19 Γενάρη - Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί

Η 19 Γενάρη, να γίνει η αφετηρία για παραπέρα κλιμάκωση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Για να απομονώσουμε τους νεοναζί ώστε να μην μπορούν να βγαίνουν σε καμία γειτονιά, κανένα σχολείο, κανένα εργασιακό χώρο και να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να πάρει πίσω το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών. Για να μπει τέλος στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα, τις δολοφονίες της FRONTEX στα σύνορα, τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι η Αστυνομία και τα Δικαστήρια θα εμποδίσουν τους νεοναζί. Άλλωστε μεγάλος αριθμός των σωμάτων Ασφαλείας τους ψηφίζει και τους στηρίζει, ενώ η πλειοψηφία του ΣτΕ είναι έτοιμη να καρατομήσει τα δικαιώματα στην ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών και της ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

Τη βία των φασιστικών συμμοριών της Χρυσής Αυγής και τις ρατσιστικές επιθέσεις της ΕΛΑΣ στις γειτονιές και στους χώρους μπορεί να την συντρίψουν οι χιλιάδες του κινήματος που στέκονται απέναντί τους καθημερινά, συγκρουόμενοι με τα ρατσιστικά ψέματα και την απόπειρά τους να εμφανιστούν ως δήθεν αντισυστημική δύναμη.

Ελάτε να ξεσηκώσουμε όλους και όλες για να κάνουμε την Αθήνα – πόλη αντιφασιστική στις 19 Γενάρη!

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή


Το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων, ο κάθε δημοκράτης, ο κάθε αντιφασίστας, ο κάθε νοήμων άνθρωπος σε αυτή τη χώρα, καταλαβαίνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία θέση στην ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να απομονωθεί από παντού.

Γι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μεγάλες δράσεις που θα αποκαλύπτουν το ρόλο αυτής της οργάνωσης. Και μία από αυτές τις δράσεις πρέπει να είναι η 19η Ιανουαρίου, όπου θα πρέπει αυτή τη μέρα όσο γίνεται περισσότεροι να μαζευτούμε, να συγκεντρωθούμε και τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν όχι μόνο πάνω στους καλλιτέχνες αλλά πάνω στον κόσμο που θα έρθει και θα πει τέρμα πια στο φασισμό, τέρμα οι χιτλερικοί, οι νεοναζί, αυτοί οι οποίοι είναι πίσω από κάθε προδοσία που έχει γίνει σε αυτή τη χώρα, από την εποχή των δοσιλόγων μέχρι την περίοδο της Κύπρου.

Δημήτρης Τσουκαλάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


Σαν Υπόγεια Ρεύματα υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες κινήσεις, όμως πλέον θεωρούμε πως είναι σημαντικότερο από κάθε άλλη φορά να συμμετέχουμε σε σοβαρές πρωτοβουλίες που προάγουν τις ατομικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και η πρωτοβουλία για την μεγάλη αντιφασιστική γιορτή της 19ης Γενάρη.

Γιατί όλοι έχουμε αναρωτηθεί το πώς έχει καταντήσει η πόλη μας. Πώς γεννήθηκε ο φασισμός στα σοκάκια της πόλης μας. Πώς αυτές οι νύχτες γεννάνε αυτά τα τέρατα. Αυτές οι νύχτες γεννάνε τέρατα και εμείς πρέπει να πιαστούμε χέρι χέρι για να το αντιμετωπίσουμε. Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι, έστω και χωρίς να βλέπουμε, να προσπαθήσουμε μες στο σκοτάδι να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου. Με την αλληλεγγύη πιστεύω αυτά τα τέρατα θα εξαφανιστούν.

Ο Μαγιακόφσκι έλεγε πως ρόλος της τέχνης είναι “να μην αντανακλά, αλλά σαν φακός να μεγενθύνει. Είτε το καλό, είτε το κακό”, γιατί αν μεγενθύνεις το κακό τότε θα το πάρει χαμπάρι πιο εύκολα ένας απλός καθημερινός άνθρωπος και πολίτης. Αυτό θέλουμε και εμείς, όχι να κρύψουμε αλλά να δείξουμε πως αυτά τα τέρατα που μόνο ως διαστροφή του νου μπορούν να εξηγηθούν. Δεν είναι άνθρωποι.

