Τις μεγάλες διαστάσεις που έχουν πάρει τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια στις 22 Μάρτη δείχνουν οι εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ σε όλη τη χώρα. Μετά την ιστορική πανεργατική της 28ης Φλεβάρη, παντού γίνεται η σύνδεση των εγκλημάτων της Πύλου και των Τεμπών και αναδεικνύεται ο κοινός αγώνας για την τιμωρία των ενόχων και την ανατροπή της δολοφονικής κυβέρνησης.
Ενδεικτικό είναι ότι τα πάνελ των ομιλητών/ριών συνθέτουν δικηγόροι των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, συνδικαλιστές/ριες και εργαζόμενοι/ες από μια σειρά χώρους, φοιτητές/
ριες, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη κοινοτήτων μεταναστών/ριών, ιστορικοί, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, αγωνιστές/ριες της ΚΕΕΡΦΑ. Αλλά και ότι στα ακροατήρια άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις, εκφράζοντας τη διάθεση για κλιμάκωση της σύγκρουσης στο δρόμο.
Μια γεύση δίνουμε στις διπλανές στήλες με αποσπάσματα από τις εισηγήσεις κάποιων εκ των ομιλητών/ριών, καθώς και με εικόνες από κάποιες από τις εκδηλώσεις. Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης και η Ντολίς Ντονφάκ μίλησαν στην Κυψέλη. Ο Χάρης Χαλακατεβάκης στην Πάτρα. Ο Σωτήρης Λαπιέρης στο Χαλάνδρι.
Στο Ελληνικό, δίπλα στην Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρο των επιζώντων της Πύλου και τον Στέλιο Γιαννούλη από το ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιασμένης, μίλησε η Άννα Στάμου από την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας που τόνισε πως «μόνο τα κινήματα μπορούν να είναι απάντηση στην αποκτήνωση των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ακροδεξιάς» και γι’ αυτό «στις 22 Μάρτη συμμετέχουμε, όχι εθιμοτυπικά, αλλά για να τιμωρηθούν οι ένοχοι των εγκλημάτων και να φράξουμε το δρόμο στους φασίστες».
Ακράδαντα στοιχεία
Η Κατερίνα Πουρναρά και η Νατάσα Νταϊλιάνη, δικηγόροι των επιζώντων της Πύλου, ήταν επίσης ομιλήτριες, στο Χαλάνδρι και στους ηθοποιούς αντίστοιχα, αναδεικνύοντας τα ακράδαντα στοιχεία για το έγκλημα του λιμενικού. Στο ρόλο των μεγάλων συστημικών ΜΜΕ, μη καλύπτοντας όσο και όπως θα έπρεπε το ναυάγιο, στάθηκε η δημοσιογράφος Μάχη Μαργαρίτη στο Χαλάνδρι. «Όταν πρόβαλαν κάτι, έχτιζαν το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα περί διακινητών», είπε. «Μικρότερη μερίδα πήγε κόντρα, συμβάλλοντας με τη δημοσιογραφική της έρευνα στην αλήθεια».
Στην Κομοτηνή, μαζί με τον Γιάννη Πατζανακίδη, δικηγόρο, τη Βάσω Αλεξοπούλου από την ΚΕΕΡΦΑ και τον Θεόφιλο Πουλουτίδη, μίλησε ο Στέφανος Γραβάνης, καθηγητής Τμήματος Νομικής ΔΠΘ. Όπως μας είπε ο Θράσος Τζιάρας από το ΣΕΚ, ο καθηγητής «ανέδειξε τον κίνδυνο της πανευρωπαϊκής ανόδου της ακροδεξιάς με κύριο όχημα την ισλαμοφοβία, φέροντας ιδιαίτερα το παράδειγμα της Γαλλίας και της πορείας της φιλοναζιστικής συμμορίας της Λεπέν. Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές/ριες της πόλης».
Με επιτυχία έγιναν επίσης οι εκδηλώσεις στου Ζωγράφου και τη Φιλοσοφική Αθήνας όπου ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών. Ενώ την Τρίτη 18/3, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση στους Αμπελόκηπους, αλλά και τα Χανιά με συμμετοχή του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ο κύκλος των εκδηλώσεων συνεχίζεται τις επόμενες μέρες (βλέπε σελ. 16).
