπραξαν το καθήκον τους: κατήγγειλαν την επαναπροώθηση προσφύγων το καλοκαίρι του 2021 και ενημέρωσαν τις αρχές για την ανάγκη υπαγωγής τους σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, μόλις ενημερώθηκαν για την εκ νέου παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια. Ακριβώς αυτή η αταλάντευτη στάση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα πεδίο που είναι στρωμένο με συνεχείς απειλές από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, είναι ο λόγος για τον οποίο διώκονται”.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Παναγιώτη Δημητρά στις 20/12, η Ανακρίτρια και η Εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του όρου της απαγόρευσης ενασχόλησής του με την Οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι! Επιπλέον, η Εισαγγελέας πρότεινε κατ' οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις, ενώ η Ανακρίτρια πρότεινε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στις 1 και 15 κάθε μήνα και εγγύηση 10.000 ευρώ.

“Οι προτάσεις εξαντλούν την σκληρότητα και αυστηρότητα εναντίον ενός ανθρώπου που είναι γνωστός για την παρουσία του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα επί πολλές δεκαετίες, ενώ εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέα θύματα συστηματικών και παράνομων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας”, σχολιάζουν 14 οργανώσεις που συγκροτούν την Καμπάνια για το Άσυλο, και δηλώνουν “σταθερά στο πλευρό της υποστήριξης όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και ειδικότερα των προσφύγων και των μεταναστών”.