Μαζικά ετοιμάζονται να συμμετέχουν στις 18 Μάρτη οι μετανάστες/ριες και οι πρόσφυγες/ισσες από τα καμπ και τις κοινότητές τους. Όπως μας είπε η Νίνα από το Καμερούν στην πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη:
«Είμαστε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Για να απαιτήσουμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις. Για να φωνάξουμε ότι οι ζωές των μαύρων και των προσφύγων μετράνε. Δεν μπορούν να μας βλέπουν σαν να είμαστε εγκληματίες. Έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουμε, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ. Δεν είμαστε εχθροί του ελληνικού λαού. Διεκδικούμε εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Να σταματήσει το τράφικινγκ των παιδιών μας στα νοσοκομεία. Τα παιδιά μας είναι δικά μας, είτε είμαστε πλούσιοι, είτε φτωχοί. Η κατάσταση στα καμπ είναι άθλια. Άνθρωποι πεθαίνουν. Δεν έχουν καμιά βοήθεια. Πρέπει να σταματήσει αυτό, να κλείσουν.
Να μας αφήσει η ελληνική κυβέρνηση να ζήσουμε στις πόλεις, να μας βοηθήσει. Θέλουμε να μάθουμε την ελληνική γλώσσα, αλλά δεν υπάρχει πρόγραμμα εκμάθησης. Θέλουμε να δουλέψουμε, αλλά δεν μας βοηθάνε να βρούμε δουλειά, να έχουμε χρήματα για να ζήσουμε.
Στη χώρα μου υπάρχει πόλεμος. Τα σχολεία καίγονται. Υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις. Επιθέσεις από τους πολιτικούς. Εκεί κινδυνεύαμε. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να φύγουμε και γίναμε πρόσφυγες εδώ. Και διεκδικούμε να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, όχι σαν ζώα. Να μην μας δολοφονούς στη θάλασσα. Ήμουν εκεί και ξέρω τι γίνεται. Δεν μας σκοτώνει η θάλασσα. Η αστυνομία χτυπά τις βάρκες, αυτή μας δολοφονεί. Το σύστημα μας δολοφονεί. Θέλουμε ελευθερία, χαρτιά, δικαιώματα».
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΗ
Συνεχίζουμε να βλέπουμε έναν πολωμένο κόσμο το 2023, καθώς η οικονομική, πολιτική και οικολογική κρίση βαθαίνει – η κρίση του κόστους ζωής πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν σύρει τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο προς τα δεξιά.
Σε πολλές περιπτώσεις σεπιδιώκουν να εντείνουν τον ρατσισμό, καθιστώντας τις συνοριακές πολιτικές πιο βίαιες και απάνθρωπες για όσους αναζητούν καταφύγιο και απλώς μια ασφαλή ζωή. Οι πρόσφυγες συνήθως δραπετεύουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την καταπίεση ή το κλιματικό χάος. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε: είμαστε όλοι παιδιά μεταναστών.
Τα ανθρώπινα όντα ιστορικά ζουν μεταναστευτικές ζωές, και γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Η δαιμονοποίηση και η ενοχοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από τις κυβερνήσεις δίνει χώρο κι οξυγόνο στις ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις να αναπτυχθούν.
Αλλά από το Black Lives Matter μέχρι την αντίσταση στις ρατσιστικές επαναπροωθήσεις σε πολλές χώρες, βλέπουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιτίθενται στον θεσμικό ρατσισμό και στις ρατσιστικές επιθέσεις. Με τους φασίστες όπως η Μελόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας, η Λεπέν και ο Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία, ή οι Σουηδοί Δημοκράτες, να σημειώνουν εκλογική άνοδο και να μπαίνουν σε κυβερνήσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε την αντίσταση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να πολεμάμε τις ρατσιστικές επιθέσεις από κυβερνήσεις και κόμματα που κάνουν το έδαφος γόνιμο για να αναπτύσονται οι φασίστες.