Λένα Βερδέ
15/3, Νίκαια. Φωτό: Λένα Βερδέ
Νίκαια
Στην πλατεία Σπάθα-Διαμάντω Κουμπάκη στη Νεάπολη έγινε η εκδήλωση της Νίκαιας, με συμμετοχή νεολαίας της περιοχής αλλά και παλιότερων αγωνιστών/ριών.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, παρουσίασε όλα τα στοιχεία για το ρατσιστικό έγκλημα του λιμενικού και μίλησε για τη μάχη για να τιμωρηθούν οι ένοχοι ενάντια στη συγκάλυψη.
Ο Νίκος Αμπανάβας, εκπαιδευτικός - συγγραφέας, στάθηκε στο προσφυγικό παρελθόν της γειτονιάς και την αντιρατσιστική - αντιφασιστική παράδοσή της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία της Διαμάντω Κουμπάκη, αγωνίστριας της Αντίστασης που εκτελέστηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, προς τιμήν της οποίας πήρε το όνομά της η πλατεία της εκδήλωσης.
Η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση που δολοφονεί από τη μία με τις ιδιωτικοποιήσεις, από την άλλη με τον ρατσισμό, ακολουθώντας τα βήματα του Τραμπ και βάζοντας στο Υπουργείο Μετανάστευσης έναν ορκισμένο εχθρό των προσφύγων και μεταναστών, τον "τσεκουροφόρο" Βορίδη.
16/3, Μαρούσι. Φωτό: Λένα Βερδέ
Μαρούσι
Πολύ συγκινητική αλλά και μαχητική ήταν η εκδήλωση στο Μαρούσι. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις που πυροδότησαν οι εισηγήσεις.
Ο Κωστής Σινανίδης, διασώστης προσφύγων στη Μεσόγειο, έδωσε μια εικόνα των επικίνδυνων θαλάσσιων διαδρομών που η Ευρώπη Φρούριο αναγκάζει τους πρόσφυγες να ακολουθούν. Περιέγραψε τα σαπιοκάραβα στα οποία μπαίνουν όπως στην Πύλο. Μετέφερε την εμπειρία του από την τραγική κατάσταση των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων που παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για ένα καλύτερο μέλλον συναντώντας επαναπροωθήσεις και ρατσιστικές επιχειρήσεις.
Η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος των επιζώντων της Πύλου, ξεκίνησε από τη σημασία της 22 Μάρτη διεθνώς και εδώ, και τη σύνδεσή της με το έγκλημα των Τεμπών. Συνέχισε με ενημέρωση για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης της Πύλου στο Ναυτοδικείο καθώς και με το χρονικό του εγκλήματος. Μίλησε για την προκλητική απόπειρα συγκάλυψής του, που όμως δέχεται χτυπήματα όπως με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Και έκλεισε με τον αναντικατάστατο ρόλο του κινήματος για να τιμωρηθούν οι ένοχοι στο Ναυτοδικείο αλλά και να τσακιστεί η ρατσιστική, τραμπικής έμπνευσης, πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Λουκάς Σταμέλλος, δημοσιογράφος στο ΟmniaTV, παρουσίασε τις αποκαλύψεις που έκαναν μαζί με την Εφημερίδα των Συντακτών σχετικά με τα ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από το ναυάγιο της Πύλου. Όλα όσα δημοσιοποίησαν αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία για την προσπάθεια του λιμενικού όχι να διασώσει αλλά να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες φτάνοντας στη βύθιση του πλοίου τους.
Τέλος ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε πως πάνω από όλα αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πέσει η δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Εμείς θα την ανατρέψουμε», είπε, καλώντας σε «μια 22 Μάρτη που θα της μείνει αξέχαστη».
«Φραγμός σε νέες Πύλους»
Το ναυάγιο της Πύλου είναι το πρώτο μεγάλο περιστατικό αυθαιρεσίας του λιμενικού που αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Πολίτη από όταν συγκροτήθηκε. Η απουσία αντίστοιχου μηχανισμού στην περίπτωση του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι ήταν κρίσιμη για να μην δικαιωθούν οι άνθρωποι που τότε πνίγηκαν ή διασώθηκαν. Οπότε συνιστά θετική εξέλιξη ότι σήμερα υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορεί να ελέγχει τα σώματα ασφαλείας και να λειτουργεί ως καταλύτης για ενέργειες που η δικαιοσύνη δεν θα έκανε.
Οι συνάδελφοι έκαναν στη βάση των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους μια εξαντλητική και εντατική δουλειά. Αξίζει να επισημανθεί ότι το πόρισμα και το συνοδευτικό υλικό είναι περίπου 4.500 σελίδες. Αυτό που διαπιστώνει δεν είναι μόνο τα πραγματικά περιστατικά αλλά και τη συστηματική προσπάθεια είτε να μην υπάρχει είτε να αποκρυφθεί κρίσιμο υλικό. Το ότι δεν έχουμε πχ καν καταγραφή επικοινωνίας του ΕΚΣΕΔ με το καράβι του λιμενικού είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο.
