Άλλη μια ρατσιστική σκευωρία της κυβέρνησης, που έχει κάνει σύστημα να κατηγορεί τα θύματα της προσφυγιάς ως διακινητές, κατέρρευσε πριν λίγες μέρες στην Κω. Το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων του νησιού αθώωσε τον Μ.Α., έναν Σομαλό αιτούντα άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Αύγουστο του 2021, από όλες τις κατηγορίες που του φόρτωσαν οι διωκτικές αρχές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η οργάνωση HIAS Greece που εκπροσώπησε το θύμα, «ο Μ.Α. συνελήφθη κατά την άφιξή του και κατηγορήθηκε για: 1) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με επιδιωκόμενο σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών στη χώρα από κερδοσκοπία και επιδίωξη οικονομικού οφέλους, 2) συνέργεια σε διευκόλυνση παράνομης εισόδου από υπαίτιο που λειτουργεί κατ’ επάγγελμα και 3) παράνομη είσοδο στη χώρα...
Το Δικαστήριο Ανηλίκων της Κω έκρινε ότι ο Μ.Α. δεν διέπραξε κανένα από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε Στην απόφασή του, το Δικαστήριο βασίστηκε σε προηγούμενη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, το οποίο είχε ήδη απαλλάξει τους ενήλικους συγκατηγορούμενούς του για τα ίδια αδικήματα».
Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στις φυλακές με πανομοιότυπες κατηγορίες. Τα ίδια είχαν προσπαθήσει να φορτώσουν και στους εννέα επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου, με επιπλέον την πρόκληση του ναυαγίου και την ευθύνη για το χαμό των πάνω από 600 ανθρώπων. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δήλωνε τότε ότι οι υπεύθυνοι του εγκλήματος έχουν βρεθεί, πριν οι εννέα αθωωθούν στη δίκη της Καλαμάτας τον περασμένο Μάη.
Την ίδια ώρα καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης «για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο λιμανάκι της Θερμής την 1η Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο, και συγκεκριμένα για την επίθεση κατά του Γερμανού φωτορεπόρτερ Michael Trammer και τα ρατσιστικά εγκλήματα κατά των νεοαφιχθέντων προσφύγων», αναφέρει η ίδια οργάνωση.
Απειλές
Όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της, εκείνη τη μέρα ομάδα «κατοίκων» είχε καταφερθεί με ρατσιστικές ύβρεις και απειλές κατά βάρκας προσφύγων που είχε φτάσει στο νησί, προτρέποντας δημόσια σε πράξεις βίας σε βάρος τους, σπρώχνοντάς τους πίσω στη θάλασσα. Ο φωτορεπόρτερ, ο οποίος βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα, δέχτηκε βίαιη επίθεση με κλωτσιές και γροθιές από ομάδα νεαρών ανδρών καταλήγοντας ο ίδιος στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι και ο εξοπλισμός του στη θάλασσα με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τέσσερα άτομα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «για παράνομη βία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά των 50 νεοαφιχθέντων προσφύγων, καθώς και για δημόσια υποκίνηση σε βία εις βάρος τους, σύμφωνα με τον Αντιρατσιστικό Νόμο. Οι δύο από τους κατηγορούμενους, καταδικάστηκαν επίσης και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά του κ. Trammer, ως αυτουργός και ως απλός συνεργός αντίστοιχα». Οι ποινές που επέβαλε κυμαίνονται από 2 χρόνια και 2 μήνες έως 3 χρόνια και 1 μήνα.
Ο φωτορεπόρτερ δήλωσε: «Έχω υπάρξει μάρτυρας αμέτρητων στιγμών μίσους και αποκτήνωσης ως δημοσιογράφος καλύπτοντας γεγονότα σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι μνήμες της 1ης Μαρτίου 2020 είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη μου: ένα πλήθος με ρατσιστικά κίνητρα να επιτίθεται σε ανήμπορους ανθρώπους σε μια επισφαλή φουσκωτή λέμβο χωρίς μηχανή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης —ανάμεσά τους και βρέφη που έκλαιγαν. Είμαι πολύ χαρούμενος που, μετά από τόσα χρόνια, το δικαστήριο της Μυτιλήνης εκτίμησε τον τεράστιο όγκο των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον κάποιων από τους συμμετέχοντες και ορισμένων υποκινητών, καθώς και δύο ατόμων από την ομάδα που μου επιτέθηκε επειδή κατέγραφα τα γεγονότα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αναρωτιέμαι γιατί οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σε αυτό το ρατσιστικό πλήθος δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν και να διερευνηθούν από την αστυνομία —και γιατί οι αρχές δεν επενέβησαν εκείνη την ημέρα».