Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής αντιρατσιστική 16 Μάρτη!

16 Μάρτη, σταθμός για να διώξουμε την κυβέρνηση δολοφόνων προσφύγων 

Η 16 Μάρτη είναι μια διεθνής μέρα συντονισμένων κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού και της απειλής ανόδου της ακροδεξιάς και του φασισμού. 

Έρχεται μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Γερμανία κατά της φασιστοσύναξης μελών του AfD με ναζί που σχεδίαζαν μαζικές απελάσεις εκατομμυρίων μεταναστών για την διάσωση της «καθαρότητας» της Γερμανίας. Η πολιτική κρίση μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακρίβειας, πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Μ .Ανατολή χτυπάει κόκκινο ανοίγοντας τα περιθώρια στην ακροδεξιά όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ πλειοδοτούν σε ρατσιστικά μέτρα κατά των μεταναστών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ παίζουν το χαρτί του ρατσισμού για να διασπάσουν την οργή του κόσμου που βγαίνει στους δρόμους, με απεργίες, διαδηλώσεις, μπλόκα των αγροτών στρώνοντας έτσι το έδαφος της κανονικοποίησης των φασιστών μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές να απειλούν να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Είναι μάχη να τους φράξουμε το δρόμο με τη διεθνή κινητοποίηση με σταθμό τις 16 Μάρτη. 

H κυβέρνηση της ΝΔ είναι αντιμέτωπη με την οργή για τις καταστροφές και τους θανάτους που προκαλεί η βάρβαρη πολιτική της από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο. Είναι η πολιτική που δυναμώνει την ακροδεξιά και τους φασίστες. 

Τα πορίσματα της FRONTEX για τις ευθύνες του Λιμενικού στον πνιγμό των 600 προσφύγων στη Πύλο αλλά και για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο προφανώς δεν την απαλλάσσουν από την συνενοχή στα εγκλήματα που διαπράττονται στα κλειστά σύνορα της ΕΕ φρούριο. Είναι όμως αποκαλυπτικά του κυνισμού και του ρατσισμού της κυβέρνησης που φτάνει να επιρρίπτει τις ευθύνες της σε εννέα επιβιώσαντες ναυαγούς από την Αίγυπτο. Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο κραυγάζουν οι επιβιώσαντες και οι συγγενείς τους και θα είναι στη πρώτη γραμμή της κινητοποίησης στις 16 Μάρτη. Για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Λιμενικού και της κυβέρνησης. Για ανοιχτά σύνορα και όχι φράχτες, για αποστολή πλοίων για διάσωση προσφύγων και όχι φρεγατών για επεμβάσεις στην Μ. Ανατολή. 

Η κυβέρνηση ενώ πνίγει πρόσφυγες στη θάλασσα προχωρά στην τροπολογία Καιρίδη, σε μια νομιμοποίηση με το σταγονόμετρο λογαριάζοντας τις ανάγκες των επιχειρηματιών και όχι των μεταναστών που απαιτούν νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα. Την ίδια περίοδο ο Χρυσοχοΐδης επαναφέρει τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα στο κέντρο της Αθήνας αντί να απελευθερώσει τις χιλιάδες μεταναστών που κρατούνται στις Αμυγδαλέζες μόνο και μόνο επειδή δε έχουν χαρτιά. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία έχουν κάθε λόγο να διεκδικήσουν νομιμοποίηση για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Για την φτώχεια, την ακρίβεια, τα ψηλά νοίκια φταίνε τα κέρδη των επιχειρηματιών και όχι οι μετανάστες. 

Έχουμε τη δύναμη να μην αφήσουμε την κρίση της κυβέρνησης να μετατραπεί σε ευκαιρία για τους κατάδικους της Χρυσής Αυγής και την ακροδεξιά των Βελόπουλων. Ήταν νίκη του αντιφασιστικού κινήματος η παραίτηση Κασιδιάρη από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μετα τις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της ορκωμοσίας του. Έτσι θα συνεχίσουμε για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μιχάλη Κατσούρη και του Σιζάρ Σαφτάρ, να μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι ναζί της ΧΑ και να τους ακολουθήσουν τα ορφανά της PROPATRIA.

