Εμπρός για κοινή δράση ενάντια στους Νεοναζί

Μια χρήσιμη και σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φασιστικής απειλής από την Αριστερά έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης στην Αυγή της Κυριακής. Στο άρθρο του με τίτλο “Να βγάζαμε λίγο το κεφάλι από την άμμο;” αντιπαρατίθεται με την άποψη που λέει πως η Αριστερά δεν πρέπει να ασχολείται με τη φασιστική απειλή γιατί έτσι “διαφημίζονται οι φασίστες”.

“Η Αριστερά έχει τηρήσει απέναντι στο φαινόμενο μια στάση που αποδεικνύεται στρουθοκαμηλική. [...]Όμως, η Χρυσή Αυγή σκοτώνει, σφάζει και δέρνει και αποκτά μιμητές. [...] Στο σημείο αυτό είναι προφανές ότι θα έπρεπε να μπει μια τεράστια φαρδιά - πλατιά κόκκινη γραμμή. Αν οι ναζί και οι μιμητές τους είχαν σκοτώσει έναν Έλληνα ή έναν σύντροφό μας, έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε, θα τηρούσαμε την ίδια στάση; Μήπως και μεις είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι ή περισσότερο μοιρολάτρες όταν πρόκειται για μετανάστες;”

“Άκρα”;

Ο Κυρίτσης αντιπαρατίθεται και με την φοβία ότι κάθε αντιφασιστική πρωτοβουλία της Αριστεράς μπορεί να φανεί ως “σύγκρουση των δύο άκρων”. Η απάντηση που δίνει είναι ότι η Αριστερά δεν πρέπει να είναι τόσο ηττοπαθής ώστε να αποδεχθεί το ρόλο του “ενός άκρου”. “Η μάχη πρέπει να δοθεί “όχι όμως με την ψυχολογία του παράνομου, του εν αμύνη, του αντίπαλου, αλλά με το κύρος, τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα που θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και θα ξεκαθάριζε την ήρα από το στάρι.”

Γι'αυτό και δεν έχουμε κανένα λόγο να “στρατιωτικοποιήσουμε” τη σύγκρουση. Η δύναμή μας είναι η μαζικότητα και ότι η πλειοψηφία βρίσκεται στο στρατόπεδο του αντιφασισμού. “Στο γήπεδο της στρατιωτικοποίησης εντός έδρας παίζουν αυτοί που έχουν τα όπλα. Αυτοί δεν είμαστε εμείς. Αλλά η απάντηση δεν είναι ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός.

Αυτό που πρέπει να αξιοποιήσει η Αριστερά είναι η ρήση "θα σας τσακίσουμε στη νομιμότητα". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι "θα κάτσουμε στα αυγά μας, ώστε να μην δίνουμε αφορμές", όπως το ερμηνεύουν διάφοροι σύντροφοι που μάλιστα το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία. Σημαίνει αντιθέτως μαζική κινητοποίηση και παρουσία στους δρόμους, ξεμπρόστιασμα του εγκληματικού χαρακτήρα της Χ.Α., ενημέρωση του κόσμου και συνεχές και ανηλεές πρέσινγκ στις κρατικές αρχές να τηρούν έστω τα προσχήματα.”

Ο Κυρίτσης κλείνει με έκκληση για τέτοιας κατεύθυνσης αντιφασιστικές πρωτοβουλιές: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον και μόνος του τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά χρήσιμο είναι να υπάρξει ένα ευρύτερο αντιφασιστικό μέτωπο κομμάτων, πολιτικών φορέων, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανθρώπων της τέχνης.”

Τέτοιες παρεμβάσεις βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση και από τη μεριά της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή δίνει όλες της τις δυνάμεις.


Διαβάστε επίσης

Έξω οι νεοναζί από τις γειτονιές μας

Η ΚΕΕΡΦΑ μας καλεί στο Γκάζι 14 Οκτώβρη

Νέα Μανωλάδα: Αντίσταση στον εργοδοτικό ρατσισμό

Ρατσιστική συνεργασία κράτους – καναλαρχών

Αντιφασιστικό Ηράκλειο

Αντιφασιστική επιτυχία στο Λονδίνο

Ναζιστικές επιδρομές και αντιρατσιστικό κίνημα

«Κλείστε τα αυτιά σας στα κηρύγματα μίσους»

ΚΕΕΡΦΑ: Ανοιχτές συνελεύσεις