Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Αντίσταση στις συνδικαλιστικές διώξεις

Εργατική Πρωτομαγιά 2023 Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

«Η συνδικαλιστική δίωξη της παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, από τον διοικητή του “Ευαγγελισμού” συνεχίζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που διοικήσεις νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση διώκουν συνδικαλιστές. Μία τέτοια ήταν και η απόλυση του προέδρου του σωματείου στον “Άγιο Σάββα”, Κώστα Καταραχιά ή η απόλυση του Ν. Σκούφογλου από το διοικητή του “Ευαγγελισμού”. Όλες ανατράπηκαν μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις.

Η ΕΙΝΑΠ, το σωματείο εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, η ΠΟΕΔΗΝ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία προκήρυξαν ήδη τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ενάντια στη δίωξη της γιατρού. Εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης συγκεντρώνονται καθημερινά από υγειονομικούς και πάνω από ενενήντα σωματεία, ομοσπονδίες αλλά και η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική δίωξη. Η ΟΕΝΓΕ προχώρησε σε εξώδικο εναντίον του διοικητή του Ευαγγελισμού καταγγέλλοντας το παράνομο της επανατοποθέτησης της γιατρού αλλά και απαντώντας στην επίθεση του διοικητή στον συνδικαλισμό και την ίδια την ομοσπονδία», σημειώνει το Συντονιστικό Νοσοκομείων και καλεί ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ και πρωτοβάθμια σωματεία να προκηρύξουν νέα αγωνιστική απάντηση στο πλευρό της Α. Ερωτοκρίτου.

«Κάναμε μια μεγάλη περιοδεία την Τετάρτη 26/4 μαζί με την Α. Ερωτοκρίτου σε όλο το νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου που διήρκησε τρεις ώρες», μετέφερε η Βίκυ Βρακά, μέλος του συνεργείου της Εργατικής Αλληλεγγύης που παρεμβαίνει κάθε εβδομάδα στο νοσοκομείο. «Παντού μας καλοδέχονταν με μεγάλη χαρά. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ήδη γνώριζαν για τη δίωξη αυτή, γιατί κάθε φορά που πηγαίνουμε ανοίγουμε όλα τα ζητήματα, πόσο μάλλον τις συνδικαλιστικές διώξεις σε αγωνιζόμενους υγειονομικούς. Οι διώξεις σαν της Αργυρής δείχνουν πόσο ανάγκη έχουν να φιμώσουν τους εργαζόμενους που παλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς, γιατί κυβέρνηση και διοικήσεις φοβούνται τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Αυτό το καταλάβαιναν όλοι και όλες γι’ αυτό δήλωναν τη στήριξή τους. Μαζέψαμε πολλές νέες υπογραφές ξανά ενάντια στη δίωξη, ενώ ήδη πολλοί είχαν υπογράψει ή είχαν πάρει κείμενα υπογραφών για να τα διακινήσουν.

Η συζήτηση κατέληγε στο δια ταύτα: το επόμενο διάστημα χρειάζεται νέα απεργιακή κινητοποίηση με όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία των υγειονομικών. Και ταυτόχρονα άνοιγε συνολικά η συζήτηση από την κατάσταση στη δημόσια Υγεία μέχρι το σύστημα του καπιταλισμού. Ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του νοσοκομείου με ομιλήτριες την Α. Ερωτοκρίτου και τη Νίκη Αργύρη, υποψήφια στην Α' Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από τις παρεμβάσεις που έγιναν έβγαινε το προχώρημα στη συνείδηση του κόσμου ότι μόνο μέσα από τις συλλογικές διεκδικήσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις νικάμε».

«Με επιτυχία οργανώθηκε η περιοδεία με την Αργυρή στο νοσοκομείο μας την Πέμπτη 27/4», μας είπε ο Σπύρος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας. «Ήταν μια σημαντική παρέμβαση γιατί αναδείχτηκε περισσότερο το θέμα και ενημερώθηκαν ακόμη κι όσοι δεν ήξεραν. Οι περισσότεροι θυμούνταν τη δίωξη πριν δύο χρόνια του Κώστα Καταραχιά, τότε προέδρου του σωματείου μας. Εκτός από το προσωπικό, συζητούσαμε και με τους ασθενείς που υπέγραφαν και αυτοί την καμπάνια μας. Οι υπογραφές πλέον που έχουν μαζευτεί ενάντια στη δίωξη της Αργυρής στον Άγιο Σάββα έφτασαν περίπου τις 150. Το σωματείο μας έχει στηρίξει αυτή τη μάχη από την πρώτη στιγμή, με παρουσία σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον Ευαγγελισμό.

Μετά την περιοδεία πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με ομιλήτριες την ίδια την Αργυρή και τη Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρό, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. Την κάναμε παρά την άρνηση της διοίκησης να μας παραχωρήσει την αίθουσα. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν το πώς συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στη δίωξη της Αργυρής και την προσπάθεια να διαλύσουν τον συνδικαλισμό και τα σωματεία. Ταυτόχρονα άνοιξε και η συζήτηση για τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές που θα είναι βοήθεια στο δυνάμωμα των αγώνων όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση».


Επόμενες περιοδείες και εκδηλώσεις

ΨΝΑ Δαφνί:
Τετάρτη 3/5, τραπεζαρία 2μμ
Ομιλητές: Αργυρή Ερωτοκρίτου, Νεκτάριος Χάινταρ
 
Αττικό:
Πέμπτη 4/5, Αμφιθ. Αρεταίος 12μ
Ομιλήτριες: Αργυρή Ερωτοκρίτου, Θένια Ασλανίδη
 
Αγλαΐα Κυριακού: 
Παρασκευή 5/5, γραφεία Σωματείου 12μ
Ομιλήτριες: Αργυρή Ερωτοκρίτου, Ζαννέτα Λυσικάτου
 
Ευαγγελισμός: 
Τρίτη 9/5
Ομιλήτριες: Αργυρή Ερωτοκρίτου,  Ζαννέτα Λυσικάτου
 
Αγία Όλγα: 
Πέμπτη 11/5: 12 μες αμφιθέατρο  
ομιλητές: Αργυρή Ερωτοκρίτου, Μιχάλης Βερβέρης
 
Δρομοκαΐτειο: 
Παρασκευή 12/5, μικρό Αμφιθέατρο, 1.30μμ
Ομιλήτριες: Αργυρή Ερωτοκρίτου, Μαρία Μπολοβίνα
 
Σωτηρία: 
Τετάρτη 17/5
Ομιλήτρια: Αργυρή Ερωτοκρίτου