Oι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους που ετοιμάζονται για την πανεργατική στις 8 Μάρτη, οι απεργοί των νοσοκομείων, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των καταλήψεων, το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, κάθε κίνηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενωμένοι, έχουμε την δύναμη να κάνουμε τις 16 Μάρτη, μέρα σύγκρουσης με την κυβέρνηση των δολοφόνων της Πύλου που κάνει πλάτη στους φασίστες, για να την κάνουμε παρελθόν!  

Πέτρος Κωνσταντίνου,
συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ 

 

«Η δικηγορική εταιρία BCLA απαιτεί τη λογοκρισία του Τζαβέντ Ασλάμ για να συνεχίσει τα άθλια παιχνίδια της με τις άδειες παραμονής των μεταναστών!» καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος, Τάκης Ζώτος δικηγόρος και Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Όπως γράφουν: 

«Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η ΕΝΟΤΗΤΑ» και μέλος του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε δημόσια την συγκεκριμένη εταιρία, προσπαθώντας να ενημερώσει και να προστατεύσει τους μετανάστες από τη δράση της και έλαβε εξώδικο με το οποίο του ζητάν να σταματήσει να μιλάει για τα όσα αυτή έχει πράξει. 

Μάλιστα αυτή η καταγγελία με βίντεο, το οποίο ενόχλησε την BCLA, έγινε μπροστά από τα γραφεία της εταιρίας την ώρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για την άθλια ανακοίνωση της εταιρίας η οποία απευθυνόμενη σε επιχειρήσεις ως σύγχρονο δουλεμπορικό γραφείο έγραφε σε σχετικές αναρτήσεις: "Η λύση στο μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι... Αν θέλετε να προσλάβετε "φτηνά εργατικά χέρια", τότε η λύση είναι εδώ"(!!!). Πάει πολύ να ζητά η εταιρία BCLA λογοκρισία της παρουσίας αντιπροσωπείας της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα» και της ΚΕΕΡΦΑ στην δυναμική συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης ενώ έχει θεσπίσει τόσο αυστηρά κριτήρια για τις εθελοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αλληλεγγύης, έχει αφήσει ανεξέλεγκτη κάθε εταιρία που κερδοσκοπεί χωρίς σεβασμό σε βάρος των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η μόνη λύση είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτούμε να ελεγχθούν οι δραστηριότητες της BCLA και να μην προχωρήσει η λογοκρισία σε βάρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η ΕΝΟΤΗΤΑ» και της ΚΕΕΡΦΑ.

Καλούμε στη Συνέλευση Δράσης της ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 27/2, 6.30μμ στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ για την οργάνωση της κινητοποίησης στις 16 Μάρτη στην Ομόνοια 3μμ κατά του ρατσισμού και του φασισμού».

 

Δεκάδες χιλιάδες  θα διαδηλώσουμε σε όλη τη Γαλλία στις 23 Μαρτίου, μετά από κάλεσμα της Marche des Solidarites και του World against Racism, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 23 Μάρτη.

Πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα, διότι οι ίδιες αντιμεταναστευτικές, εθνικιστικές και μιλιταριστικές πολιτικές παράγουν τα ίδια αποτελέσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυξάνουν την ανισότητα και τη δυστυχία και ανοίγουν το δρόμο για τα φασιστικά κόμματα.

