Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις

13/1, Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13/1.

Μέσα στο δικαστήριο συνεχιζόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β' βαθμό, με την κατάθεση της Δ. Ζώρζου, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες. 

Στην ομιλία του ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου χαιρέτησε τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων και των αντιφασιστικών κινήσεων στη συγκέντρωση και συνέχισε: «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση που με κάθε μέτρο της στρώνει τον δρόμο στους φασίστες, ότι δεν θα περάσουνε. 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Λουκμάν δεν ξεχνάμε ποια κυβέρνηση τους έστρωσε τον δρόμο. Ποιος ήταν ο Μπαλτάκος, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που συνεργαζόταν με τον Κασιδιάρη. Ψήφιζαν μαζί μνημονιακούς νόμους που έσπερναν τη φτώχεια και την ίδια στιγμή στοχοποιούσαν τους μετανάστες. Τους καταδίωκαν με ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα σε όλη την Ελλάδα γεμίζοντας την Αμυγδαλέζα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνεργαζόντουσαν και τους άνοιξαν τον δρόμο. 

Τώρα παριστάνουν ότι έστειλαν τη ΧΑ στη φυλακή. Η ΝΔ και η ΕΛ.ΑΣ ήταν οι μηχανισμοί που συγκάλυπταν κάθε έγκλημα της ΧΑ εκείνο το διάστημα. Και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα με τα εγκλήματα στα σύνορα και τις διώξεις στο κίνημα. Αυτές τις μέρες ξεφτιλίζονται στη Λέσβο που καταρρέουν τα σαθρά κατηγορητήρια σε βάρος των αλληλέγγυων. Πρέπει να μπλοκάρουμε την πολιτική του ρατσισμού που την έχει όλη η ΕΕ των δολοφόνων. Μέσα σε περίοδο πολέμου γίνεται ακόμα πιο σκληρή και απάνθρωπη. Το πολιτικό σύστημα έχει δώσει το έδαφος να χρησιμοποιούν τους φασίστες και να συνεργάζονται. Δεν τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Με απεργίες και καταλήψεις στα πανεπιστήμια να τους πετάξουμε στα σκουπίδια. Η φασιστική απειλή είναι ενεργή σε όλο τον πλανήτη. Όπως είδαμε στη Βραζιλία να μιμούνται οι οπαδοί του Μπολσονάρο τους οπαδούς του Τραμπ. Ο ρατσισμός είναι το εργαλείο αυτού του συστήματος και έχουμε να το ανατρέψουμε.

 Με το εργατικό κίνημα και τη νεολαία μπροστά έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, είτε είναι η ίδια είτε είναι κάποια προοδευτική. Ένας μετανάστης εργάτης ξύπνησε 3:30 για να πάει στη δουλειά του και κατέληξε δολοφονημένος από το μαχαίρι των φασιστών. Ανήμερα των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Λουκμάν, απεργεί η ΠΟΕ ΟΤΑ γιατί σκοτώθηκε μια Ρομά, εργάτρια σε απορριματοφόρο. Νεκρή, αδιόριστη, συμβασιούχα, με “μαύρα” στο δημόσιο τομέα. Δολοφονίες είναι και οι θάνατοι των εργατών. Τσακίζουμε τη ΧΑ και δε θα αφήσουμε κανένα από τα ορφανά της να βγουν στους δρόμους».

Εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά ο δημοτικός σύμβουλος Αγ.Παρασκευής Πάνος Αντωνίου επεσήμανε ότι «προσπαθούν να καθυστερήσουν τη δίκη προκειμένου να φτάσουν τις εκλογές ελεύθεροι, είτε λέγονται ΧΑ, είτε το κόμμα του Κασιδιάρη, είτε οποιοσδήποτε άλλος ονειρεύεται ξανά τα τάγματα εφόδου. Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη ρατσιστική δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Ήταν ξημερώματα όταν ο άνθρωπος πήγαινε στη δουλειά του και οι δυο χρυσαυγίτες Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Τότε η ΧΑ ήταν στα πάνω της, πριν τους τσακίσουμε. Πριν τους στείλουμε στο ντουλάπι της ιστορίας με την ιστορική απόφαση της 7 Οκτώβρη του 2020». 

Τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος εκπροσώπησε με χαιρετισμό στη συγκέντρωση η Άννα Στάμου: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ. Πρέπει να είμαστε όλοι εδώ. Είναι η δίκη στον δεύτερο βαθμό και τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο γιατί τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Πρέπει να είμαστε σε όλες τις δίκες. Περάσανε 10 χρόνια από τη δολοφονία του Λουκμάν. Αυτή τη στιγμή οι δολοφόνοι είναι έξω. Τα ΜΜΕ δεν βοήθησαν να το αναδείξουμε. Όμως ο απλός κόσμος δεν θέλει φασισμό. Γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρωθούμε και πρέπει να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και τις οργανώσεις. Την ερχόμενη Τρίτη οργανώνουμε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Πετράλωνα γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε. Είμαστε πάντα εδώ».

Ο βετεράνος αντιφασίστας αγωνιστής και μάρτυρας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, Λεωνίδας Κοντουδάκης, πήρε το λόγο κι εκθείασε την παρουσία της νεολαίας στη συγκέντρωση. Πράγματι δεκάδες νέοι/ες από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας βρέθηκαν έξω από το Εφετείο, γεγονός που εκφράστηκε στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων τους.

Αντιφασιστικός αγώνας στις σχολές

«Έχουμε δει περιπτώσεις που το φασιστικό δηλητήριο βγαίνει ξανά στην επιφάνεια, με επιθέσεις σε σχολεία, σχολές και γειτονιές αλλά και με προπαγανδιστικό υλικό που πληθαίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Βλέπουμε τη ρατσιστική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, που η κυβέρνηση στοιβάζει σε δομές κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες. Βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση με μια σειρά νόμους και διατάξεις που στοχεύουν σε κάθε οργάνωση του λαού, σε εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, δομές οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας ενάντια στον φασισμό. Βλέπουμε μια μεθοδευμένη προσπάθεια οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες να πέσουν στα μαλακά. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ και συνέχισε η συναδέλφισσά της από τον φοιτητικό σύλλογο Πολιτικού:

 «Η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που καταθέτει σήμερα για τον β’ βαθμό, αποφάσισε το βράδυ της δολοφονίας να μη σιωπήσει, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του δικαστηρίου. Είδαμε σε προηγούμενη δικάσιμο τους φασίστες να χαιρετούν ναζιστικά μέσα στην αίθουσα με την ανοχή της αστυνομίας και του δικαστηρίου. Η κυβέρνηση που έχει για στελέχη της δηλωμένους φασίστες πνίγει πρόσφυγες στον Έβρο και στο Αιγαίο. Το προηγούμενο διάστημα δολοφόνησε με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο τον Κώστα Φραγκούλη που ήταν Ρομ. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινό αντιφασιστικό αγώνα μέσα από τους συλλόγους και τις σχολές μας».

Από το ΠΑΔΑ και το ΣΕΚ στις Σχολές χαιρέτησε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης: «Βρισκόμαστε σήμερα έξω από το Εφετείο σε μια περίοδο που κλείνουν 10 χρόνια από τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες. Σήμερα όπως και τότε η ΝΔ εφαρμόζει μια ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τότε είχε αμολήσει τους μπάτσους του Δένδια να κάνουν ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Τώρα υψώνει φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μπροστά τους έχουν βρει ένα δυνατό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα που καθόρισε ήδη από τις 19 του Γενάρη του 2013 και τη διαδήλωση “Αθήνα – Πόλη Αντιφασιστική” ότι θα λογαριαστεί με τους χρυσαυγίτες. 

Η ιστορία απέδειξε ότι πράγματι αυτό το κίνημα ήταν πιο δυνατό από τα μαχαίρια της ΧΑ. Σήμερα οι φασίστες είναι στη φυλακή και διεκδικούμε να παραμείνουν και να μεγαλώσουν οι ποινές τους. Η αρχή έγινε τότε, στη δίκη της ΧΑ που έγινε υπόθεση των σωματείων, των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων. Έτσι φτάσαμε στη συγκλονιστική νίκη που σήμερα υπερασπιζόμαστε. Οι φασίστες έκαναν την προσπάθεια να εμφανιστούν στις σχολές αλλά συνάντησαν ένα μεγάλο κίνημα που δεν τους άφησε χώρο και τους τσάκισε. Καλούμε όλες και όλους στις 17 Γενάρη στα Πετράλωνα για να δώσουμε την αγωνιστική συνέχεια και να στείλουμε ένα αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση που ανοίγει τον δρόμο στους φασίστες».