Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στην “τροπολογία” της ΝΔ

7/10/20, Αντιφασιστική συγκέντρωση τη μέρα της απόφασης στη δίκη της ΧΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κλαδεύει τη δημοκρατία και όχι τους φασίστες

Τις αντιδράσεις του αντιφασιστικού κινήματος συναντάει η τροπολογία του Βορίδη που υποτίθεται ότι στοχεύει στον περιορισμό των φασιστικών ψηφοδελτίων στις εκλογές. 

«Οι νίκες του αντιφασιστικού κινήματος, μόνη εγγύηση για να τσακιστεί οριστικά ο φασισμός» απαντάει η ΚΕΕΡΦΑ απέναντι στην υποκριτική ρύθμιση Βορίδη. «Είναι πρόκληση για όλους, όσους πλημμυρίσαμε στις 7 Οκτώβρη του 2020 την Λ. Αλεξάνδρας έξω από τον Εφετείο για να καταδικαστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή, να έρχεται τώρα η ΝΔ και να προωθεί στη Βουλή προεκλογικά τροπολογία που τσουβαλιάζει την Αριστερά με τους φασίστες ενεργοποιώντας την “θεωρία των δύο άκρων”. Πρόκειται για μια αντιμετώπιση που αντί να βάλει φρένο στο ναζισμό και τα εγκλήματα του επιδιώκει να χτυπήσει την αριστερά που ασυμβίβαστα συγκρούεται με τις βαρβαρότητες του συστήματος, την εκμετάλλευση, το σεξισμό, το ρατσισμό και τη φτώχεια. Η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική του ρατσισμού, των δολοφονικών επαναπροωθήσεων στα σύνορα, τις δολοφονίες Ρομά από σφαίρες αστυνομικών, το ρατσιστικό κυνηγητό των προσφύγων και τον εκτοπισμό σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις στρώνει το δρόμο στους φασίστες. Είναι η ίδια που έτρεξε να αναγνωρίσει αμέσως την Μουσολινική πρωθυπουργό της Ιταλίας και να συνυπογράψει συμφωνία με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο για τον αποκλεισμό των προσφύγων που διασώζονται από τα καράβια των αλληλέγγυων οργανώσεων από τα να αποβιβάζονται στα κοντινά λιμάνια της Μεσογείου, υιοθετώντας το αίτημα της ευρωπαϊκής φασιστικής ακροδεξιάς. 

Η Χρυσή Αυγή δυνάμωσε και μπήκε στην Βουλή με την ΝΔ να τις κάνει πλάτες, με τον Μπαλτάκο να συνεργάζεται με τον Κασιδιάρη για να περάσουν τα νομοσχέδιά της στη Βουλή. Οι επιχειρήσεις σκούπα του Δένδια κατά των μεταναστών άνοιξαν το δρόμο στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στα πογκρόμ και τις επιθέσεις, με την Αστυνομία να συγκαλύπτει την δράση τους. Στελέχη της ΝΔ μίλαγαν για την σοβαρή Χρυσή Αυγή με την οποία μπορούσαν να συνεργαστούν. Αλλά και μετα την καταδίκη της Χρυσής Αυγής άφησαν τα γραφεία της συμμορίας ανοιχτά κάτι που συμβαίνει μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη, δεν καθαίρεσαν τους εκλεγμένους συμβούλους σε Δήμους και περιφέρειες ενώ πρόσφατα στο Π.Φάληρο διευκόλυναν τον Κασιδιάρη να κάνει φασιστοσύναξη βαφτίζοντάς την βιβλιοπαρουσίαση» συμπληρώνει μεταξύ άλλων.

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις

 «Χρειαζόμαστε αντιναζιστική νομοθεσία, όχι επικίνδυνες κυβερνητικές μεθοδεύσεις» δηλώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α με άρθρο του στην Εφ.Συν. Εξηγεί: «Είναι προφανές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικά, τόσο απέναντι στον όψιμο “αντιφασισμό” της κυβέρνησης όσο και απέναντι στην “ευαισθησία” της για το δημοκρατικό πολίτευμα. Με την υπουργοποίηση των στελεχών του ΛΑΟΣ και με την πολιτική της –τον θεσμικό ρατσισμό, τον κρατικό αυταρχισμό, την εξανέμιση του εισοδήματος των πολλών– η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποιεί την Ακροδεξιά και εκθρέφει τα φασιστικά μορφώματα[...]

Η προτεινόμενη ρύθμιση θέτει ως προϋπόθεση εκλογικής ανακήρυξης “η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”, κατά το περιεχόμενο του άρθρου 29 του Συντάγματος. Μέχρι σήμερα, και σωστά, ο έλεγχος που κάνει ο Άρειος Πάγος επί των δηλώσεων κατάρτισης συνδυασμών είναι αποκλειστικά τυπικός και όχι ουσιαστικός. […] Η νομοθέτηση της εξουσίας του Αρείου Πάγου να προβαίνει σε ουσιαστικό έλεγχο ανοίγει μια επικίνδυνη ατραπό, ειδικά σε μια περίοδο αυταρχικής σκλήρυνσης και εργαλειοποίησης της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική». Ενώ με ανάρτησή του στο facebook συμπληρώνει: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το ίδιο πρόβλημα, όσο και αν προσπαθεί να το θεραπεύσει με αναφορά στην αντιρατσιστική νομοθεσία: ο Άρειος Πάγος θα προβαίνει σε έλεγχο προγραμμάτων και διακηρύξεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποδοκιμαστεί, ακόμα και αν εμφανίζεται με τις καλύτερες προθέσεις». 

«Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας. Όχι στη συμμετοχή των καταδικασθέντων για ναζιστικά εγκλήματα στις εκλογές. Αποζημιώσεις στα θύματα της ΧΑ και τις οικογένειές τους. Καμία ανοχή στη φασιστική, ρατσιστική και ναζιστική εγκληματική δράση και τη νομιμοποίησή της» υπογραμμίζει  με δικό του κείμενο ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Ωστόσο επισημαίνει ότι «η διάταξη την οποία προτείνει η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που έχει θεσπίσει ήδη, για τον λόγο ότι διευρύνει ανεπίτρεπτα το εύρος των κομμάτων και προσώπων τα οποία αποκλείει από τις εκλογές και, ακόμα χειρότερα, διότι απεμπολώντας απροκάλυπτα τη νομοθετική της εξουσία, μεταθέτει στην κρίση του Αρείου Πάγου, ενός δικαστικού σώματος δηλαδή που δεν νομιμοποιείται ευθέως από τον λαό, ούτε συγκροτείται από το Σύνταγμα για να νομοθετεί, την κρίση για το αν ένα κόμμα απειλεί ή όχι την δημοκρατία. Συνεπώς, η διάταξη που προτείνει η Ν.Δ. είναι παντελώς απαράδεκτη».