Παράλληλα με τις απεργίες που πραγματοποιούνται ενάντια στην ακρίβεια σε πολλές χώρες, οι αντιρατσιστικές πορείες στις 18 Μαρτίου κατά του ρατσισμού είναι μια στιγμή που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να ενωθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και να διεκδικήσουμε τη συλλογική δύναμη της αντιρατσιστικής πλειοψηφίας - δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θριαμβεύσει η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να θέσουμε την αντιρατσιστική κινητοποίηση στο επίκεντρο του κινήματος για ενότητα, αντίσταση και αλληλεγγύη.
Γουέιμαν Μπένετ,
Stand Up to Racism, Βρετανία
Με σύνθημα «18 Μάρτη Πορεία Αλληλεγγύης: Όχι στο ρατσισμό, σταματήστε την ακροδεξιά» καλεί διαδήλωση στη Βαρκελώνη η κίνηση Unitat Contre el Fascisme y Racisme.
Στο μήνυμά τους σημειώνουν: «Εδώ μπορούμε να δούμε τους κινδύνους τόσο του κρατικού ρατσισμού όσο και της ακροδεξιάς. Το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις μαροκινές και ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα στη Μελίλια. Βλέπουμε επίσης τρομερές περιπτώσεις ρατσιστικών απελάσεων ακτιβιστών της μουσουλμανικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα κορυφαία μέλη μας. Όλα αυτά με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ακροδεξιάς, όπως το VOX, που προωθεί ακόμη πιο ακραίες μορφές ρατσισμού, σεξισμού, τρανσφοβίας κλπ».
Η ακροδεξιά βία κανονικοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Η ρητορική μίσους και οι απειλές βίας αγκαλιάζονται πέρα από τις περιθωριακές ομάδες – κι από τα υψηλότερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς και από τους απλούς ψηφοφόρους που παρασύρονται από την οικονομική ανασφάλεια και την κινδυνολογία που τροφοδοτείται από τους πολιτικούς ηγέτες.
Μόνο αν ενωθούμε σε παγκόσμια κλίμακα σε ένα μαζικό κίνημα μπορούμε να αποκρούσουμε το μίσος, τη μισαλλοδοξία και να εργαστούμε για πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτή τη διεθνή ημέρα δράσης!
Στην Ιρλανδία είδαμε την άνοδο της ακροδεξιάς συνοδευόμενη από κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Χρησιμοποιώντας την επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης και της ακρίβειας, αυτές οι κινητοποιήσεις με στόχο τα κέντρα ασύλου προσπαθούν να καθιερώσουν συνθήματα όπως "Πετάχτε τους έξω", "Ιρλανδία για τους Ιρλανδούς", "Στεγάστε τους Ιρλανδούς".
Εμείς λέμε: "Δεν πρόκειται για προσφυγική κρίση. Είναι στεγαστική κρίση". Ο αγώνας μας είναι να οικοδομήσουμε ευρύτερα δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης στην ακροδεξιά και τον δηλητηριώδη ρατσισμό της. Ο θυμός της εργατικής τάξης προς τις κυβερνητικές πολιτικές είναι πραγματικός και δικαιολογημένος, αλλά πρέπει επίσης να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς.
Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο "Ιρλανδία για όλους" στο Δουβλίνο στις 18 Φεβρουαρίου που συγκέντρωσε 50.000 ανθρώπους από πολλές ομάδες και οργανώσεις ήταν μια σημαντική στιγμή στον ενωτικό αγώνα μας. Η σύνδεση των εργατικών διεκδικήσεων με τα αντιρατσιστικά συνθήματα, το έκανε ένα σημαντικό γεγονός.
Σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική και να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε. Στις 18 Μαρτίου, το United Against Racism Ireland οργανώνει συγκέντρωση στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης. Αυτό θα είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός για να εμποδίσουμε τον ρατσισμό να κυριαρχήσει στο δρόμο μας.