Επιπλέον, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν εμπορικά πλοία τριγύρω, δεν έχουμε κανένα υλικό από τους ναύτες και τους αξιωματικούς τους. Τους γνωρίζουμε, πολλοί έχουν καταθέσει κιόλας, αλλά για ένα περίεργο λόγο δεν δίνουν υλικό, ούτε το αναζητεί η εισαγγελία. Δημιουργούν επιπλέον πολλά ερωτηματικά οι συνθήκες της ίδιας της βύθισης. Ο ΣτΠ καταλήγει ότι τα στοιχεία κατατείνουν ότι οι ενέργειες του Λιμενικού πιθανότατα οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου. Αυτό θέτει σοβαρές ποινικές ευθύνες και για τα μέλη του πληρώματος αλλά και για τους εντολείς τους.
Η μεταναστευτική πολιτική, έτσι όπως υλοποιείται, και με τοποθέτηση του Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης, ελοχεύει κινδύνους για νέες Πύλους. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει με περίσσιο ζήλο την φρούρηση των συνόρων της Ευρώπης με τρόπο που καταλήγει σε Πύλους.
Από το μετερίζι του ο καθένας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, να είναι ανεξάρτητοι και έμπρακτα να παλεύουμε τον ρατσισμό και τον αυταρχισμό. Για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα βρει φραγμό, ώστε η επόμενη να έχει ένα προηγούμενο μιας κυβέρνησης που έπεσε για όσα έκανε σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων και εκατοντάδων πια νεκρών.
Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στην Κυψέλη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
«Ενώνουμε τις φωνές μας»
Η μητέρα μου έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών στο έγκλημα των Τεμπών. Η μητέρα μου ήταν δραστήριο μέλος χορευτικών ποντιακών συλλόγων και έπαιζε επαγγελματικά νταούλι. Σήμερα, εδώ και τώρα, ενώνουμε τις φωνές μας για να μιλήσουμε για τα πιο σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, τα κρατικά εγκλήματα, τον ρατσισμό και το φασισμό. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι μόνο προσωπικά αλλά αφορούν την ίδια την υπόσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα κρατικά εγκλήματα, η αστυνομική βία, η καταστολή των διαδηλώσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σοβαρές παραβιάσεις της εμπιστοσύνης που έχουμε στο κράτος. Το κράτος πρέπει να προστατεύει και να υπηρετεί τους πολίτες του και όχι να στέκεται απέναντί τους. Η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την ίδια την αρχή της δημοκρατίας. Ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι μια μορφή βίας που δεν αφορά μόνο τα άτομα αλλά και τις κοινότητες. Είναι μια σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ισότητα. Δεν είναι μόνο προσωπικά ζητήματα αλλά και μια δομική πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση για την αντιμετώπισή τους.
Η σιωπή και η ανοχή είναι οι χειρότεροι εχθροί της ισότητας και της δικαιοσύνης. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να πούμε ότι δεν θα ανεχτούμε πλέον τέτοιες παραβιάσεις. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία που όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα και θα γίνονται δεκτοί με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου το κράτος θα είναι δίπλα μας, δίπλα στο λαό και όχι ως καταπιεστής απέναντί του. Ζητάμε διαφάνεια και λογοδοσία για τα κρατικά εγκλήματα. Θέλουμε να δούμε αυτούς που ευθύνονται για τέτοιες παραβιάσεις να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.
Ζητάμε ενεργή δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού. Θέλουμε να δούμε πολιτικές που προάγουν την ισότητα και την ενσωμάτωση. Ζητάμε την ενότητα όλων μας. Η μάχη για την ισότητα και τη δικαιοσύνη δεν είναι μάχη ενός ατόμου ή μιας ομάδας, είναι μάχη όλων μας. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να πούμε ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε μια κοινωνία που όλοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, που η δικαιοσύνη θα είναι για όλους κι όχι για τους λίγους. Ενώνουμε τις φωνές μας μέχρι τέλους, γιατί η αλλαγή ξεκινά από μας, η αλλαγή ξεκινά τώρα. Ούτε βήμα πίσω.
