Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δεν θα μείνει ατιμώρητο το έγκλημα στην Πύλο

Διακήρυξη για την επέτειο της σφαγής της Πύλου

Ήταν έγκλημα, ήταν δολοφονία, ο πνιγμός 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου! Εξακόσιες πενήντα οικογένειες στο Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων που επέβαιναν στο πλοίο Adriana και κατέληξαν στο βυθό της Μεσογείου, στα ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα, στις 14 Ιουνίου 2023.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το πλοίο τους βυθίστηκε μετά την ανατροπή του από τη βίαιη ρυμούλκηση σκάφους του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να επαναπροωθηθεί στην Ιταλία. Το πλοίο αναχώρησε από τη Λιβύη στις 9 Ιουνίου και υπήρχαν ήδη νεκροί στο πλοίο λόγω των φρικτών συνθηκών πριν βυθιστεί. Επί 16 ώρες, στις 13 Ιουνίου 2023, το Λιμενικό Σώμα και η Frontex παρακολουθούσαν 750 ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο και δεν προέβησαν σε διάσωση, όπως όφειλαν να κάνουν για να σώσουν ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα.

Μόνο 104 επέζησαν, ενώ 82 πτώματα ανασύρθηκαν. Πάνω από 600 πρόσφυγες πνίγηκαν στο ναυάγιο. Ήταν δολοφονία!

Είναι το πιο φρικτό ρατσιστικό έγκλημα στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο ενάντια σε ανθρώπους που καταδιώκονται από δικτατορίες, πολέμους και πείνα, ανθρώπους που προσπάθησαν να γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο από βόμβες, βασανιστήρια, εξόντωση στις χώρες τους. Είχαν το δικαίωμα να λάβουν άσυλο και φιλοξενία, αλλά αντιμετωπίστηκαν όπως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες: με φράχτες, διώξεις από την Ακτοφυλακή, τους συνοριοφύλακες και τη Frontex, στρατόπεδα συγκέντρωσης, επαναπροωθήσεις και δολοφονίες.

Η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πρωταθλήτρια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος για το έγκλημα της Πύλου, κατηγορώντας αυτή τη φορά εννέα επιζώντες. Οι εννέα επιζώντες δικάζονται στις 21 Μαΐου στην Καλαμάτα με τις κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου, της διακίνησης μεταναστών και της εγκληματικής οργάνωσης.

Στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων, των επιζώντων και των οικογενειών τους που ζητούν δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, η κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα, η Frontex. Οι πολιτικές των κλειστών συνόρων έχουν κοστίσει πάνω από 20.000 πνιγμένους πρόσφυγες στη Μεσόγειο από το 2015 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Οι πολιτικές αυτές έχουν επιδεινωθεί στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Όπως έχει καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία, το σύμφωνο αυτό «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόνο και θα θέσει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση προωθεί τα ρατσιστικά και απάνθρωπα σχέδιά της για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι ρατσιστικές πολιτικές όπως αυτές που ανοίγουν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών διεθνώς και συμβάλλουν στον κίνδυνο να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου 2024. Η σχέση μεταξύ των ρατσιστικών μεταναστευτικών πολιτικών και της ακροδεξιάς γίνεται σαφής από τον Fabrice Leggeri, ο οποίος ήταν το αφεντικό της Frontex, της υπηρεσίας της ΕΕ για τα σύνορα, από το 2015 έως το 2022, όταν παραιτήθηκε ενώ βρισκόταν υπό έρευνα για απάτη. Διηύθυνε τη FRONTEX, ενώ επέτρεπε επαναπροωθήσεις από μασκοφόρους Έλληνες φρουρούς ασφαλείας, που οδήγησαν σε αμέτρητους θανάτους στο Αιγαίο. Ο Leggeri είναι τώρα μέλος του φασιστικού κόμματος RN της Μαρίν Λεπέν και ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές.

Πρέπει επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος στη φρίκη των δολοφονιών στα σύνορα! Οι πρόσφυγες, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτοι με δικαιώματα και όχι με διώξεις.

Το λέμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας!

Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος της Πύλου, τιμωρία των δολοφόνων, δικαίωση των θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου! Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι! Όχι στα κλειστά σύνορα με φράχτες, στη FRONTEX και στις δολοφονικές επαναπροωθήσεις τους!