United Against Racism,
Ιρλανδία
Θέλουμε να συνδέσουμε τους αγώνες κατά του ρατσισμού με τον αγώνα κατά του φασισμού, διότι τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις αποτελούν σοβαρή απειλή σε πολλές χώρες. Ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απωθήσουν τους πρόσφυγες μέσω απάνθρωπων πολιτικών αποτροπής, εγκλεισμού κι επαναπροωθήσεων, όλο και περισσότερες τρομοκρατικές δομές γίνονται εμφανείς στην ακροδεξιά – συχνά με διασυνδέσεις με κρατικούς θεσμούς όπως η αστυνομία και ο στρατός.
Το AfD έχει στραφεί ακόμα πιο δεξιά. Στο τελευταίο τους συνέδριο, τον Ιούνιο του 2022, έγινε σαφές ποιος το διευθύνει: ο φασίστας Bjorn Hocke και η επίσημα διαλυμένη "πτέρυγά" του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, υπάρχει ο κίνδυνος της μόνιμης εγκαθίδρυσης ενός μαζικού φασιστικού κόμματος. Στη Γερμανία, η διαμαρτυρία μας στις 18 Μαρτίου στρέφεται επομένως και κατά του AfD. Είναι ο κοινοβουλευτικός βραχίονας της ακροδεξιάς και της ρατσιστικής τρομοκρατίας.
Κριστίνε Μπούχολντζ,
Aufstehen gegen Rassismus, Γερμανία
Oι Τυνήσιοι ήταν πάντα στόχος των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Tώρα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση μετά τις δηλώσεις του Τυνήσιου προέδρου που προωθεί τη ρητορική μίσους κατά των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.
Ο φασισμός δεν έχει χρώμα. Υπάρχει όποτε κάποιος προωθεί τον αποκλεισμό του άλλου. Μόνο η ενότητα των αντιφασιστών του κόσμου μπορεί να να τον σταματήσει.
Ναγέτ Ζαμουρί,
αντιπρόεδρος Tunisian Human Rights League
Στη Βαρσοβία θα διαδηλώσει το αντιρατσιστικό κίνημα της Πολωνίας. Στο μήνυμα που μας έστειλε η κίνηση Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Ενωμένοι κατά του ρατσισμού) υπογραμμίζει:
«Αντιστεκόμαστε στο ρατσισμό της πολωνικής κυβέρνησης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου οι πρόσφυγες από χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις συνεχίζουν να απωθούνται βάναυσα από τους συνοριοφύλακες, με 39 νεκρούς και 200 αγνοούμενους. Υπερασπιζόμαστε όλους τους μετανάστες που κρατούνται αυθαίρετα, κακοποιούνται και κακομεταχειρίζονται σε κέντρα κράτησης που μοιάζουν με φυλακές και είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους από αυτούς κάνουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες και την άρνηση χορήγησης ασύλου.
Το Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi θέλει να αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων - παράνομες επαναπροωθήσεις, απελάσεις και κρατήσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών και αποτελούν πηγή ανθρώπινου πόνου. Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν και νομιμοποιούν τον φασισμό και την ισλαμοφοβία. Στον ρατσισμό απαντάμε: “Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι”. Στον φασισμό: "Ποτέ ξανά". Κάτω η Ευρώπη-φρούριο».
Όπως και εσείς στην ΚΕΕΡΦΑ, έτσι και εμείς οργανώνουμε διαδηλώσεις στις 18 Μαρτίου στις μεγάλες πόλεις. Υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και τους βοηθάμε να ζήσουν και να εργαστούν στην κοινωνία μας. Πολεμάμε όλες τις επαναπροωθήσεις που κάνει η Frontex και οι κυβερνήσεις μας.
Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τους πρόσφυγες ενεργό μέρος του αγώνα και φέτος είμαστε πολύ περήφανοι που οι Σύριοι πρόσφυγες και οι μαχητές της ελευθερίας, που ζουν στη Δανία, θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση στην Κοπεγχάγη και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τη Συριακή Επανάσταση του 2011.
Διεθνής Αλληλεγγύη.
Λενέ Γιούνκερ,
United Against Racism and Discrimination, Δανία
Εξορμήσεις
Σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι εξορμήσεις των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη.
