H άποψή μας: Όλοι μαζί μπορούμε

Aν ο Σαμαράς νομίζει ότι θα καταφέρει να αξιοποιήσει το φετινό καλοκαίρι για να μας πιάσει στον ύπνο, νομίζει λάθος.

Ο Αύγουστος ξεκινάει με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να απεργούν και να διαδηλώνουν την πρώτη του μήνα ενάντια στα κλεισίματα των νοσοκομείων, πριν καν ο Γεωργιάδης τολμήσει να τα ανακοινώσει επίσημα. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν ξεπεράσει τις 50 μέρες κατάληψης και δεν σταματάνε όσα ΜΑΤ και να στείλει στις κεραίες του Υμηττού ο Δένδιας, όσες φορές και αν ανακοινώσει την ίδρυση του «νέου φορέα» ο Καψής. Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές της Δωδώνης στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΑΣ. Οι σχολικοί φύλακες στους ΟΤΑ αρνούνται να παραλάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας. Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα πάνε στα σχολεία τους στις 2 Σεπτέμβρη. Σε δεκάδες περιοχές, σε όλη τη χώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο οι καθηγητές οργανώνουν κινητοποιήσεις και προετοιμάζουν απεργία διαρκείας με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να μας καθησυχάσουν. Στα νοσοκομεία δεν θα απολυθεί κανείς λέει ο Γεωργιάδης. Οι υπάλληλοι με προσόντα δεν κινδυνεύουν λέει ο Μητσοτάκης. Πρόκειται για ψέματα. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιους φθηνούς ελιγμούς.

Ζητάει παράταση της λιτότητας, προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων, υλοποίηση χιλιάδων νέων απολύσεων για να καλυφθεί «το κενό των 4δις» του προγράμματος, τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για τη συνέχιση της χρεοκοπημένης συνταγής των μνημονίων χωρίς τέλος που τέσσερα χρόνια τώρα το μόνο που έχουν πετύχει είναι να τινάξουν το χρέος στα ύψη βυθίζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στα τάρταρα της φτώχειας και της ανεργίας.

Δεν είναι όμως μόνο οι αγώνες ενάντια στη λιτότητα που συνεχίζουν μέσα στο καλοκαίρι. Μετά την μεγάλη αντιφασιστική πορεία στην Καλαμάτα την προηγούμενη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα σειρά είχαν τα Χανιά, όπου ο Κασιδιάρης φυγαδεύτηκε από την οργή του κόσμου χάρη στην προστασία δεκάδων διμοιριών των ΜΑΤ.

Γκουαντάναμο

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο καλύπτει, αλλά με την πολιτική της ανοίγει το δρόμο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μοχαμάντ Χασάν, ο Αφγανός πρόσφυγας που κρατούνταν επί 11 μήνες στο Γκουαντάναμο της Κορίνθου χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν και επί μήνες ζητούσε επίμονα να πάει στο γιατρό, άφησε την τελευταία του πνοή στο Σισμανόγλειο.

Τις ίδιες μέρες επέλεξε ο Δένδιας για να εξαπολύσει ένα ρατσιστικό πογκρόμ ενάντια στους Ρομά στην Κόρινθο, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία. Μετά τα καουμποϊλίκια με τα «αλβανικά καλάζνικοφ», εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί συμμετέχουν στη νέα αυτή τρομοκρατική επιχείρηση για να μας πείσουν ότι τα χωριά και η ύπαιθρος κινδυνεύουν από τους τσιγγάνους και όχι από την φτώχεια των μνημονίων. Μάλιστα, την ίδια στιγμή, που οι φωτιές κατακαίνε τα δάση γιατί δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι πυροσβέστες και μέσα για να τις σβήσουν.

Αυτήν την πολιτική της βαρβαρότητας των μνημονίων και του ρατσισμού πρέπει να την ανατρέψουμε. «Ολοι μαζί μπορούμε» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δεκάδες μαζικές συνελεύσεις και τοπικοί συντονισμοί σωματείων που απλώνονται σαν φωτιά μέσα στο κατακαλόκαιρο ξεπερνώντας κλαδικά, γεωγραφικά όρια – και πάνω απ’ όλα τα όρια της αδράνειας και της αναμονής των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που αναγκάζονται, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, κάτω από αυτήν την πίεση να καλέσουν κινητοποιήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζουμε!

Κάθε προσπάθεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά να τρομοκρατήσει τα πιο αγωνιστικά κομμάτια αυτού του κινήματος - σέρνοντας τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους συμπαραστάτες στο αυτόφωρο ή ασκώντας εισαγγελικές διώξεις σε ολόκληρο το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ - φέρνει το τέλος της ένα βήμα πιο κοντά. Το ίδιο ακριβώς πετυχαίνουν οι διώξεις και οι μηνύσεις ενάντια στα ανυποχώρητα πρωτοπόρα κομμάτια αυτού του αγώνα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ.

Ας γνωρίζουν η κυβέρνηση, οι εισαγγελείς και οι νεοναζί ότι η βιομηχανία διώξεων και συλλήψεων δεν μας φοβίζει. Μας εξοργίζει και μας δυναμώνει.