Στηρίζουμε την κινητοποίηση στην Αθήνα στις 20 Μαΐου και στην Καλαμάτα στις 21 Μαΐου για τη δίκη των εννέα προσφύγων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου.

Υποστηρίζουμε το κάλεσμα για διαδήλωση στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά το έγκλημα της Πύλου και καλούμε σε δράσεις αλληλεγγύης διεθνώς, όπου είναι δυνατόν έξω από τις ελληνικές πρεσβείες, το Σαββατοκύριακο 14-16 Ιουνίου.

World Against Racism and Fascism
ΚΕΕΡΦΑ (KEERFA, United Movement Against Racism and the Fascist Threat, Greece)
Survivors of the Pylos shipwreck
Pakistani Community of Greece “ENOTITA”
People of Letters and Arts
Ligue Tunisienne des Droits de l’Homme


Μεγάλη στήριξη στη Συναυλία Αλληλεγγύης

Με μια μεγάλη συναυλία την Κυριακή 12 Μάη, στις 7μμ, στα γήπεδα μπάσκετ του Ρουφ, ξεκινά η καμπάνια για δικαιοσύνη στα θύματα του ναυαγίου της Πύλου. Ενόψει της έναρξης της δίκης των εννιά προσφύγων στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να φορτώσει το έγκλημα, αλλά και της συμπλήρωσης του ενός χρόνου από το ναυάγιο, η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος "Η Ενότητα" και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μας καλούν να ξεσηκωθούμε ενάντια στη συγκάλυψη της δολοφονίας των 600 προσφύγων.

Στη συναυλία θα παρέμβουν η Μάγδα Φύσσα, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Μάγγος. Ενώ στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ναταλία Ρασούλη, Μαρία Παπαγεωργίου, Franx Panx, Άλεξ Καλοφωλιάς, Stournari Street Band, Βαλβολίνι, Βασίλης Ράλλης, Γιώργος Φασόλης, Πτέρυγα 3, The Screaming Fly, Damage Done, Τοξικά Απόβλητα και Bugarabu Percussion.

Η συναυλία, που γίνεται και για την οικονομική στήριξη της καμπάνιας, έχει τιμή ενίσχυσης 10 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα είναι:

• Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εννιά πρόσφυγες στην Αθήνα στις 20 Μάη, Σύνταγμα, 6μμ. Παρουσία στην Καλαμάτα στις 21 Μάη στη δίκη των εννέα προσφύγων, Δικαστήρια Καλαμάτας, 9πμ.

• Μεγάλο συλλαλητήριο στον ένα χρόνο από το έγκλημα στην Αθήνα στις 14 Ιούνη, Προπύλαια, 7μμ. Δράσεις την ίδια μέρα έξω από τις ελληνικές πρεσβείες παντού.


Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου καλεί η ομάδα συνηγόρων υπεράσπισης των εννέα επιζώντων ναυαγών της Πύλου την Πέμπτη 16 Μάη, στις 12μ, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 3ος όροφος). Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους:

«Η δίκη των εννέα Αιγυπτίων επιζώντων του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου έχει οριστεί για τις 21 Μαΐου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν, με ανεπαρκή στοιχεία, ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το ναυάγιο. Κάποιοι εξ αυτών οδηγήθηκαν στις λιμενικές αρχές, κατευθείαν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν. Η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη έκλεισε οριστικά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς να εξεταστούν διεξοδικά τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου. Όλα τα σχετικά αιτήματα της υπεράσπισης προς την κατεύθυνση αυτή απορρίφθηκαν.

Η υπόθεση, έτσι, ακολούθησε ως τώρα την πεπατημένη της συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα, με μια fast track διαδικασία.

Αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 14 Ιουνίου 2023 μέχρι τώρα –τόσο από τους ίδιους τους επιζώντες που περιγράφουν σαφώς τη ρυμούλκηση και την εξ’ αυτής ανατροπή του αλιευτικού, όσο και από διεθνείς δημοσιογραφικές έρευνες– καταδεικνύουν ως υπεύθυνο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τη Frontex, καθώς και οι δύο υπηρεσίες γνώριζαν και παρακολουθούσαν την κατάσταση κινδύνου του πλοίου για τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης όπως επέβαλαν οι συνθήκες. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν ξεκίνησαν μια επιχείρηση παράνομης απομάκρυνσης κατά τη συνήθη πρακτική τους.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ποινικοποίησης μεταναστών, φερόμενων ως “διακινητών”, απειλούνται με πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις σε περίπτωση καταδίκης.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν οι δικηγόροι υπεράσπισης: Βίκυ Αγγελίδου, Αλέξης Γεωργούλης, Έφη Δούση, Χρυσάνθη Καούνη, Ευγενία Κουνιάκη, Νατάσα Νταϊλιάνη, Σπύρος Πανταζής, Δημήτρης Χούλης.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών).

Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από το omniatv».


Από την Πύλο ως το Παρίσι

Θα διαδηλώσουμε στο Παρίσι στις 14 Ιούνη για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ναυαγούς της Πύλου και τις οικογένειές τους. Πέρα από το απλό καθήκον της αξιοπρέπειας, αυτή η διεθνής αλληλεγγύη είναι ένας ισχυρός μοχλός στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Πριν από ένα χρόνο, η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης και οι πρακτικές που ενθαρρύνει οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 600 παιδιών, γυναικών και ανδρών. Αυτή η ανθρώπινη τραγωδία δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ήταν ένα έγκλημα που προκλήθηκε από το συνοριακό σύστημα και τις πρακτικές τόσο των Ελλήνων συνοριοφυλάκων όσο και των πρακτόρων της Frontex.

Χάρη στην κινητοποίηση στην Ελλάδα και τις έρευνες και αποκαλύψεις, ο τότε διευθυντής της Frontex, ο οποίος υποστήριζε αυτές τις πρακτικές, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Όμως, ένα χρόνο μετά την τραγωδία, 9 Αιγύπτιοι μετανάστες που επέζησαν από το ναυάγιο απειλούνται με ισόβια κάθειρξη από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν αυτές τις πρακτικές κατηγορώντας τα ίδια τα θύματα.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία, το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό σύμφωνο απλά ενισχύει αυτό που οδήγησε στη σφαγή και θα δημιουργήσει νέες τραγωδίες. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα εξακολουθούν να μετατρέπονται σε ανθρώπινο νεκροταφείο. Στη Γαλλία, η ίδια λογική οδήγησε στον πιο σκληρό και ρατσιστικό νόμο κατά των μεταναστών εδώ και δεκαετίες. Ψηφίστηκε με την υποστήριξη φασιστών μελών του κοινοβουλίου.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία, οι ευρωεκλογές αποδεικνύουν πως αυτές οι πολιτικές και οι ιδέες που τις νομιμοποιούν το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τον κίνδυνο του φασισμού σε όλη την Ευρώπη. Ο πρώην διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, είναι τώρα ένας από τους επικεφαλής της λίστας του κόμματος της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές! Πριν από λίγες ημέρες, μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την τραγωδία, δηλώνοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να εκπληρώσει την "εντολή" του: "να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης από την πλημμύρα των μεταναστών". Ένα μήνα πριν από τις εκλογές, το Rassemblement National προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις με το ένα τρίτο των ψήφων.

Οπότε, στη Γαλλία, κάθε μέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, θα θέσουμε τη μνήμη των ναυαγών της Πύλου απέναντι στα επιχειρήματα των ρατσιστών και των φασιστών.

Θα διαδηλώσουμε λοιπόν στις 14 Ιούνη, γιατί ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε στους ναυαγούς της Πύλου είναι να τους κάνουμε σημαία για την καταγγελία των εγκλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον αγώνα κατά του φασισμού.

Εκατοντάδες νεαροί μετανάστες έχουν καταλάβει ένα κτίριο στο κέντρο του Παρισιού εδώ και ένα μήνα, συγκεντρώνοντας ένα ολοένα διευρυνόμενο δίκτυο υποστήριξης, ειδικά από τα συνδικάτα. Η συλλογικότητά τους αποτελεί μέρος της Marche des Solidarites, η οποία διοργανώνει τη διαδήλωση στις 14 Ιουνίου. Είναι τα παιδιά, τα αδέλφια και οι αδελφές εκείνων που ναυάγησαν στην Πύλο, των συντρόφων μας. Μαζί είμαστε η δύναμη που μπορεί να καταστρέψει το φασισμό.