Αλλά η οικοδόμηση μιας απάντησης ανοίγει έναν άλλο δρόμο, αυτόν της ταξικής αλληλεγγύης ενάντια στα σύνορα και ενάντια στον καπιταλισμό σε όλες του τις διαστάσεις. Στη Γαλλία, ο μήνας Μάρτης θα το καταδείξει αυτό. Στις 8 Μάρτη, θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο σεξισμό. Στις 13 Μάρτη θα απεργήσουν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και στις 19 Μαρτίου οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα απεργιακό κίνημα από τα κάτω αναπτύσσεται στον τομέα της εκπαίδευσης, τον τομέα που κινητοποιήθηκε περισσότερο ενάντια στον ρατσιστικό νόμο που μόλις ψηφίστηκε.

Η κινητοποίηση ενάντια σε αυτόν τον νόμο, τον πιο ρατσιστικό της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες, δεν κατάφερε να τον σταματήσει. Έχει όμως θέσει τις βάσεις για μια αντεπίθεση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, μαζί με ομάδες μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Οι διεθνείς διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και του φασισμού από τις 16 έως τις 23 Μάρτη, από τη Γερμανία έως τις ΗΠΑ, μέσω της Νότιας Αφρικής και της Τυνησίας, είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε τη διεθνή ταξική αλληλεγγύη που είναι το όπλο μας για να μπλοκάρουμε το δρόμο στο φασισμό και να ανοίξουμε μια εναλλακτική λύση.

Ντενί Γκοντάρ, 
Marche des Solidarites

 

Το μεγάλο μέγεθος και βάθος της οικονομικής, πολιτικής και οικολογικής κρίσης του συστήματος οξύνει έντονα την πολιτική πόλωση, με τις κυβερνήσεις να ανεβάζουν σε νέα επίπεδα τον ρατσισμό ενάντια σε αποδιοπομπαίους τράγους και να υποδαυλίζουν τη φλόγα της ακροδεξιάς και των φασιστικών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διεθνώς συντονισμένες διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα που αρχίζει στις 16 Μάρτη, οι οποίες συντονίζονται από τον διεθνή συντονισμό των αντιρατσιστικών κινημάτων World Against Racism and Fascism, είναι μια κρίσιμη ευκαιρία να κινητοποιηθεί η αντιρατσιστική πλειοψηφία και να βγει μαζικά στους δρόμους σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. 

Το 2024 εγκυμονεί ορισμένες έντονες απειλές, που συνοψίζονται στην τρομακτικά πιθανή προοπτική της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ λειτούργησε σαν μεγάφωνο με παγκόσμια εμβέλεια, για τις ιδέες της ακροδεξιάς και των φασιστικών ομάδων στον κυρίαρχο πολιτικό λόγο. Από τη φασίστρια Τζόρτζια Μελόνι που είναι τώρα πρωθυπουργός στην Ιταλία, στην Ολλανδία, την Αργεντινή, τα κέρδη της φασίστριας Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της σοβαρότητας της κατάστασης. 

Η άλλη όψη είναι η ικανότητα μαζικής κινητοποίησης για να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί η ακροδεξιά απειλή. Στη Γερμανία, οι εκρηκτικές μαζικές διαδηλώσεις κατά του AfD πρόσφεραν αισιοδοξία στους απανταχού αντιφασίστες και ένα αντίδοτο στο τοξικό κλίμα που τροφοδοτείται από τα αηδιαστικά επίπεδα κρατικού ρατσισμού. Ομοια στη Γαλλία, η μαζική αντιρατσιστική αντίσταση μας δίνει ελπίδα. 

Η Ελλάδα και η Βρετανία προσφέρουν παραδείγματα όπου η παράδοση μαζικών, ενωτικών εκστρατειών για την αποκάλυψη και την εναντίωση στους φασίστες και την ακροδεξιά κατάφεραν να τους απωθήσουν και να τους αποδυναμώσουν. Οι διαδηλώσεις της 16ης Μάρτη διεθνώς παρέχουν μια ευκαιρία να δυναμώσουν και να κινητοποιήσουν το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αποτελεσματικής μαζικής αντίστασης που χρειαζόμαστε διεθνώς.

Τζούλι Σέρι, 
Stand Up to Racism, Βρετανία