Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2023: Αγώνας! Για ν’ ανήκει το μέλλον στον κόσμο της δουλειάς

Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Αθήνα

Δυνατή συνέχεια του εργατικού και νεολαίστικου ξεσπάσματος των προηγούμενων μηνών ενάντια στην δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η απεργία και τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα. Χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες γέμισαν το κέντρο της πόλης από την πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα.

Με 24ωρη απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι/ες του Ηλεκτρικού, του ΜΕΤΡΟ και του Τραμ νεκρώνοντας τις σταθερές συγκοινωνίες, ενώ σε στάσεις εργασίας πρωί-βράδυ προχώρησαν οι οδηγοί των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Μια σειρά συνδικάτα από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έδωσαν το παρών με τα πανό τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Δυναμική παρουσία είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το μαζικό μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, που συγκροτήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, βάδισε μαζί με τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες από τις καταλήψεις των Ρεξ, Τσίλερ, Ε. Παππά, ΚΣΟΤ, Ολύμπια και ΑΣΚΤ, το Σωματείο των χορευτών ΣΕΧΩΧΟ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών και οι εργαζόμενοι/ες από το Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί διαδήλωσαν τα Σωματεία Εργαζόμενων από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, ΓΝΑ Γεννηματάς, Έλενα Βενιζέλου και Δρομοκαΐτειο, οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Αθήνας με το πανό τους «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», η αντικαπιταλιστική κίνηση στον επισιτισμό «Η Καμαριέρα», ο Εξοραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισός. 

Μαζί τους βάδισαν η ΚΕΕΡΦΑ και οι μετανάστες/τριες και πρόσφυγες/ισσες από το Καμερούν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, διεκδικώντας «άσυλο, χαρτιά, σύνορα ανοιχτά» ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και τους φασίστες. Ακολουθούσαν μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ στις Σχολές και της Εργατικής Αλληλεγγύης, με συνθήματα όπως «Φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία», «Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί, ώρα για κλιμάκωση και ανατροπή», «Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία».

«Πάρα το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έκαναν καμία προσπάθεια να οργανώσουν την πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν, δίνοντάς συνέχεια στους αγώνες όλης της προηγούμενης περιόδου», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης αμέσως μετά.

«Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Με αφίσα και προκήρυξη που κυκλοφόρησε νωρίς, οργάνωσε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές εξασφαλίζοντας ότι το μήνυμα της απεργίας θα απλωθεί παντού. Γι' αυτό και βρέθηκε στο κεφάλι της πορείας από την πλατεία Κλαυθμώνος διαδηλώνοντας μαζί με τα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες.

Συνεχίζουμε τις μάχες και μέσα στην προεκλογική περίοδο. Οργανώνουμε την καμπάνια ενάντια στη δίωξη της γιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου με εκδηλώσεις στα νοσοκομεία. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στα κρατικά Μουσεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Πάνω απ' όλα δίνουμε τη μάχη στις επερχόμενες εκλογές να βγει δυνατή η αντικαπιταλιστική Αριστερά γιατί θέλουμε δυνατή τη δύναμη που λειτουργεί προωθητικά για τους αγώνες μας».


Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των ανθρώπων της εργατικής τάξης που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και για μια καλύτερη ζωή. Σαν καλλιτέχνες ευελπιστούμε σε αυτό, να ανατρέψουμε όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται και καταστρέφουν τις ζωές μας. Κατεβήκαμε σήμερα σαν μπλοκ για να είμαστε απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκες πολιτικές, για να δώσουμε έμπνευση σε όλους όσοι λόγω της φτωχοποίησης μένουν στο σπίτι τους. Είναι η συνέχεια του αγώνα μας, θέλουμε να τον προχωρήσουμε. Αυτή την περίοδο ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας για να είμαστε ξανά στη συνέχεια ένα κομμάτι δυναμικό του κινήματος.

Δημοσθένης,
μουσικός, αρχιτέκτονας

 

Συμμετέχω σήμερα γιατί είμαι άνθρωπος και θέλω να ζητήσω να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και για να διαμαρτυρηθώ για την κατάσταση των μεταναστών/τριών και των προσφύγων/ισσών, των μαύρων και όλων. Διεκδικούμε δουλειές, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πρόσβαση στη Υγεία αλλά και την Παιδεία για τα παιδιά μας, όλες οι φυλές να είναι σεβαστές. Οι πρόσφυγες δεν είναι εδώ επειδή το ήθελαν, υπήρχε σοβαρός λόγος που ήρθαν και πρέπει να αναγνωριστούν όλοι γιατί ήδη το ταξίδι που έκαναν ήταν πολύ επικίνδυνο.