Την Κυριακή 12/3 έγινε μεγάλη εξόρμηση στο καμπ του Σχιστού και στο παζάρι που βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο. «Μοιράσαμε εκατοντάδες ξενόγλωσσα εφημεριδάκια και οργανώνουμε μαζί με τους πρόσφυγες το συλλαλητήριο ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή» μεταφέρει ο Παντελής από την ΚΕΕΡΦΑ του Πειραιά. «Πούλμαν για τη διαδήλωση του Σαββάτου θα αναχωρήσει στη 1μμ από το στρατόπεδο».
Την ίδια μέρα έγινε εξόρμηση και στο καμπ της Ριτσώνας. Οι πρόσφυγες/ισσες που συμμετείχαν μαζικά και στην πανεργατική απεργία της 8ης Μάρτη ετοιμάζονται να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της 18 Μάρτη.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έγινε εξόρμηση με τη βοήθεια της Ορόρε, προσφύγισσας από το Καμερούν. «Μπαίναμε στις αίθουσες που γίνονταν τα μαθήματα και κάναμε ανακοινώσεις καλώντας στην απεργία και στις 18 Μάρτη. Η Ορόρε έπαιρνε το λόγο παρακινώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν ενωμένοι στην απεργία της Πέμπτης και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Έλεγε ότι “ακόμα και το να περπατάμε στο δρόμο είναι δύσκολο για μας. Είμαι γιατρός στο επάγγελμα και δεν μπορώ να το εξασκήσω γιατί το κράτος μας κρατάει σε αυτό το καθεστώς”. Νομίζω ότι το κάλεσμα της Ορόρε θα παίξει ρόλο για να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή κι από τη σχολή μας στους δύο επόμενους σταθμούς» μεταφέρει η Ρεμπέκα.
Ανταπόκριση
Στα Πετράλωνα τα υλικά της ΚΕΕΡΦΑ διακινήθηκαν μαζικά σε εξόρμηση την Παρασκευή 10/3. «Από την ντουντούκα καλούσαμε τον κόσμο της γειτονιάς στη νέα πανεργατική απεργία στις 16/3, στις τοπικές εκδηλώσεις για την απεργιακή κλιμάκωση και την ανατροπή της κυβέρνησης και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18/3. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι την ανατροπή. Ούτε βήμα πίσω!» λέει σε μήνυμά της η σ. Μαρία από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ.
Στο Περιστέρι «το Σάββατο 11/3, πήρε την πρωτοβουλία η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καλέσει συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαμε κάνοντας τη σύνδεση των δολοφονιών στα Τέμπη με τις καθημερινές δολοφονίες στα σύνορα και καλούσαμε στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη» μεταφέρει ο Κώστας από την ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου.
Στα Πατήσια «το Σάββατο 11/3 κάναμε μεγάλη εξόρμηση κι αφισσοκόληση στις γειτονιές του Αγίου Νικολάου και της Πλατείας Αμερικής» μεταφέρει η Μαρία από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. «Με την έμπνευση που μας έδωσε η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Μάρτη καλούσαμε τον κόσμο στους επόμενους μεγάλους σταθμούς, στη νέα πανεργατική στις 16 Μάρτη και στο συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 18 Μάρτη στην Ομόνοια. Από πολλούς η απάντηση ήταν “το ξέρω θα είμαι εκεί”. Σπουδαία ήταν και η ανταπόκριση από αφρικανούς μετανάστες που προμηθεύονταν το πολύγλωσσο εφημεριδάκι που έβγαλε η ΚΕΕΡΦΑ εν όψει του συλλαλητηρίου».
Eκδήλωση εν όψει της 18 Μάρτη θα πραγματοποιήσει η ΚΕΕΡΦΑ Βόλου, την Τετάρτη 15/3, στις 5μμ στην Αρχιτεκτονική. Τη συζήτηση θα ανοίξουν οι Φαίη Τζανετουλάκου, δρ. Ιστορίας της Τέχνης κι ο Τάσος Τσιούνης, μεταπτυχιακός φοιτητής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ.
