Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Οι επιθέσεις στο Πέραμα και στο “Συνεργείο”

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο στη δίκη της ΧΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Στην επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» τον Ιούλη του 2013, μπήκε το Εφετείο της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη (60η δικάσιμος). Για την υπόθεση, η εξέταση της οποίας γίνεται στο πλαίσιο της διερεύνησης της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, πρώτοι κατέθεσαν ο αστυνομικός του ΑΤ Ηλιούπολης Δημήτρης Γώγουλος και ο τότε αστυφύλακας της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας νοτιοανατολικής Αττικής, Αχιλλέας Κίσσας.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση στο «Συνεργείο» είχε γίνει από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε ώρα που στο στέκι γινόταν μάθημα αγγλικών σε παιδιά. Οι χρυσαυγίτες μπούκαραν στο χώρο, προκάλεσαν καταστροφές, χτύπησαν μέλη του στεκιού και εξαφανίστηκαν. Γείτονες αναγνώρισαν ανάμεσα στους επιτιθέμενους τους τότε βουλευτές της ΧΑ Λαγό και Μίχο (για τους οποίους υπάρχει και αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για τη συγκεκριμένη επίθεση), ενώ από τους αριθμούς κυκλοφορίας που πήραν βρέθηκε στη συνέχεια ότι ο Λαγός είχε πάει στο σημείο με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Η επίθεση έγινε συνοδεία δυο μηχανών της ΔΙΑΣ.

Ο Δ. Γώγουλος είδε το τάγμα εφόδου να περνά έξω από το ΑΤ λίγα λεπτά πριν την επίθεση. «Γύρω στις 7:20 το απόγευμα ήμουν στον δεύτερο όροφο και άκουσα παρατεταμένα κορναρίσματα και συνθήματα μπροστά στο ΑΤ. Βγήκα στο μπαλκόνι και πρόλαβα να δω την ουρά μιας μοτοπορείας, περίπου 30 μηχανάκια στον αριθμό, ακολουθούμενη από δύο μηχανές της ΔΙΑΣ με τους φάρους αναμμένους. Στα μηχανάκια επέβαιναν άτομα με μαύρα ρούχα που κρατούσαν κοντάρια», ήταν τα πρώτα του λόγια. Μετά από τηλεφώνημα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ασφάλειας, το οποίο δέχτηκε μόλις πέντε με δέκα λεπτά αργότερα, βρέθηκε έξω από το Συνεργείο. Εκεί είδε τη τζαμαρία του στεκιού σπασμένη. Όταν ρώτησε άτομο του χώρου τι συνέβη και αν υπάρχει τραυματίας, αντιμετώπισε εχθρική στάση [υπήρχε «δυσαρέσκεια προς την αστυνομία» επειδή η επίθεση έγινε παρουσία της ΔΙΑΣ, όπως εξήγησε στη συνέχεια].

Μετά από τις ερωτήσεις της έδρας και της Πολιτικής Αγωγής, ο μάρτυρας συμπλήρωσε μια σειρά άλλα στοιχεία. Είπε ότι πολλές από τις μαύρες μπλούζες που φορούσαν οι δράστες είχαν το σήμα της Χρυσής Αυγής. Ότι τα συνθήματα που άκουσε έξω από το ΑΤ ήταν «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή». Ότι κάποια από τα κοντάρια είχαν μεν σημαίες πάνω τους αλλά αυτές ήταν τυλιγμένες και ότι τα κρατούσαν όχι όρθια αλλά οριζόντια, παράλληλα με το έδαφος. Ότι εκτός από την σπαμένη τζαμαρία είδε επίσης στην είσοδο του στεκιού βιβλία πεταμένα στο έδαφος και σκαμπό αναποδογυρισμένα. Ότι γνώριζε ήδη το Συνεργείο από τις κοινωνικές δράσεις του με τη στήριξη του δήμου, καθώς και από άλλη επίθεση που είχε δεχτεί με μολότοφ λίγους μήνες νωρίτερα, «μάλλον από άτομα του ακροδεξιού χώρου, έλεγαν τότε».

Ανοχή

Παρά το γεγονός ότι ο μάρτυρας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τα μηχανάκια των χρυσαυγιτών πήγαιναν συντεταγμένα «σε συνεχόμενες τριάδες» όπως είχε περιγράψει πρωτόδικα και ότι δεν θέλησε να χαρακτηρίσει ως «συντονισμένο» τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν, η κατάθεσή του έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα της δράσης της εγκληματικής συμμορίας υπό την ανοχή της αστυνομίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Α. Κίσσα, παρότι έφτασε στο σημείο πολύ αργότερα. Η αδράνεια της αστυνομίας που για τις επόμενες ώρες απλώς κοιτούσε το στέκι -καθώς το μόνο που τους είχε ζητήσει το Κέντρο ήταν «να καθόμαστε κοντά και να παρατηρούμε το χώρο»- ήταν το βασικό που προέκυψε από την κατάθεσή του.

Νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός των καταθέσεων για την επίθεση στους συνδικαλιστές της Ζώνης και του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα –η εξέταση της οποίας προηγήθηκε. Ο σχολιασμός είχε ξεκινήσει την Πέμπτη 19 και συνεχιστεί την Παρασκευή 20 Οκτώβρη (58η και 59η ημέρα της δίκης αντίστοιχα). Στις δυο αυτές συνεδριάσεις, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής ανέδειξαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία τα οποία προσέφεραν στο δικαστήριο οι δεκαέξι μάρτυρες της συγκεκριμένης υπόθεσης και τα οποία συνέβαλαν στην απόδειξη της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στον τρόπο δράσης του τάγματος εφόδου που χτύπησε στο Πέραμα (ταχεία συγκρότηση, αιφνιδιαστική εμφάνιση, ύπαρξη επικεφαλής, ομοιόμορφη ενδυμασία, δολοφονικός οπλισμός, πρόκληση φόβου, δήλωση πολιτικής ταυτότητας, συνθηματική έναρξη και λήξη της επίθεσης), έτσι όπως ξεκάθαρα τον περιέγραψαν όλα τα θυμάτα. Μίλησαν για την απόφαση, προετοιμασία και προαναγγελία της επίθεσης από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής καθώς και για την εκτέλεσή της υπό την γνώση και καθοδήγηση του Λαγού, έτσι όπως προέκυψε από την ίδια την εμπειρία των θυμάτων στο χώρο της Ζώνης αλλά και το υλικό της δικογραφίας. Στάθηκαν στην αδιαφορία (έως και προσπάθεια συγκάλυψης) της αστυνομίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επίθεση, γεγονός που επισφραγίστηκε στο δικαστήριο και από κάποιες από τις καταθέσεις των αστυνομικών.

Τόνισαν τέλος τα κοινά χαρακτηριστικά που είχε (και) αυτή η επίθεση με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την παρολίγον δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έτσι όπως προέκυψαν από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, αλλά και για το κίνητρό της εναντίον ιδεολογικών αντιπάλων. Μη αφήνοντας καμιά αμφιβολία ότι, όπως έλεγε και η πρωτόδικη απόφαση: «Η συγκεκριμένη επίθεση έγινε κατόπιν απόφασης και σχεδιασμού αυτής από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, κεντρική επιλογή της οποίας ήταν ο έλεγχος της ζώνης του Περάματος, ο εξοβελισμός των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από το Πέραμα με αντίστοιχη επικράτηση της Χρυσής Αυγής».


 

Επόμενες δικάσιμοι:

Οκτώβρης: 30/10
Νοέμβρης: 8, 17, 22, 23, 27/11