Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κάνουν τη Μεσόγειο “υγρό νεκροταφείο”

Σκλήρυνση των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο και απελάσεις είναι τα συμφωνημένα των υπουργών Εξωτερικών της Μεσογείου, στη Συνδιάσκεψη για το Μεταναστευτικό MED5 που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, o υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, o υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, o υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

Σεσημασμένοι για τις ρατσιστικές τους πολιτικές: Ο ιταλός υπουργός της απογόνου του Μουσολίνι, Μελόνι, προερχόμενος από τη ρατσιστική Λέγκα του Σαλβίνι. Πρώτη κίνησή του με το που ανέλαβε το υπουργείο ήταν η απαγόρευση των διασωστικών πλοίων Ocean Viking και Humanity One να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια. Ο ισπανός υπουργός του σοσιαλδημοκράτη Σάντσεζ, που επί των ημερών του διαπράχθηκε η Σφαγή της Μελίγια, η μαζική δολοφονία τουλάχιστον 23 προσφύγων στα σύνορα της Ισπανία με το Μαρόκο. Ο κύπριος Ιωάννου, υπουργός μιας κυβέρνησης που επέτρεψε ένα ρατσιστικό πογκρόμ που χαρακτηρίστηκε ως μια σύγχρονη «Νύχτα των Κρυστάλλων». Που στη σύνοδο υπερηφανευόταν ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει «να αλλάξει το ισοζύγιο», δηλαδή περισσότεροι πρόσφυγες να διώχνονται από αυτούς που φτάνουν. Ο μαλτέζος Καμιλιέρι που δεν δίστασε να δηλώσει ότι φέτος το 70% των προσφύγων έχουν απελαθεί στις χώρες προέλευσης. Και προεδρεύων αυτών ο Καιρίδης, ο υπουργός των καμένων προσφύγων στο δάσος της Δαδιάς, αυτός που δήλωνε με θράσος ότι άλλο οι Αφρικανοί αλλόθρησκοι κι άλλο οι χριστιανοί λευκοί Ευρωπαίοι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το Euronews στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων της συνδιάσκεψης αναφέρεται ότι «η απώλεια ζωών στη θάλασσα και η κακομεταχείριση των μεταναστών από διακινητές μπορούν να αποφευχθούν μέσω της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται η Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέες στρατηγικές συνεργασίας και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με βασικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μιας συνολικής προσέγγισης διαδρομής» ενώ «τονίζεται -μεταξύ άλλων- η σημασία των επιστροφών ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ».

Γι’ αυτούς λοιπόν η επιτυχία της συνόδου έχει να κάνει με την κοινή γραμμή για ακόμα περισσότερες απελάσεις και συμφωνίες με χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία προκειμένου να μπλοκάρονται εκεί οι πρόσφυγες. Έτσι, λένε, θα σωθούν ζωές. Δεν θα μπαίνουν οι πρόσφυγες σε σάπιες ψαρόβαρκες και δεν θα αναγκάζονται τα ίδια τα ευρωπαϊκά μας κράτη να τους πνίγουν στη Μεσόγειο. Άστους είτε να σκοτώνονται στις χώρες τους, είτε στις δικτατορίες από τις οποίες περνάνε. 

Στο κοινό κείμενο των υπουργών επιβεβαιώνεται «η κοινή δέσμευση της ομάδας των MED5 για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σκοπός για τον οποίο «καλείται -μεταξύ άλλων- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επαρκείς πόρους στη FRONTEX και να προβεί στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Europol κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η ανάγκη για δύο επιχειρησιακές ομάδες δράσεις στην κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο». Με λίγα λόγια αν κάποιοι πάλι καταφέρουν να περάσουν, κακό του κεφαλιού τους. Θα βρουν μπροστά τους ενισχυμένα σώματα ασφαλείας, που αποδεδειγμένα έχει ολέθριες συνέπειες για τους κατατρεγμένους.

Μάλιστα δεν μπορεί παρά να προκαλεί οργή, λίγους μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου ότι αναφορικά με τις “διασώσεις” των προσφύγων που εντοπίζονται εν πλω «δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση κατά τρόπο που να προκαλεί παράτυπη μετανάστευση ή παράνομη διακίνηση μεταναστών οδηγώντας έτσι στην κατάχρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου». Δεν μπορούμε, λένε, να σώζουμε από πνιγμό όποιον πρόσφυγα βρίσκουμε στη θάλασσα γιατί έτσι θα στείλουμε το μήνυμα να έρθουν περισσότεροι. Ας αφήσουμε κάποιους να πνιγούν για να ξέρουν και οι επόμενοι… 

Προαναγγελθείσες δολοφονίες που μόνο το αντιρατσιστικό κίνημα και η διεκδίκηση για ανοιχτά σύνορα μπορεί να τις σταματήσει.