Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Απλώνεται η προεκλογική εκστρατεία

29/4, Κεντρική πλατεία Νέα Σμύρνης

29/4, Αμπελόκηποι. Φωτό: Τζέρι Μιλούση

 

Με τοπικές εκδηλώσεις και στήσιμο των εκλογικών της περιπτέρων στις γειτονιές καθώς και εξορμήσεις, περιοδείες και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς, ξεκίνησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την προεκλογική της καμπάνια σε όλη τη χώρα.

«Στην εκδήλωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αμπελοκήπων/Γκύζη/Πολυγώνου στην πλατεία Αγίου Δημητρίου το Σάββατο 29 Απρίλη ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος από την πολιτική αγωγή στην δική της ΧΑ και η Φανή Οικονομίδου, εκπαιδευτικός, μέλος ΣΙΕΛ-ΟΙΕΛΕ» μας μεταφέρει η Πελαγία Κατέλη από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ. 

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και παίρνει μέσα στο κίνημα πρωτοβουλίες που αλλάζουν πραγματικά τα πράγματα» τόνισε ο Τάκης Ζώτος, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι πλέον στα αζήτητα. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων έχει μείνει στα χαρτιά. Στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο όταν η κυβέρνηση μίλαγε για σιωπή μέχρι να περάσει η πανδημία. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά αν δεν υπήρχαν οι πρωτοβουλίες που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ήταν αυτές οι δυνάμεις που με επικεφαλής την ΚΕΕΡΦΑ έδωσαν τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό για να μπει η Χ.Α στη φυλακή». Ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν παρέμβαση στη συζήτηση ήταν ο Κώστας Καταραχιάς, γγ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Έλενα Βενιζέλου, η Εύα Ηλιάδη, γραμματέας της Ε΄ ΕΛΜΕ, η Έφη Γαννιάρη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο Αντώνης Φώσκολος, εργαζόμενος στο ΥΠΠΟ, ο Κώστας Παπαδάκης, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α και από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». 

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η ανοιχτή εκδήλωση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. «Σε μία περιοχή που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στη λουσάτη βιτρίνα που αποτελούν τα μαγαζιά της πλατείας και την πλειοψηφία των κατοίκων της, που παλεύουν ψάχνοντας να βρουν απαντήσεις στα καθημερινά τους προβλήματα, η εκδήλωση, ήρθε να καταθέσει δημόσια την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» μας μεταφέρει η Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος. «Τόσο οι περαστικοί που κοντοστέκονταν για να πάρουν την Εργατική Αλληλεγγύη και τις προκηρύξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μοίραζαν οι σύντροφοι, όσο και οι δεκάδες αγωνιστές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν την Μαρίζα Ψαλτάκου, γιατρό και υποψήφια στον Νότιο Τομέα και τον Παναγιώτη Μαυροειδή, υποψήφιο στην Αν. Αττική, να ξεδιπλώνουν τα επιχειρήματά τους, υπενθυμίζοντας τον ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις μάχες που έχει δώσει το κίνημα τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Τονίζοντας ότι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει ενίσχυση της δύναμης που μπορεί ν’ αλλάξει τις ζωές μας στο σήμερα αλλά και της δύναμης που μπορεί να μπει μπροστά για το αντικαπιταλιστικό ξήλωμα του καταστροφικού συστήματος στο οποίο ζούμε».

Αντιπροσωπευτική συμμετοχή

«Στα Ιλίσια οργανώσαμε μια πετυχημένη εκδήλωση στην πλατεία Τερζάκη την Τετάρτη 26 Απρίλη. Η συμμετοχή ήταν αντιπροσωπευτική όλων των κινημάτων που έχουν βγει στη γειτονιά το τελευταίο διάστημα. Από υγειονομικούς που παλεύουν ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και τις συνδικαλιστικές διώξεις, από φοιτήτριες και φοιτητές που αγωνίζονται μέσα στις σχολές, μέχρι ακτιβιστές της γειτονιάς που υπερασπίστηκαν το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού ενάντια στις εξώσεις, αλλά και το Άλσος Ιλισίων ενάντια στην αποψίλωση» μας λέει ο Μηνάς Χρονόπουλος, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Νότιο Τομέα.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας. «Η εκδήλωσή μας βοήθησε πολύ κόσμο που την παρακολούθησε να καταλάβει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται προς όφελος των από τα κάτω» τόνισε μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Νίκος Κοκκίνης, πρ. πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ και υποψήφιος στην Ά Θεσσαλονίκης. «Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς αγώνων που δόθηκαν αυτά τα χρόνια διαλύοντας το αφήγημα των αρνητικών συσχετισμών. Η εκτίμηση αυτή ήταν κοινή στον κόσμο με τον οποίο μιλήσαμε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τις αναζητήσεις να  κινούνται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράδειγμα, ένας μαθητής που ήρθε στην εκδήλωση από τις αφίσες, πήρε την Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” και σύντομα πιστεύουμε ότι θα οργανωθεί μαζί μας. Στο επόμενο διάστημα βάζουμε μπροστά για επόμενη εκδήλωση στη Χαριλάου και για στήσιμο περιπτέρου με καθημερινή παρουσία στην περιοχή».

«Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πετρούπολη την Κυριακή 30/4, με ομιλητές τον Τάσο Αναστασιάδη και τον Αντώνη Δραγανίγο, υποψήφιους στον Δυτικό Τομέα και τον Νικόλα Σκούφογλου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας» μας λέει ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. «Συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα, εργαζόμενοι από νοσοκομεία, δήμους, εκπαιδευτικοί, ακτιβιστές για τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”. Τον λόγο πήραν ανάμεσα σε άλλους η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα, Κατερίνα Πατρικίου και ο Τάσος Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Συνεχίζουμε την επόμενη Τρίτη με εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη στους Άγιους Ανάργυρους, ενώ ακολουθεί η προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ίλιον στις 12 Μάη».

Στους χώρους δουλειάς

Σε 50 χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο λεκανοπέδιο και 20 ακόμη στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, εξορμήσεις και συζητήσεις, με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι. 

«Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 συναδέλφων/ισσών πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη ΓΔΗΛΕΔ, με ομιλητή τον υπ. βουλευτή Α’ Αθήνας, Γιάννη Σηφακάκη» μας μεταφέρει ο Νίκος Τουρνάς, εργαζόμενος στην ΑΑΔΕ. «Ο ομιλητής τόνισε ότι ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει στήριξη μιας Αριστεράς που παλεύει μέχρι το τέλος. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εργαζομένους που άνοιξαν διάφορα ζητήματα: πώς θα συνεχίσει το κίνημα με την ίδια μαζικότητα; Πώς μπορούν να δικαιωθούν οι αγώνες μας; Πώς μπορεί να ενωθεί η Αριστερά, σε μια κατεύθυνση που δεν θα προδίδει τους αγώνες του κόσμου που παλεύει; Στο τέλος έγινε κάλεσμα προς τον κόσμο να στηρίξει όχι μόνο με την ψήφο του αλλά και ενεργητικά την καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ δόθηκε ραντεβού και στην πορεία της Πρωτομαγιάς».

«Στην πρώτη μας προεκλογική εξόρμηση στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, δώσαμε 6 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης στην πύλη και άλλα 14 στην περιοδεία που ακολούθησε στο Ραδιομέγαρο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μυρτώ Μαργέλη. «Μιλήσαμε με εργαζόμενους που εκτιμούσαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον αγωνιστικό της ρόλο από την εποχή των μεγάλων αγώνων ενάντια στο “μαύρο” στην ΕΡΤ μέχρι τους αγώνες της τελευταίας περιόδου και θεωρούσαν ότι αυτή της η συνεισφορά πρέπει να καταγραφεί και στα εκλογικά αποτελέσματα. Μας προσκάλεσαν να οργανώσουμε εκδήλωση με υποψήφιους βουλευτές για να συζητήσουμε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις μάχες της επόμενης μέρας».

«Στην εξόρμηση που έγινε στην πύλη της ICAP στην Καλλιθέα, πάνω στην αλλαγή της βάρδιας, καλούσαμε σε συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και ενημερώναμε για το κατέβασμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές» μας είπε ο Δημήτρης Τσώλης, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. «Μιλήσαμε με πολλούς νέους και νέες εργαζόμενους και η συζήτηση άνοιγε πάνω σε όλα τα ζητήματα. Για τα εργασιακά προβλήματα και για τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει η λειτουργία ενός μαχητικού συνδικάτου, για την ανάγκη να ενισχυθεί η Αριστερά κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και την τρομοκρατία των αφεντικών και ότι το πιο χρήσιμο ψηφοδέλτιο για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επτά εργαζόμενοι-ες αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη».

«Την περασμένη Παρασκευή έγινε εξόρμηση στην ΕΥΔΑΠ στον Περισσό. Η διάθεση των εργαζομένων ήταν αυτό που λέμε “στα κάγκελα”» μας λέει ο Βαγγέλης Μιχαηλίδης, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Μας μίλησαν για επιχείρηση επιβολής κλίματος τρομοκρατίας από τον νεοδημοκράτη διευθύνοντα σύμβουλο -παρόμοιο με αυτό που όλοι “θαυμάσαμε” στην εταιρία που επισκέφθηκε ο Άδωνης Γεωργιάδης με τον “CEO” να απειλεί τους εργαζόμενους- που όμως δεν έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει κανέναν. Οι εργαζόμενοι μάς έπαιρναν την Εργατική Αλληλεγγύη κυριολεκτικά μέσα από τα  χέρια, δόθηκαν 15 εφημερίδες μέσα σε  μια ώρα. Ενώ ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε, μια ομάδα εργαζόμενων μας φώναξε πίσω γιατί ήθελαν να μιλήσουμε περισσότερο, οπότε καθήσαμε γύρω από ένα τραπέζι και έγινε συζήτηση πάνω στο τι προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».