Ντενί Γκοντάρ

Γιάννης Μάγγος
Αγώνας για δικαίωση

Η ανθρώπινη ζωή είναι ύψιστο, μοναδικό, αναντικατάστατο αγαθό. Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής με δόλιο τρόπο αποτελεί ύβρι προς την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο εξαιτίας αστυνομικής βίας, φασιστικής βίας, έμφυλης βίας, για ρατσιστικούς λόγους ή εξαιτίας άλλων μορφών βίας.

Εκατοντάδες είναι οι δολοφονημένοι εξαιτίας της αστυνομικής και της φασιστικής βίας. Αναφέρω επιγραμματικά: Φραγκούλης, Σαμπάνης, Μάγγος, Ζακ-Ζackie, Γρηγορόπουλος…Παύλος Φύσσας, Σαχζάτ Λουκμάν και πόσοι άλλοι..Πόσες γυναικοκτονίες να αναφέρω...

Τα τελευταία χρόνια εκτός από τις μεμονωμένες περιπτώσεις κρατικών δολοφονιών που ανέφερα, συνέβησαν και μαζικά εγκλήματα. Εγκλήματα στα οποία φαίνεται ότι εμπλέκονται και έχουν ευθύνες εκτός από διοικητικοί υπάλληλοι και πολιτικά πρόσωπα. Δύο κραυγαλέες περιπτώσεις μέσα στο 2023. Πύλος και Τέμπη. Είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη.

Συμβαίνουν επίσης αμέτρητες -με την έννοια ότι δεν καταγράφονται και δεν είναι γνωστές- δολοφονίες ανθρώπων που προσπαθούν να διέλθουν από τη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε χώρες της Ευρώπης. Ανθρώπων που προσπαθούν να γλυτώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους από τις καταστρεπτικές συνέπειες των πολέμων που διεξάγονται στις χώρες τους.

Πολλά από αυτά τα εγκλήματα που συμβαίνουν στα περάσματα του Έβρου ή στα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, γίνονται εν κρυπτώ και δεν μαθαίνουμε τίποτα γι’ αυτούς τους ανθρώπους που χάνονται. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ...  

Στις 14 Ιουνίου 2023 όμως, ανοικτά της Πύλου επιτελέστηκε ένα έγκλημα σε κοινή θέα. Το πλοίο Adriana υπερφορτωμένο, με 700-750 επιβάτες να ζητάνε βοήθεια για ώρες, βυθίστηκε μετά από χειρισμούς που έκανε το ελληνικό λιμενικό και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Περίπου 600(!) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κίνηση του πλοίου καταγραφόταν από τη Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή, μέχρι τη στιγμή που το βούλιαξαν.  

“Το ελληνικό Λιμενικό είναι υπεύθυνο για τη βύθιση” δηλώνουν οι 9 κατηγορούμενοι, που ήσαν απλοί επιβάτες στο πλοίο. Στη θέση τους έπρεπε να είναι οι υπεύθυνοι του λιμενικού κι αυτό οφείλουμε να απαιτήσουμε και ν’ αγωνιστούμε για να το πετύχουμε.

Συνισταμένη όλων των παραπάνω εγκλημάτων είναι η τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται, παρά την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος των υπαιτίων.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω από τη μελέτη των δικογραφιών της υπόθεσης του παιδιού μου Βασίλειου Μάγγου, ότι η υπόθεση από την αρχή σκόπιμα υποβαθμίστηκε και χαρακτηρίστηκε σαν πλημμέλημα, παρά την ύπαρξη αδιάσειστων ντοκουμέντων... Έγινε κατάφωρη προσπάθεια συγκάλυψης ή ελαχιστοποίησης των ευθυνών και της εγκληματικής δράσης των υπαιτίων αστυνομικών, υπαλλήλων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προσπάθεια που αποκαλύψαμε μετά από τεράστιο αγώνα και συνεχείς προσφυγές για την αναζήτηση του δίκιου μας. Αγώνα προσωπικό, οικογενειακό, των δικηγόρων μας...

Αγώνα με την αλληλεγγύη του κινήματος και της κοινωνίας, που κράτησαν την υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου ψηλά και απαιτούν δικαιοσύνη.

Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο συγκάλυψης στο οποίο εμπλέκονται δικαστικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άλλοι παράγοντες. Οι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως στη δικιά μας υπόθεση της Εισαγγελέως Εφετών, που μετά την προσφυγή μας μελέτησε την υπόθεση και την τοποθέτησε στη σωστή της διάσταση, θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Έτσι και η υπόθεση της κρατικής δολοφονίας στην Πύλο πρέπει να τοποθετηθεί στην πραγματική της διάσταση. Να πάνε οι πραγματικοί ένοχοι στο εδώλιο.

Ο δρόμος για την απόδοση δικαιοσύνης και την δικαίωση είναι μακρύς. Δεν θα πάψουμε ν’ αγωνιζόμαστε γι αυτό. Για να υπάρχει κράτος δικαίου.

Βόλος 2/5/2024
Γιάννης Μάγγος

Πίσω στη φυλακή ο Μιχαλολιάκος

Η απόφαση-σκάνδαλο της αποφυλάκισης του φύρερ της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου είναι μια ανοιχτή πρόκληση, μιά επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων, μια μαχαιριά πισώπλατη στο αντιφασιστικό κίνημα που με τις μεγάλες κινητοποιήσεις επέβαλε την καταδίκη των ηγετικών στελεχών των ταγμάτων εφόδου του ναζιστικού μορφώματος και έδιωξε τους ναζί από τις γειτονιές μας.

Το βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Λαμίας είναι ένα δώρο στους φασίστες δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, είναι το πράσινο φως ότι μπορούν ξανά να προχωράνε σε επιθέσεις κατά των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μεταναστών, των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και των Ρομά.

Η καταδίκη του Μιχαλολιάκου σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει το ναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση αναιρείται προκλητικά, όταν είναι γνωστό ότι στη δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο θα εξεταστεί η αύξηση της ποινής του σε 15 χρόνια.

Η αποφυλάκιση λόγω έκτισης μέρους της ποινής δεν είναι υποχρεωτική αλλά κάτω από την προϋπόθεση της μεταμέλειας και της μετάνοιας. Στην πραγματικότητα, ο Μιχαλολιάκος εξακολούθησε να ηγείται της Χρυσής Αυγής η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να οργανώνει επιθέσεις, όπως στην Θεσσαλονίκη, με ανοικτά ακόμη και γραφεία-ορμητήρια. Η Χρυσή Αυγή και τα μέλη της και με την “κουκούλα” άλλων ονομάτων έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις στην Σταυρούπολη, τον Εύοσμο, το Ν. Ηράκλειο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα ανοίγματά της στην ακροδεξιά, πανικόβλητη μπροστά στην απομόνωση στην οποία την έβαλε η οργή του κόσμου για την δολοφονική πολιτική της, για την συγκάλυψη των εγκλημάτων των Τεμπών και της Πύλου, για την ακρίβεια, την εμπλοκή στους πολέμους, τον σεξισμό, πριμοδοτεί αποφάσεις σαν κι αυτή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας.

Είναι υποκριτικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ ότι θα ήταν στη φυλακή ο Μιχαλολιάκος, αν δεν είχαν ψηφιστεί ελαφρότερες ποινές στον Ποινικό Κώδικα το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως δεν υπάρχει τρόπος να μείνει στη φυλακή με την άσκηση έφεσης από την εισαγγελία; Είναι το κόμμα, που με τις παλινωδίες στη Βουλή άνοιξε την πόρτα στο Κασιδιάρη να συμμετέχει σε βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. Το κόμμα, που είχε τον Μπαλτάκο να παίζει το ρόλο στη Βουλή του συνομιλητή με τους χρυσαυγίτες, το κόμμα που με το έγκλημα της Πύλου και τη συγκάλυψή του τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τους φασίστες έχει την ευθύνη.

Απαιτούμε την άμεση άσκηση έφεσης από την εισαγγελία ώστε να οδηγηθεί αμέσως στη φυλακή ο Μιχαλολιάκος, πριν αρχίσει να οργανώνει ξανά τα τάγματα εφόδου του ναζιστικού μορφώματός του.

Θα μας βρούνε μπροστά τους!

ΚΕΕΡΦΑ - ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
 

Επόμενες δικάσιμοι στη δευτεροβάθμια δίκη της ΧΑ

Μάης: 15, 17, 22, 24, 29, 31/5
 
• Όλοι και όλες στα δικαστήρια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας την Τετάρτη 15 Μάη που ξεκινάει ξανά η δίκη.