Η κυβέρνηση έχει μια πολύ κακή διαχείριση για τους πρόσφυγες αλλά και για τον ίδιο της το λαό. Πολλοί πρόσφυγες ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες κι ενώ θέλουν να μείνουν εδώ, αναγκάζονται να φύγουν ξεκινώντας ξανά ένα επικίνδυνο ταξίδι. Είμαστε εργαζόμενοι, θέλουμε δουλειά και χαρτιά για να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Όσοι προερχόμαστε από το Καμερούν, συναντιόμαστε κάθε Σάββατο στα γραφεία της κοινότητάς μας και συζητάμε πώς μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αλλάξουμε τις συνθήκες.

Αμελί Νγκέντια,
βοηθός υγείας, Καμερούν

 

Είμαι πρόεδρος μιας κίνησης Καμερουνέζων στην Ελλάδα. Είμαι εδώ με τα αδέλφια μου για να μεταφέρουμε την οργή μας για όλα αυτά που ζούμε λόγω αυτής της κυβέρνησης. Εδώ και πολύ καιρό ζητάμε χαρτιά, να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, να μην παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους. Από τότε που έγινε η δολοφονία στα Τέμπη, ενώνουμε τα αιτήματά μας με τις κινητοποιήσεις του κόσμου εδώ. Ντόπιοι και μετανάστες έχουμε κοινά προβλήματα και μαζί μπορούμε να τσακίσουμε αυτή την κυβέρνηση. Σήμερα είναι η ημέρα των εργατών, αυτό πρέπει να θυμόμαστε, άρα αφορά όλους τους εργαζόμενους να έχουν δουλειά, καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές της.

Αρμάν Ντονγκιό,
Καμερούν

 

Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να θυμόμαστε τους αγώνες της εργατικής τάξης και να συνεχίζουμε αυτό το έργο, να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν και όχι αυτά που μας σερβίρουν. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, οι ασθενείς δεν έχουν το ΕΣΥ που χρειάζονται. Παλεύουμε και γι’ αυτούς και για μας και για τα παιδιά μας. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, να μην αφήνουμε να ξεχνιέται τίποτα, να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των εργατών.

Μαρία Μπακούση,
νοσηλεύτρια, ΓΝΑ Γεννηματάς

 

Σήμερα, Πρωτομαγιά 2023, είμαστε μαζικά στο δρόμο, υπό βροχή, οι εργαζόμενοι/ες από το ΥΠ.ΠΟ, ενώνοντας τα συνολικά αιτήματα της ημέρας με την μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών μουσείων. Προχωράμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με παράταση της απεργίας-αποχής από την εφαρμογή του νόμου 5021/2023, ενώ παράλληλα έχουμε συγκροτήσει επιτροπές αγώνα και περιφρούρησης των χώρων που αυτή τη στιγμή έχουν μπει στη διαδικασία της αποκοπής από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Είναι μια αντίσταση που γίνεται από τα κάτω, εμποδίζοντας όπως χτες στο Βυζαντινό Μουσείο να έρθουν οι δοτές διοικήσεις. Το σταματήσαμε, αναρτώντας και το καινούργιο μας πανό, αυτό που κρατάμε και σήμερα στη διαδήλωση με σύνθημα «Έξω οι δοσίλογοι από τα κρατικά μουσεία». Θα συνεχίσουμε με σταθερή πορεία για την ανατροπή στην πράξη και την ακύρωση αυτού του νόμου. Κάθε βήμα που θα κάνουν θα βρίσκει απέναντί του το τείχος των εργαζόμενων. Όσες απόπειρες έχουν κάνει μέχρι τώρα, έχουν αποτύχει. Πουθενά δεν έχουν ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και τις τροπολογίες που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε στο Ηράκλειο. Στις επιτροπές αγώνα συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι, φύλακες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, ιστορικοί. Πιστεύουμε στη νίκη, στην ανατροπή, στο τσάκισμα αυτής της κυβέρνησης.

Θωμάς Κατσαρός,
Βυζαντινό Μουσείο


Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

 

Πανελλαδικά

«Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στις φετινές διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει το ρεπορτάζ των συντρόφων/ισσών της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. «Μαζική και δυναμική ήταν η διαδήλωση που ξεκίνησε από το ΕΚΘ, όπου καλούσαν τα δευτεροβάθμια συνδικάτα της πόλης.

Στην πορεία που ακολούθησε περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους, συμμετείχαν οργανώσεις της Αριστεράς. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν έκαναν τη σύνδεση με τις μεγαλειώδεις απεργίες οργής του Μάρτη, όπως “Ληστές - ληστές, καπιταλιστές, τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές”, ενώ το “Κάτω η Νεα Δημοκρατία” ακούστηκε ξανά και ξανά.