Εκδηλώσεις
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 11/3 η ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης εν όψει της διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό στις 18/3.
Τη συζήτηση άνοιξε η Δήμητρα Κομνιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, βάζοντας ότι η φετινή κινητοποίηση θα είναι και αντικυβερνητική, στο πλαίσιο των μαζικών εκδηλώσεων οργής της νεολαίας και των εργατών ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη. Μπροστά στις ρατσιστικές και δολοφονικές πολιτικές της ΝΔ και της Ευρώπης-Φρούριο, με 23.000 νεκρούς από το 2014, η απάντηση είναι η μάχη για ανοιχτά σύνορα, χαρτιά για όλους, πρόσβαση στην Υγεία στην εκπαίδευση σε σπίτια μέσα στις πόλεις μας. Αυτή τη μάχη μπορεί να τη δώσει το εργατικό κίνημα με τα συνδικάτα που συγκλονίζει με τις απεργίες του, η νεολαία και το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα.
Στη συνέχεια μίλησε ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος, ξεκινώντας με αναφορά στο έγκλημα στα Τέμπη και τονίζοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις προωθούνται συντονισμένα από την Κομισιόν και την ΕΕ, γεγονός που θέτει θέμα δημοκρατίας. Περνώντας στον αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων, θύμισε μια σειρά από μάχες που έχουμε δώσει τα προηγούμενα χρόνια, καταλήγοντας πως σήμερα οι φράχτες επεκτείνονται, τα σύνορα είναι ανοιχτά μόνο για την επιστροφή των προσφύγων, ενώ η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία αρνούνται ακόμα και τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου στην πράξη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Καταλήγοντας τόνισε πως ζούμε σε δύσκολες εποχές, αλλά όχι σε εποχές που χάνονται. Το σύνθημα είναι ΝΙΚΗ σε όλες τις μάχες που έχουμε να δώσουμε.
Τη σκυτάλη πήρε η πανεπιστημιακός Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μιλώντας για το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε νίκες. Ανέδειξε ότι κοινή συνισταμένη όλων των μαχών που δίνουμε, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τα δικαιώματα των προσφύγων, κατά των φασιστών, είναι πως κάθε μία τους αποτελεί βαθιά ταξική υπόθεση. Όπως τόνισε, μετά το έγκλημα στα Τέμπη είδαμε να σπάει η απάθεια και αυτό είναι οδηγός για τη συνέχεια. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με δέκα συνολικά παρεμβάσεις.
Ευκλείδης Μακρόγλου
Νίκαια
Το Σάββατο 11 Μάρτη έγινε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Νίκαιας από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, ακτιβιστές του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, πρόσφυγες και μετανάστες.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό, ο οποίος μας υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις χιλιάδες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, το φράχτη στον Έβρο και τον εγκλεισμό των προσφύγων σε κλειστά στρατόπεδα, ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων προσφύγων.
Ο Νίκος Αγαπάκης από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά έθιξε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των μεταναστών και των προσφύγων στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα προσφυγόπουλα και στους ενήλικες. Ειδικότερα, ανέφερε πως για τους ενήλικες πρόσφυγες δεν προσφέρεται από το κράτος καμιά δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα, ενώ για τα παιδιά που δεν ξέρουν καθόλου ελληνικά, το σχολείο δεν αποτελεί ουσιαστική πρόβλεψη, αφού δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης.
Τέλος, η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Ανταρσία στην Κοκκινιά, ανέφερε το ναυάγιο μεταναστών στην Καλαβρία με τους 68 νεκρούς και την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αφού το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Σμύρνη, αλλά προσπάθησε να αποφύγει τα ελληνικά νησιά. Και τόνισε ότι τα αντιφασιστικά κινήματα παλεύουν παντού, όπως μας έδειξε και η πρόσφατη διαδήλωση στη Φλωρεντία μετά από φασιστική επίθεση σε σχολείο.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην επόμενη πανεργατική απεργία στις 16 Μάρτη και το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη.
Πηνελόπη Κουτσουδάκη