Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έξω οι Νεοναζί από το Ν. Ηράκλειο

Ξεσηκωμό έχει σημάνει στο Ηράκλειο Αττικής η πρόκληση των νεοναζί να καλέσουν πανευρωπαϊκή συγκέντρωση στα πρώην γραφεία τους στη Λεωφόρο Ηρακλείου, την 1η Νοέμβρη. 

Δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων, φορείς της περιοχής, αντιφασιστικές κι αντιρατσιστικές οργανώσεις, κόμματα και συλλογικότητες της αριστεράς, καλούν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα κινητοποιήσεων όλη την εβδομάδα, που θα κορυφωθεί με αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, με στόχο τη ματαίωσή της νεοναζιστικής μάζωξης.

Οι δράσεις ξεκινούν την Τετάρτη 25/10 με αντιφασιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, στις 7:30μμ, στη Βίλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας, Ν.Ηράκλειο). Το εύρος των ομιλητών στην εκδήλωση είναι ενδεικτικές του ξεσηκωμού. Θα μιλήσουν οι Μάγδα Σκούντζου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Ηρακλείου, η Μαρίζα Χριστοφίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, η Βίκυ Βασιλάτου, πρόεδρος Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος - νομική υποστήριξη σε πρόσφυγες/ισσες στα σύνορα και σε επιζώντες από το ναυάγιο στη Πύλο, κι ο Κώστας Παπαδάκης, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις από μια σειρά δημοτικά σχήματα και φορείς της περιοχής.

Το Σάββατο 28/10 οργανώνεται μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο θεατράκι της πλατείας στο σταθμό του ΗΣΑΠ Ηρακλείου με συμμετοχή πολλών γνωστών ροκ και χιπ χοπ συγκροτημάτων: Τσιμέντο, Hijack, Coyote’s Arrow, Thee Holy Strangers, Θανάσιμος, Χαρά - Ladele, Dustbowl, Stolen Mic, Dury Dava.

Συγκεντρώσεις

Την 1η Νοέμβρη έχουν καλεστεί αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, στις 4μμ στη Λεωφ. Ηρακλείου 420 και στις 6μμ στην συμβολή Λ. Ηρακλείου και Ιφιγένειας με πορεία προς το Παλαιό Ηράκλειο. 

Ομόφωνη θέση ενάντια στη ναζιστική συνάθροιση πήρε και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Το αντιφασιστικό κίνημα έχει στερήσει τους δρόμους του Ηρακλείου από τους φασίστες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και την εποχή των εκλογικών επιτυχιών της Χρυσής Αυγής κλείσαμε τα Γραφεία – ορμητήριά τους στη Λ. Ηρακλείου. Κάθε φασιστική επίθεση σήμαινε και μία τεράστια αντιφασιστική διαδήλωση» θυμίζει στο κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων Αθήνας.

«Για τη φασιστοσύναξη στη 1 Νοέμβρη, θα χρειαστεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και εργατικό χώρο να σημάνει συναγερμός. 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου να απαγορεύσει την φασιστοσύναξη είναι μία θετική και καλοδεχούμενη εξέλιξη. Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαθητικούς συλλόγους, τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, την αριστερά και τα κινήματα στις γειτονιές να δώσουμε ενωμένοι αυτή τη μάχη, για να τσακίσουμε τους φασίστες και να διώξουμε τη κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες. Τα εργατικά σωματεία, η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών “Σεφέρης”, τα μαθητικά συμβούλια και τα 15μελή των σχολείων, οι Σύλλογοι Γονέων και δεκάδες φορείς και οργανώσεις έχουν βγει μπροστά και καλούν σε διαδηλώσεις για εκείνη την ημέρα».

Στις 19/10 ήταν προγραμματισμένη η δίκη σε Β’ βαθμό του φασίστα Μάριου Παπαδιονυσίου που ηγήθηκε τάγματος εφόδου σε επίθεση εναντίον εκδήλωσης της ΚΕΕΡΦΑ Νέου Ηρακλείου στις 3/10/21, όπου είχαν τραυματιστεί τέσσερις σύντροφοι.

Η δίκη διακόπηκε για τις 9/11, λόγω κωλύματος της έδρας. 

«Συνεχίζουμε τη μάχη και διεκδικούμε την καταδίκη του επικεφαλής της δολοφονικής επίθεσης με την ίδια ακριβώς ποινή που έλαβε σε πρώτο βαθμό. Ενισχύστε την ΚΕΕΡΦΑ για να εκπροσωπηθεί στη δίκη καταθέτοντας χρήματα στη διαδικτυακή καμπάνια και κοινοποιώντας τη: goget.fund/3QdQZ6E

Ελάτε στο πάρτι οικονομικής ενίσχυσης που θα γίνει στο θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή) στις 27/10, 11μμ, με μουσική από τον DJ Robert!» σημειώνει η τοπική ΚΕΕΡΦΑ.