Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ

29/12/22, Επίσκεψη αλληλεγγύης στο Σοφό Ασπροπύργου, εκεί που μεγάλωσε ο Νίκος Σαμπάνης. Φωτό: Αλέξανδρος Σταματίου

Οι αντιρατσιστικές δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ συνεχίστηκαν τις ημέρες των γιορτών.

Την Πέμπτη 29/12 μαζί με τον Σύλλογο Ρακοσυλλεκτών Ρομά “η Αλληλεγγύη” κι ανθρώπους δικτύων αλληλεγγύης οργάνωσαν επίσκεψη αλληλεγγύης στον οικισμό των Ρομά στο Σοφό του Ασπροπύργου, τη γειτονιά του Νίκου Σαμπάνη και της οικογένειάς του. Η επίσκεψη στάθηκε αφορμή για να εκφραστεί μια ακόμα φορά η οργή για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη από τις σφαίρες των μπάτσων. Δεκάδες παιδιά πήραν δώρα και γλυκά και οι οικογένειες τρόφιμα και ρούχα που πρόσφεραν κινήσεις αλληλεγγύης. 

Τα παιδιά μετέτρεψαν τη χαρά τους σε διαδήλωση φωνάζοντας “Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι” και “Δικαιοσύνη” και κρατώντας αφίσες για το μεγάλο αντιρατσιστικό κι αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη. Οι γονείς του Ν. Σαμπάνη και των παιδιών άνοιξαν το πανό “Δηκεοσηνι για τον Νίκο” και δήλωσαν την απαίτηση να αλλάξουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Δεν υπάρχει ρεύμα και νερό, ούτε σύνδεση με την αποχέτευση, ενώ ο Δήμος Ασπροπύργου τους έχει εγκαταλείψει εντελώς παρά τα κονδύλια που έχει εισπράξει για λογαριασμό τους κατά καιρούς. Οι ίδιοι ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις διαδηλώσεις του κινήματος απαιτώντας να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί και όχι να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

 

29/12/22, Πολυκατοικία Αχαρνών 123. Φωτό: Νίκος Παπαευαγγελίου

 

ΣΤΟΠ στις εξώσεις

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε εκδήλωση αλληλεγγύης στην πολυκατοικία της οδού Αχαρνών 123 από την ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου και το Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης “το Μυρμήγκι”. Στην εκδήλωση οι προσφύγισσες που μένουν εκεί, μαγείρεψαν συλλογικά για όλους και όλες και μοιράστηκαν γλυκά και παιχνίδια. Πρόκειται για την πολυκατοικία όπου προσφύγισσες μαζί με τα παιδιά τους βρίσκονται υπό έξωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης για λήξη του προγράμματος ΕSTIA.

Οι ίδιες έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται να εκτοπιστούν σε στρατόπεδα-γκέτο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις δουλειές τους και τα σχολεία των παιδιών τους και τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ, που συσπειρώνει κι άλλους πρόσφυγες/ισσες από άλλα σπίτια του προγράμματος. Σε αρκετά σπίτια του προγράμματος, ακόμα και παραμονή της Πρωτοχρονιάς γίνονταν εξώσεις, ή επισκέψεις από υπαλλήλους των ΜΚΟ που τα διαχειρίζονται, για να πιέσουν τις προσφύγισσες να τα εγκαταλείψουν.

“Το δώρο μίσους του Μηταράκη και του Μπακογιάννη είναι η απάνθρωπη έξωση και η πίεση να εκτοπιστούν σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις κουβαλώντας τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία της γειτονιάς όπου τα έχουν αγκαλιάσει εκπαιδευτικοί και συμμαθητές. Οι προσφύγισσες δεν μπορούν να παρατήσουν δουλειές που τους δίνουν ένα εισόδημα και να πάνε να αποκλειστούν από την κοινωνία σε στρατόπεδα. 

Γι’ αυτό και δεν αποχώρησαν από την πολυκατοικία παρά τις πρακτικές πιέσεων της ΜΚΟ HOPETEN με διακοπή ρεύματος και νερού(!) στα σπίτια”, τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ και καλεί τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, τα σωματεία των εκπαιδευτικών “να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στις εξώσεις. Διεκδικούμε την παράταση της φιλοξενίας των προσφύγων μέσα στις γειτονιές με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους τους άστεγους χωρίς αποκλεισμούς και την συνέχιση της φοίτησης των παιδιών στα σχολεία”.