Κάτω τα χέρια από τα ΕΛΤΑ

Σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων. Την Τετάρτη 22/8 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ για να διαμορφώσει σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας.

Eίχε προηγηθεί στις 13/8 έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ η οποία αποφάσισε “πανελλαδικές αγωνιστικές διαδικασίες, και στοχευμένες κινητοποιήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας”, “εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας και αποκάλυψης των επιδιώξεων της Κυβέρνησης”, ζητώντας ταυτόχρονα διάλογο “με την Κυβέρνηση για την ανάπτυξη και όχι για το ξεπούλημα του Ταχυδρομείου” καθώς και με τα πολιτικά κόμματα.

Την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (όπως και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων) αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε στις 9/8. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να ορίζεται χρονοδιάγραμμα, «παρέχεται εξουσιοδότηση στο ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάσει, αποφασίσει και υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών ΕΛΤΑ, οι οποίες θα μεταφερθούν στο ταμείο με νεότερη απόφαση”.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο Ταχυδρομικών Καταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου, καθώς και την δραστική άνοδο τις τιμές των υπηρεσιών, ενώ μια σειρά από υπηρεσίες που σήμερα καλύπτονται από τα ΕΛΤΑ θα καταργηθούν, με τους ιδιώτες να κρατάνε τα “φιλέτα”. Για τους εργαζόμενους η ιδωτικοποίηση θα σημάνει απολύσεις, μείωση μισθών, ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν μπει και στο παρελθόν στο στόχαστρο των αρπακτικών της αγοράς, αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα το 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ να ανήκει κατευθείαν στο Δημόσιο και το 10% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

“Τι περιμένουν;”

“Κρατάμε τόσα χρόνια, χωρίς προσωπικό, τα ταχυδρομεία ανοιχτά, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων και τώρα μας πουλάνε” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη η Μαρία Βισπαγιαννάκη, εργαζόμενη στα ΕΛΤΑ στα Χανιά. “Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ πληρώνονται από τα έσοδα των ταχυδρομείων, δεν κοστίζουμε κάτι στο κράτος. Πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο τα ταχυδρομεία δεν είναι ιδιωτικά, αλλά εδώ θέλουν να τα ξεπουλήσουν μόνο και μόνο για να επωφεληθούν οι ιδιώτες. Για παράδειγμα, μόνο οι μήτρες των γραμματοσήμων έχουν τεράστια ιστορική, αλλά και πραγματική αξία, είναι κομμάτι της δημόσιας περιουσίας. Και τι θα γίνει με τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα αν ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΤΑ, το επικουρικό που το πληρώνω τόσα χρόνια θα δεχθεί κανείς ιδιώτης να το πληρώσει; Η Ομοσπονδία πέρα από το να βγάζει έγγραφα που να απειλεί, πρέπει να αποφασίσει άμεσα απεργιακή δράση. Τι περιμένουν, να πέσουν και οι υπογραφές;”

Η απάντηση στην νέα απειλή της συγκυβέρνησης Σαμαρά δεν είναι η αναμονή της ημερομηνίας που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και οι εκκλήσεις για “διάλογο”, αλλά η άμεση απόφαση για κήρυξη απεργίας σε συντονισμό με όλους τους οργανισμούς, ΔΕΚΟ, τράπεζες που έχουν μπει στο στόχαστρο των ιδιωτικοποιήσεων – και το άπλωμα της συμπαράστασης σε κάθε σωματείο και στις τοπικές κοινωνίες. Ο πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί.