Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ιρλανδία: Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο 19/2

19/2, Δουβλίνο. Φωτό: Niall Carson/PA Wire

Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο ιστορικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο «Ιρλανδία, για όλους» στο Δουβλίνο την Κυριακή 19 Φλεβάρη για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα και να πουν ΟΧΙ στη διαίρεση και την κουλτούρα του φόβου που καλλιεργούν οι ακροδεξιοί και οι φασίστες. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν πραγματοποιηθεί ρατσιστικές συνάξεις στην Ιρλανδία με στόχο να μεταθέσουν το πρόβλημα στέγασης που υπάρχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Ανάμεσα στις δεκάδες συλλογικότητες και συνδικάτα που κάλεσαν στο συλλαλητήριο ήταν η αδελφή κίνηση της ΚΕΕΡΦΑ United Against Racism, το συνδικάτο Forsa, το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών (NWC) και πολλά πολιτικά κόμματα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που ανέφεραν «η αγάπη θριαμβεύει ενάντια στο φόβο» και «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Συνθήματα όπως «όταν τα δικαιώματα των μεταναστών δέχονται επίθεση, σηκωθείτε και αντισταθείτε», «τόσοι πολλοί ιδιοκτήτες στο κοινοβούλιο, γι’ αυτό δεν θα πέσουν ποτέ τα νοίκιỨκαι «ο λαός ενωμένος δεν θα ηττηθεί ποτέ» ακούγονταν σε όλη τη διαδρομή της διαδήλωσης που διέσχισε το κέντρο της πόλης, αναφέρει το ρεπορτάζ των Irish Times.

«Τεράστια συμμετοχή στο Δουβλίνο σήμερα στη πορεία» σχολίασε η συμμαχία People Before Profit (Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη). «Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να μείνουμε στους δρόμους και να συνεχίσουμε τον αγώνα. Πρέπει να διοχετεύσουμε την οργή εκεί έξω ενάντια στην κυβέρνηση και τους γύπες των πολυεθνικών που λυμαίνονται τη στέγη, μακριά από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Υπάρχει αρκετός πλούτος εκεί έξω για όλους». Το Stand up to Racism καλεί σε συνέχεια των κινητοποιήσεων με συμμετοχή στη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό στις 18 Μάρτη.