Τα μπλοκ του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσαν σε κλιμάκωση των αγώνων και στήριξη στην Αριστερά της ανατροπής, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η διαδήλωση, περνώντας από το ΥΜΑΘ κατέληξε στο μνημείο του εργάτη. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ αφού τραγούδησαν τη Διεθνή, δώσανε ραντεβού στις μάχες μπροστά για να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση και το σύστημά τους».

«Μαζική ήταν η απεργιακή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς και στα Γιάννενα», μας έγραψε η Λουίζα Γκίκα. «Χιλιάδες συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και συνέχισε στο κέντρο της πόλης επιβεβαιωνοντας πως ακόμα και σε προεκλογική περίοδο πρωταγωνιστεί το εργατικό κίνημα. Οργανωμένα με πανό συμμετείχαν σωματεία του ιδιωτικού τομέα όπως οι οικοδόμοι, οι διανομείς κ.α. Τα μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συσπείρωσαν δεκάδες αγωνιστών/στριών που με τα συνθήματά τους έδιναν τον τόνο για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εργατική εναλλακτική».

«Η βροχή δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στα Χανιά», μας έγραψε ο Ειρηναίος Μαράκης. «Οι διαδηλωτές/τριες ξεκίνησαν από την πλατεία Αγοράς, βάδισαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στην αφετηρία.

Στην πορεία συμμετείχαν τα σωματεία της εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ Χανίων, ΣΕΠΕ Χανίων), φοιτητικά μπλοκ αλλά και εργαζόμενοι από άλλους χώρους. Πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες συμμετείχαν επίσης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν εκεί με ένα μαζικό, αγωνιστικό μπλοκ. 

Πανό που γράφει “Εδώ θα γίνει πάρκο” ανάρτησε στο εξωτερικό χώρο του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου ομάδα διαδηλωτών. Συμμετείχαν μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, από την Ανταρσία στα Χανιά, τη Λαϊκή Συσπείρωση καθώς και αλληλέγγυοι αγωνιστές». 

«Οι αγώνες είναι εδώ» 

«Εκατοντάδες συμμετείχαν φέτος στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο», μας έγραψε ο Γιάννης Βαλαής. «Με τα πανό τους συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, πρωτοβάθμια σωματεία, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι. Με τα πανό τους συμμετείχαν το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς. Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο μνημείο του δολοφονημένου Στρατή Περγαλίδη, του πρώτου πρόεδρου του ΕΚΗ».

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, συνδικάτα και οργανώσεις της αριστεράς, διαδήλωσαν ενωμένα στη απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Μάη στην Πάτρα», αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΕΚ Πάτρας. «Αναμεσά τους το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. Όλοι μαζί διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στέλνοντας το μήνυμα ότι ακόμα και την προεκλογική περίοδο οι αγώνες είναι εδώ και διεκδικούνε να τελειώσουν τον Μητσοτάκη και τις αντεργατικές πολιτικές του και να ανοίξουν το δρόμο για τις εργατικές λύσεις. “Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί - ώρα για κλιμάκωση και ανατροπή”, ήταν το κεντρικό μήνυμα».

«Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά και στην Ξάνθη», μας έγραψε ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ. «Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Μετά τις ομιλίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των εργατών και των εργατριών που έδωσαν τους ηρωικούς αγώνες πριν από 137 χρόνια στο Σικάγο και έγινε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στο μνημείο του καπνεργάτη.

Ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το Εργατικό Κέντρο και μετά το σωματείο εργαζομένων στο Καζίνο Θράκης, ο διδασκαλικός σύλλογος και η ΕΛΜΕ Ξάνθης, το σωματείο καθαριστριών, οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, εργαζόμενοι από την γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη και από την καπνοβιομηχανία πρώην ΣΕΚΑΠ. Συμμετείχαν κόμματα και πολιτικοί φορείς, ανάμεσά τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καλούσε σε συγκέντρωση στην ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη”, “απολύστε τώρα τον Μητσοτάκη”, “δουλειά για τους ανέργους, αυξήσεις στους μισθούς σταματήστε τους εξοπλισμούς”, “το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός”. Η συζήτηση με τον κόσμο ήταν πως θα μαυρίσουμε την μισητή κυβέρνηση Μητσοτάκη και πως θα ανοίξει ο δρόμος και η προοπτική για να νικήσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης, της πλειοψηφίας των ανθρώπων που εργάζονται, δημιουργούν όλο τον πλούτο και παλεύουν για την ζωή τους».

 

Πάτρα. Φωτό: ΣΕΚ Πάτρας

 

Ηράκλειο. Φωτό: ΣΕΚ Ηρακλείου

 

Θεσσαλονίκη. Φωτό: fb/Η Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη