Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Με ορμή για τις 22 Μάρτη

28 Φλεβάρη, Αθήνα. Επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου στο Σύνταγμα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Νέα ορμή πήραν μετά τον απεργιακό σεισμό της 28ης Φλεβάρη τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια του Σαββάτου 22 Μάρτη. Η σύγκρουση με τις ρατσιστικές πολιτικές, που από τη μια δολοφονούν στα σύνορα και τις θάλασσες και από την άλλη στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους νεοναζί, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου και οι δικηγόροι τους που έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας κάτω από το πανό της ΚΕΕΡΦΑ με την απαίτηση «Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι της Πύλου». «Είμαστε εδώ επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου, γιατί πριν ενάμιση χρόνο 750 άνθρωποι βρεθήκαμε σε ένα πλοίο στη θάλασσα και πάνω από 600 πνίγηκαν», μας είπε ο Αμπντάλα. «Το λιμενικό δεν έκανε τίποτα για να μας σώσει, μας βύθισε. Και έστειλαν εννιά άτομα στη φυλακή για ένα χρόνο χωρίς λόγο. Ακόμα περιμένουμε χαρτιά. Ακόμα περιμένουμε δικαιοσύνη».

Το ίδιο μήνυμα έστειλε ο αδερφός, οι φίλοι και οι συνάδελφοι του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν που δολοφονήθηκε μέσα στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα οι οποίοι βρέθηκαν, μαζί με άλλα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», στο ίδιο σημείο. Αλλά και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας που μαζί με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη ένωσαν τις φωνές τους με το τεράστιο πλήθος του Συντάγματος ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και την ισλαμοφοβία.

Ο αγώνας είναι κοινός. Ο κόσμος που πλημμύρισε τους δρόμους στις 28 Φλεβάρη και με κάθε ευκαιρία φώναζε «Δολοφόνοι» δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στο έγκλημα των Τεμπών και τα άλλα εγκλήματα της κυβέρνησης. Ούτε τα σεξιστικά -η μητέρα της Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των μπάτσων έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων αφού προηγουμένως της είχαν πει «το περιπολικό δεν είναι ταξί» προκάλεσε ποτάμια δακρύων και οργής όταν ανέβηκε στην εξέδρα του Συντάγματος- ούτε και τα ρατσιστικά.

Το έδειξε την παραμονή της απεργίας η εκδήλωση των εργαζόμενων στο Ασκληπιείο Βούλας με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Η πρόεδρος του Σωματείου Δ. Τοσονίδου διάβασε την επιστολή-χαιρετισμό των οικογενειών των θυμάτων της Πύλου και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

Κρατικά εγκλήματα

Το έδειξε η ίδια η Μαρία Καρυστιανού στη μαζική εκδήλωση στο ΑΠΘ στις 14 Φλεβάρη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών ενέταξε το ναυάγιο της Πύλου στα κρατικά εγκλήματα «που είχαν το ίδιο αποτέλεσμα, τον πόνο για τους πολίτες και την ατιμωρησία για τους ενόχους».

Το έδειξε ο Νίκος Πλακιάς που έχασε τις δύο κόρες και την ανηψιά του στα Τέμπη. Σε μια συγκλονιστική ανάρτησή του λίγες μέρες πριν την απεργία έγραψε: «Όλοι μιλάνε για τα κορίτσια της οικογένειάς μου και τα άλλα παιδιά που ήτανε στο τρένο. Μέσα όμως σε αυτό ήταν και ένα παιδί που ήρθε στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο. Το όνομά του MIA MOHAMMADED EDRIS ετών 34. Ας μην τον ξεχάσουμε».

Το έδειξαν οι εργαζόμενοι/ες στον Συνήγορο του Πολίτη. Ο Σύλλογός τους κάλεσε στην απεργία με αιχμή την κόντρα με την προκλητική επίθεση που δέχτηκε η Ανεξάρτητη Αρχή από το Υπουργείο Ναυτιλίας για το πόρισμά της για το ναυάγιο της Πύλου.

Το δείχνουν επίσης τα Σωματεία που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη: E’ EΛΜΕ, ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου, ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων, ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Καλλιθέας, Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας που έχει υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο απαιτεί να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα της Πύλου, να γίνει η δίκη στο Ναυτοδικείο και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους ενόχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. 

Το ίδιο ισχύει διεθνώς. Σε μια σειρά χώρες όπου έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τα Τέμπη, το επόμενο μεγάλο κινηματικό ραντεβού είναι στις 22 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Από τη Γερμανία όπου η άνοδος του AfD έχει ανοίξει διάπλατα τη μάχη μέχρι τις ΗΠΑ όπου ο Τραμπ έχει προαναγγείλει άγριο πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων.

Η ΚΕΕΡΦΑ δίνει όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία των συλλαλητηρίων. Ώστε η φετινή Διεθνή Ημέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό και τους Φασίστες να είναι σταθμός στον αγώνα ενάντια στα ρατσιστικά εγκλήματα, τις κυβερνήσεις που τα διαπράττουν, την ακροδεξιά και τους φασίστες που τα αξιοποιούν. Για να πάνε στη φυλακή οι δολοφόνοι της Πύλου και των Τεμπών. Για να τσακιστούν οι ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο. Για να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις. Για να ανοίξουν τα σύνορα και να δοθούν χαρτιά, άσυλο, στέγη σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ για τις 22 Μάρτη

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/3 
Σύλλογος Ιλισός 7μμ
 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/3 
καφέ πλ. Σουρμένων 7μμ
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/3 7μμ
 
ΠΑΤΗΣΙΑ-ΓΑΛΑΤΣΙ-ΚΥΨΕΛΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/3 
αίθουσα του δήμου, Καλογερά 18, 6μμ
 
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΓΚΥΖΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/3 Πολυδύναμο 7ης κοινότ., Πανόρμου 59, 6.30μμ
 
ΝΙΚΑΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/3 
πλ. Σπάθα, Νεάπολη 7μμ
+ hip hop live με τους Zoumpas και Ropa Porty
 
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/3 αιθ. Β’ δημοτικής κοινότητας 7μμ
 
ΠΑΤΡΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/3 αίθ. ΕΒΕ, Αράτου 21, 6.30μμ
Ομιλητές/τριες: Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος επιζώντων Πύλου, Χάρης Χαλακατεβάκης, γραμματέας ΦΣ Αρχιτεκτονικής Πάτρας, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
 
ΒΟΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/3 Θόλος 7μμ

Διαδηλώσεις 22 Μάρτη 

Αθήνα, Σύνταγμα, 3μμ
Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου, 12μ
Χανιά, Αγορά, 12μ
Ηράκλειο, Λιοντάρια, 12μ
Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου, 12μ
Βόλος, Πλατεία Αγίου Νικολάου, 12μ
Γιάννενα, Περιφέρεια, 12μ
Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία, 12μ
Κομοτηνή, Κεντρική Πλατεία, 12μ

 

Στους δρόμους διεθνώς

Μεγαλώνει ο κατάλογος των χωρών όπου ετοιμάζονται αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές διαδηλώσεις το Σάββατο 22 Μάρτη. Εκτός από τις οργανώσεις από 13 χώρες που έχουν υπογράψει το κάλεσμα του διεθνούς συντονισμού World Against Racism and Fascism, σε μια σειρά ακόμα χώρες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις εκείνη τη μέρα.

Η Συμμαχία ενάντια στην Ακροδεξιά, τον Φασισμό και τον Ρατσισμό στην Κύπρο, το Red Party στην Νορβηγία, το ATTAC στην Ουγγαρία και το Stop the War on Palestine στην Αυστραλία απευθύνουν ήδη κάλεσμα για διαδηλώσεις, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία υπάρχει στις ΗΠΑ. Ξεχωρίζει η κινητοποίηση που ετοιμάζει στο Πακιστάν η Επιτροπή οικογενειών θυμάτων ναυαγίου της Πύλου, απαιτώντας την τιμωρία όλων των ενόχων για τη δολοφονία των 600 και πλέον προσφύγων.

Το κάλεσμα του World Against Racism and Fascism έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει:

African Diaspora Workers Network (ADWN, South Africa)
Aufstehen gegen Rassismus, Stand up against Racism, Germany
Comite 21 maart, Committee 21 March, The Netherlands
Faellesinitiativet mod Racisme og Diskrimination, United against racism and discrimination, Denmark
KEERFA, United movement against racism and fascist threat, Greece
Kopanang Africa Against Xenophobia (KAAX, South Africa)
Marche des Solidarites, March of Solidarity, France
Platform Stop Racisme en Fascisme, Netherlands
Save Immigrants Osaka, Osaka, Japan
Spolesne proti rasismu a fasismu, Together against racism and fascism, Czech republic
Stand up to Racism, Britain
Toronto East Anti-hate Mobilization (TEAM), Canada
Tunisian human rights league, Tunisia
Unitat contra el feixisme i el racisme, Unity Against Fascism and Racism, Catalunya
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi, United Against Racism, Poland