Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της ΧΑ: Χάροι με δρεπάνι

7/10/2022, Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Mε τις καταθέσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Πουντίδη και Σκλαβόλια, που δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α στο Πέραμα καθώς και του αξιωματικού της αστυνομίας Παναγιωτίδη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25/9, η 55η δικάσιμος στη δίκη της Χ.Α. σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.  

Στις καταθέσεις των δύο πρώτων μαρτύρων αναδείχτηκε ότι κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης ήταν η ιδεολογία των θυμάτων και το τσάκισμα του συνδικάτου των εργαζομένων σε μια περίοδο που η Χ.Α. επιχειρούσε να στήσει το δικό της εργοδοτικό «σωματείο» με στόχο να χτυπήσουν τα μεροκάματα. Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, οι δράστες δρούσαν βάσει οργανωμένου σχεδίου υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας (Λαγού, Παναιγιώταρου, Μίχου) που είχαν ήδη προαναγγείλει την επίθεσή τους σε «επίσκεψή» τους στην Ζώνη.

«Κατ' αρχάς συστηθήκανε ότι είναι της ΧΑ και είπανε ότι “από 'δώ θα φύγετε ό,τι και να γίνει”» είπε ο μάρτυρας Σκλαβόλιας περιγράφοντας τα φονικά εργαλεία της επίθεσης: «Ένα όργανο που ήταν ψηλό, όπως είναι τα κόμιξ στα παιδιά, που έχουν τον Χάρο με ένα δρεπάνι, μόνο που η λάμα ήταν πιο κοντή. Και η πρώτη σκέψη ήταν “αυτοί με αυτά τα όργανα να χτυπήσουν ήρθαν ή να σκοτώσουν;”»

Στην κατάθεσή του, που θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο, ο πρώην υποδιευθυντής στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά Παναγιωτίδης προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχυση, ότι το κατασχεθέν φονικό εργαλείο που βρέθηκε από την αστυνομία την επόμενη μέρα της επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χ.Α και αναγνωρίστηκε από ένα από τα θύματα, «έχει σοβαρές ενστάσεις» αν είναι το ίδιο... Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι χρυσαυγίτες «δεν είναι χαζοί να το άφησαν εκεί»! Η κατάθεσή του ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν την Χ.Α μια σειρά από χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας: «Με τη Χ.Α. σε όσες φορές χρειάστηκε να έρθουμε σε συνεννόηση σεβάστηκαν και τη στολή και το έθνος…».

Επόμενες δικάσιμοι

Σεπτέμβρης: 27/9
Οκτώβρης: 2, 19, 20, 23, 31/10