Τις δυνάμεις που έχουν ενωθεί για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία το Σάββατο 22 Μάρτη στο Σύνταγμα, στις 3μμ, απαιτώντας δικαιοσύνη για τις δολοφονίες στα Τέμπη, την Πύλο, τα αστυνομικά τμήματα, την Παλαιστίνη, παρουσίασε η ΚΕΕΡΦΑ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη 18 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η ίδια η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Το ΕΚΑ έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, δίνοντάς του μαζί με την ΑΔΕΔΥ και δεκάδες ακόμα συνδικάτα πανεργατικό χαρακτήρα.
Πρώτος μίλησε ο Ιμράν, αδερφός του Πακιστανού ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν που δολοφονήθηκε στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. «Έχουν περάσει έξι μήνες που σκότωσαν τον αδερφό μου στον Άγιο Παντελεήμονα μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα και ακόμα δεν έχουμε μάθει πώς, τι τους έκαναν. Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε, όπως ακόμα περιμένουμε να βγάλουμε άκρη με τη δολοφονία των πρσφύγων στην Πύλου τι έγινε, τι έχουν πάθει», είπε, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του αδερφού του.
Τη ρατσιστική έκρηξη των κυβερνήσεων διεθνώς, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία, στηλίτευσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. «Αυτά ονειρεύεται κι ο Βορίδης εδώ όταν χαμογελαστός είπε ότι πάμε για απελάσεις. Αυτή τη δουλειά ετοιμάζεται να κάνει μαζί με τον Κικίλια. Είμαστε απέναντί τους», είπε, τονίζοντας πως στις 22 Μάρτη θα είναι μαζί με τους επιζώντες του ναυαγίου οι μητέρες των θυμάτων από Πακιστάν, Αίγυπτο και Συρία, συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, δεκάδες συνδικάτα, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, κοινότητες μεταναστών, καλλιτέχνες, οι Παλαιστίνιοι, «όλος ο κόσμος που, μετά την μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο σύγκρουσης με την ανασχηματισμένη κυβέρνηση».
«Στέκομαι σήμερα εδώ όχι μόνο για να απαιτήσω δικαιοσύνη για τα θύματα αυτής της τραγωδίας και τους επιζώντες της, αλλά και για να αναδείξω τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο Χασάν αλ Τζαλμ, ένας από τους επιζώντες της Πύλου. «Αυτό που συμβαίνει σε όσους φεύγουν από τον πόλεμο αναζητώντας ασφάλεια είναι ντροπή για όλους όσοι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τις αξίες της ανθρωπότητας. Δεν ήταν αρκετές οι μηχανές θανάτου που μας καταδίωκαν στις χώρες μας, μας κυνήγησαν και στη θάλασσα, αφαιρώντας τις ζωές εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ανθρώπων. Πόσες ακόμα ψυχές πρέπει να χαθούν μέχρι να κινητοποιηθεί ο κόσμος;».
Ένα χρόνο μετά από αυτή την καταστροφή, λυπάμαι που λέω ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην υπόθεση κατά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, το οποίο κατηγορείται για τη βύθιση του πλοίου. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος μιας συστηματικής πολιτικής όπου οι πρόσφυγες εγκαταλείπονται στη θάλασσα ή απωθούνται βίαια, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες τραγωδίες».
Συνδικάτα
Τη συμμετοχή των συνδικάτων ανέδειξε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. «Οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες είναι καθοριστικές για τις εργατικές μάχες. Απαιτούμε να πληρώσει η κυβέρνηση για τα εγκλήματά της. Έχουμε την εμπειρία από το ρόλο που έπαιξαν τα συνδικάτα στη δίκη της ΧΑ. Οι μετανάστες/ριες και οι πρόσφυγες/ισσες είναι οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης. Θα συεχίσουμε να παλεύουμε μαζί για όλα τους τα δικαιώματα, για να δουλεύουμε μαζί», τόνισε.
«Σαν θηρευτής που περιμένει στη ζούγκλα για να αρπάξει και να σκοτώσει το θήραμά του», περιέγραψε το λιμενικό και το πώς ενήργησε το βράδυ του ναυαγίου της Πύλου, η Έφη Δούση, δικηγόρος των επιζώντων. Και αφού εξήγησε πολύ αιχμηρά γιατί η Πύλος ήταν έγκλημα, συγκάλυψη και βεβήλωση, κατέληξε: «Οι αξίες της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας, μπορεί για το Βορίδη να είναι παρωχημένες, για μας είναι οδοδείκτες, σε αυτές επιστρέφουμε, σε αυτές πολιτογραφούμαστε, πάνω σε αυτές θα δομήσουμε το τι κοινωνία θέλουμε να είμαστε».
«Συνυπογράφω κάθε λέξη που τέθηκε από τους συνομιλητές μου. Πρέπει όλοι να βρεθούμε σε αυτή τη διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, την αδικία», ξεκίνησε ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, προσθέτοντας στους λόγους του ξεσηκωμού στις 22 Μάρτη τη συνέχιση της θηριωδίας κατά του Παλαιστινιακού λαού από το ρατσιστικό ισραηλινό σιωνιστικό απαρτχάιντ. «Η γενοκτονία μας αφορά όλους, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
«Η θανατοπολιτική των pushbacks, του φράχτη στον Έβρο και της βύθισης του Αντριάνα, η θανατοπολιτική τούτης της κυβέρνησης και ολάκερης της ΕΕ, είναι θηλιά στο λαιμό μας», ξεκίνησε ο Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τον διορισμό ναζιστών ως υπουργών Μετανάστευσης. «Το βράδυ της Πύλου δεν αποφάσισε ένας πλοίαρχος να θανατώσει τους ανθρώπους, εκείνο το βράδυ ένα ολόκληρο σύστημα συνεννοήθηκε και επέλεξε τη δολοφονία τους», κατέληξε.
«Το φοιτητικό κίνημα έχει διαλέξει πλευρά, είναι με τον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό, είναι με την Παλαιστίνη», είπε η Αθανασία Συμψηρή, μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής Αθήνας, δηλώνοντας τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις 22 Μάρτη ως συνέχεια των μεγάλων αγώνων που δίνει η νεολαία σε όλα τα μέτωπα.