Κώστας Παρίσης, Υπόγεια Ρεύματα


Ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο B.D. Foxmoor από τους Active Member έστειλε το χαιρετισμό του για τις 19 Γενάρη αφιερώνοντας σε όλες τις αντιφασίστριες και όλους τους αντιφασίστες ένα από τα τελευταία του τραγούδια. Ακούστε το ολοκαίνουργιο “Σκυλογιοί” [http://tinyurl.com/brfbcov].


Ανοιχτό κάλεσμα ΚΕΕΡΦΑ και ΠΟΘΑ για της 19Γ

Η πρωτοβουλία για τις 19 Γενάρη ξεκίνησε με ανοιχτό κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και της ΠΟΘΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος) σε πλατιά σύσκεψη στο Θέατρο Εμπρός την 22 Νοέμβρη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση ανοιχτής πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της αντιφασιστικής μέρας δράσης της 19 Γενάρη, με πανελλαδική συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 2μμ και μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα στις 4μμ.

Το κάλεσμα αγκάλιασαν και συνυπέγραψαν εξαρχής οι: l Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος l Kίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) l Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ l Κίνηση Μαβίλη l Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών l Ένωση Μεταναστών Εργατών l Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας l Aφγανική Κοινότητα l Ανοιχτό Σχολείο Μετανάστων Πειραιά l Αιγυπτιακή Κοινότητα l Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών l Σύλλογος Ελεύθερων Σύριων l ASANTE l Συνδικαλιστικοί φορείς,∆Δημοτικοί, Κοινοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι l Μαθητές σχολείων

Στηρίζει, επίσης, ο Κώστας Αρβανίτης, δηµοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός.

Αποφάσεις

Ήδη για τη 19 Γενάρη έχουν λάβει αποφάσεις συμμετοχής πλήθος σωματείων και συνδικάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η ΣΤ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων INTRACOM, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, οι Γ', Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΑΠΘ, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αποφάσεις για συμμετοχή στις 19Γ έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι (Αθήνας) στο ΣΕΜΦΕ, το Χημικό, το Μαθηματικό, την Καλών Tεχνών, που - όπως και η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ - αποφάσισαν και την συμμετοχή και συνδρομή τους στην εβδομάδα αντιφασιστικής δράσης των καλλιτεχνών από τις 12 έως τις 19 Γενάρη. Σημαντική ήταν και η απόφαση της Πανπολυτεχνειακής κοινής συνέλευσης εκπαιδευτικών, διοικητικών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απεργία των διοικητικών για συμμετοχή στις 19Γ, υιοθετώντας την πρόταση που κατέθεσε στο χαιρετισμό της η Μαρία Γρυσμπολάκη από την ΚΕΕΡΦΑ Πανεπιστημιούπολης.

Αντιφασίστες οπαδοί έχουν εκδώσει κάλεσμα συμμετοχής στις 19 Γενάρη. Τη στήριξή τους έχουν ήδη εκφράσει η ORIGINAL Γιαννιτσών και το FC St. PAULI Athens Club.

Στη συναυλία, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι εξής καλλιτέχνες: Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, MC Γίνκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Υπόγεια Ρεύματα, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρώ, Sound Esc, Radio Sol.

Ψήφισμα για τις 19 Γενάρη πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Υπέρ τάχθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις «Δικαίωμα στην Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη» και «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας». Επίσης στα Δημοτικά Συμβούλια Γαλατσίου, Πετρούπολης, Ζωγράφου, Ελληνικού, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Κορυδαλλού και Ρεθύμνου.

Από την πρώτη στιγμή, εκδηλώθηκε διεθνές ενδιαφέρον για την 19 Γενάρη, με στόχο να υπάρξουν την ίδια μέρα αντιφασιστικές κινητοποιήσεις διεθνώς σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα στην Ελλάδα. Ήδη, στη Μ. Βρετανία, η οργάνωση Unite Against Fascism καλεί σε συγκέντρωση έξω από την ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο.


Διαβάστε επίσης

Δημοτικά Συμβούλια καλούν στις 19 Γενάρη 

Δένδιας όπως Καλαμπόκας 

19 Γενάρη: Φίλαθλοι ενάντια στο φασισμό 

Τοπικές εκδηλώσεις για την οργάνωση της 19Γ 

Διαδήλωση στη Νέα Ιωνία ενάντια στους νεοναζί 

Ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό η 19 Γενάρη είναι η κραυγή σου! 

Υπογραφές στήριξης για της 19 Γενάρη 

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Λευκωσία