Οι Καμερουνέζοι στην Ελλάδα, μέσα από τη φωνή μου, σας ευχαριστούν για τη φιλοξενία. Είμαστε δυσαρεστημένοι με όλες τις αδικίες που εμείς οι μετανάστες υποφέρουμε εδώ. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν, τα εγκλήματα στα Τέμπη και την Πύλο, τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα και οι συνθήκες της καθημερινής ζωής, μας εξοργίζουν και μας θυμώνουν. Η σιωπή των πολιτικών μας κάνει να τους θεωρούμε συνένοχους. Γιατί αν τα σύνορα ήταν ανοιχτά τόσος πολύς κόσμος δεν θα πέθαινε στη θάλασσα και την έρημο.
Ο θάνατος των 57 νέων στα Τέμπη μας δείχνει την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων. Το γεγονός ότι δεν δίνουν ΑΜΚΑ σε όλους, προκαλεί δολοφονίες, γιατί πώς μπορούμε να γίνουμε καλά όταν αρρωσταίνουμε; Το γεγονός ότι ζούμε εδώ χωρίς χαρτιά είναι μια μορφή βασανιστηρίου γιατί χωρίς χαρτιά και δουλειά ζούμε μια ζωή ξεθωριασμένη χωρίς αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό ζητάμε να δοθούν χαρτιά σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Ζητάμε να γίνει το δικαστήριο χωρίς άλλη αναμονή για τον πνιγμό των 650 προσφύγων στις 14 Ιούνη 2023 γιατί είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό ευχόμαστε στις 22 Μάρτη να ξεσηκωθούμε όλοι σαν μια γροθιά για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε απέναντι σε όλα τα μεγάλα που σκοτώνουν τη ζωή μας. Πολεμάμε τον ρατσισμό και το φασισμό που είναι επίσης εγκλήματα στη ζωή μας. Θα αγωνιστούμε μέχρι τη τελευταία μας ανάσα για τα δικαιώματά μας που αυτή η κυβέρνηση ποδοπατά.
Εξάρχεια
Η αντιρατσιστική εκδήλωση στις 15 Μαρτίου στα Εξάρχεια ανέδειξε τις ανησυχίες του κόσμου και τις προοπτικές του κινήματος. Οι εισηγήτριες Μαρία Φωκιανού, μέλος της Νέας Αριστεράς, και Πέρσα Κατσανούλη, ηθοποιός και μέλος της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης των Ηθοποιών, τοποθετήθηκαν εκφράζοντας την αγανάκτηση του κόσμου απέναντι σε μια απαξιωμένη πολιτική σκηνή και μια κυβέρνηση που χτίζει την κυριαρχία της πάνω στον κυνισμό, αλλά και θυμίζοντας την ξεκάθαρη απάντηση της εργατικής τάξης πάνω σε αυτό.
Η Μαρία επισήμανε πως τα Τέμπη έγιναν σημείο αναφοράς, καθώς η κοινωνία ταυτίστηκε άμεσα -«θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς». Αντίθετα, η τραγωδία της Πύλου, όπου πνίγηκαν 600 άνθρωποι, έμεινε στη σκιά. Η ΚΕΕΡΦΑ, μοναδική φωνή που κρατά ζωντανή αυτή τη συζήτηση, αναδεικνύει τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, τις επαναπροωθήσεις και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Στη συζήτηση φάνηκε καθαρά πως ο κόσμος αναζητά διέξοδο. Τα νοσοκομεία έφτασαν να κάνουν κληρώσεις για το προσωπικό ασφαλείας γιατί όλοι οι εργαζόμενοι ήθελαν να κατέβουν στην απεργία της 28ης Φλεβάρη. Η Κατερίνα τόνισε πως οι κινητοποιήσεις μετά τα Τέμπη έσπασαν το αφήγημα της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας τη λέξη «συγκάλυψη». Οι άνθρωποι αλλάζουν όταν βγαίνουν σε κίνηση, όταν δίνουν μάχη. Η αισιοδοξία χτίζεται στη βάση της δράσης. Η 22η Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και φασισμού, είναι κρίσιμη: όσο περισσότερος κόσμος κινητοποιηθεί, τόσο πιο ισχυρή θα γίνει η πίεση.
ΚΕΕΡΦΑ Εξαρχείων
Βόλος
Πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Βόλου με θέμα «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Πυλου-Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά».
Δεκάδες πήραν μέρος τονίζοντας την σημασία της ανάδειξης του εγκλήματος μαζί με τα Τέμπη και τη σημασία της κινητοποίησης ενάντια στον ρατσισμό και την ακροδεξιά. Οι ερωτήσεις σχετικά με στοιχεία του ναυαγίου αναδεικνύουν το μέγεθος της συγκάλυψης.
Από τη πλευρά των ομιλητών η Έφη Δούση, δικηγόρος των επιζώντων της Πύλου, κάλυψε όλο το χρονικό της δολοφονίας, έδωσε νομικά στοιχεία σχετικά με το στάδιο και την εξέλιξη της δίκης και τόνισε της σημασία της δικαίωσης που απαιτεί το κίνημα και οι δικηγόροι. Απάντησε στο πλήθος των ερωτημάτων και κάλεσε στα συλλαλητήρια στις 22 Μαρτη.
Ο Γιώργος Ζιάκας, φοιτητής από την Χωροταξία, ανέδειξε την κεντρικότητα της μάχης ενάντια στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό και έδωσε μια εικόνα από την κόντρα διεθνώς και στην Ελλάδα.
Κως
Πολύ πετυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Χώρος Μανδηλαρά 32 στην Κω, το Σάββατο 15 Μάρτη, με καλεσμένο τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρο Κωνσταντίνου.
Όπως αναφέρει η ανταπόκριση της ΚΕΕΡΦΑ: «Το θέμα ήταν “η Πύλος είναι έγκλημα, να μην αφήσουμε να ναυαγήσει η αλληλεγγύη”. Η εκδήλωση ήρθε μετά τις 28 Φλεβάρη, μέρα που και για την Κω σήμανε τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε ποτέ. Ο Κοινωνικός Χώρος Μανδηλαρά 32 με αντιπροσωπεία του ετοιμάζεται να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο-συναυλία το Σάββατο 22 Μάρτη στο Σύνταγμα, με το εκπληκτικό του πανό που διακοσμούσε την αίθουσα».
«Ανοίγουμε βεντάλια»
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνδέουμε το έγκλημα των Τεμπών με το έγκλημα της Πύλου. Γιατί η δομή είναι σχεδόν ταυτόσημη. Μιλάμε για ένα έγκλημα που είχε νεκρούς, ένα έγκλημα με ξεκάθαρη παρέμβαση του κράτους, ένα έγκλημα που το ίδιο το κράτος που το έκανε προσπαθεί να το συγκαλύψει.
Το κίνημα των Τεμπών έχει ταράξει τα νερά της κανονικότητας του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας, έχει φέρει τα πάνω κάτω. Το να γίνει πιο διεκδικητικό σημαίνει να αρχίσει να ανοίγει βεντάλια. Να εμπλουτιστεί με νέες διεκδικήσεις. Το να εμπλουτιστεί με ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, κόντρα στο ρατσισμό και την ακροδεξιά, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γι’ αυτό είναι εξαιρετική κίνηση η 22 Μαρτίου.
Υπάρχει μια βαθιά θεσμοποίηση της ακροδεξιάς που μπαίνει πολύ ωραία και στο ντοκιμαντέρ του Κούλογλου για τα 20λεπτα δικαστήρια. Οι θεσμοί έχουν εμποτιστεί με ακροδεξιά λογική. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τι θα κάνει το κίνημα με τη δικαιοσύνη, γιατί οι θεσμοί του κράτους και της δικαιοσύνης δεν είναι κάτι ανεξάρτητο, αλλά βαθιά εξαρτημένοι από τους συσχετισμούς δύναμης.
«Μαύρη διεθνής»
Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχει κάτι που θυμίζει μια «μαύρη διεθνή», με κεντρικό συντονιστή τον Ίλον Μασκ. Αυτό το ακροδεξιό ρεύμα εκφράστηκε και στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές της Γερμανίας με το AfD δεύτερο κόμμα. Ευτυχώς δημιουργήθηκαν κινήματα που κόψανε το ρεύμα, δεν το σταμάτησαν αλλά το ανέκοψαν.
Επίσης στις ΗΠΑ πράγματα που λέμε παραδοσιακά σαν Αριστερά έχουν αρχίσει να γίνονται πιο οφθαλμοφανή. Όπως η νέα αστυνομία που κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών, συλλαμβάνει διαδηλωτές για την Παλαιστίνη, αρχίζει να χτυπά κόσμο που δεν έχει σχέση με το προσφυγικό, απλά ήρθε η σειρά του που είναι εξωφρενικό πόσο ξεδιάντροπα γίνεται.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να είμαστε στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη και να τις συνδυάσουμε στις 22 Μαρτίου. Κάθε σωματείο, κάθε φορέας πρέπει να καλέσει. Εμείς σαν φοιτητές θα το οργανώσουμε όσο περισσότερο γίνεται.
Χάρης Χαλακατεβάκης,
γραμματέας ΦΣ Αρχιτεκτονικής Πάτρας