“Στις περιοδείες που κάναμε στο Γεννηματά, συναντήσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές αλλά και για όλες τις καμπάνιες μας, ενάντια στη χρυσαυγίτικη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης και για καμία ψήφο στους νεοναζί”, μας είπε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, “Πολλοί μας ρωτούσαν τι να ψηφίσουν πριν καν προλάβουμε να τους μιλήσουμε, ενώ το έκτακτο τετρασέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης με όλα τα σχήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανελλαδικά έγινε ανάρπαστο. Πολλοί αγόρασαν την εφημερίδα, ενώ συγκεντρώσαμε και 70 ευρώ ενίσχυση”.
“Στις περιοδείες μας στο Παίδων Πεντέλης, το γκαράζ και το δημαρχείο Βριλησσίων, δώσαμε εννιά φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και τέσσερα βιβλία για την εργατική εναλλακτική”, μας είπε ο Ορέστης Ηλίας, “Το ενδιαφέρον για τις αντικαπιταλιστικές ιδέες είναι μεγάλο και γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε και εκδηλώσεις μέσα σε αυτούς τους χώρους”.
Διέξοδος
“Η κατάσταση στο Ογκολογικό είναι οριακή”, μας είπε η Δήμητρα Τζάκου, “Οι εργαζόμενοι είναι οργισμένοι γιατί κλινικές όπως το καρδιολογικό έκλεισαν πρόσφατα λόγω του ότι έφυγαν 82 άτομα. Απογευματινές θεραπείες καρκινοπαθών δεν μπορούν πλέον να καλυφτούν. Όλοι ψάχνουν διέξοδο και η παρουσία μας βοηθάει για να μην επικρατήσει η απογοήτευση αλλά το αγωνιστικό κλίμα.
Φάνηκε αυτό από την ανταπόκριση που είχαμε στην περιοδεία μας στο χώρο, καλώντας για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και ενάντια στη Χρυσή Αυγή που κατεβάζει ψηφοδέλτιο στην Κηφισιά. Το ίδιο και στο ΚΑΤ όπου κόσμος που παλιότερα δεν άνοιγε συζήτηση, τώρα ήταν ανοιχτός να μας ακούσει και να μιλήσει μαζί μας. Έξι εργαζόμενοι αγόρασαν την εφημερίδα στο ΚΑΤ και δύο το βιβλίο για την εργατική εναλλακτική”.
“Η συζήτηση με τους εργαζόμενους στο δήμο Αλίμου επικεντρώθηκε στη μάχη ενάντια στους νεοναζί αφού η Χρυσή Αυγή έχει ανακοινώσει ότι θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο στο δήμο κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή και οργή”, μας είπε η Μελίνα Παπαγεωργίου, “Ολοι έβλεπαν με ενθουσιασμό την καμπάνια μας για καμία ψήφο στη Χ.Α. και έλεγαν ότι δεν πρέπει πουθενά στη γειτονιά να της δοθεί χώρος για προεκλογική καμπάνια. Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και στη ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου και πολλοί έπαιρναν το τετρασέλιδο με τα κατεβάσματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στο δήμο Αγίου Δημητρίου η συζήτηση ξεκινούσε από την επιτυχία της τελευταίας πανεργατικής και την ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων με πρώτο σταθμό την Πρωτομαγιά και έφτανε μέχρι το τι εννοούμε από τη μεριά μας όταν μιλάμε για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Κι εκεί τα φυλλάδια για καμία ψήφο στη ΧΑ έκαναν αίσθηση, όλοι μας έλεγαν ότι ενώ υπήρχε προσπάθεια συμμετοχής των νεοναζί στις εκλογές για το δήμο, τελικά το πήραν πίσω”.
Χανιά
Με επιτυχία συνεχίζονται οι περιοδείες της δημοτικής κίνησης Ανταρσία στα Χανιά στους εργατικούς χώρους της πόλης. Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο του σχήματος, παρουσία του υποψήφιου δημάρχου Σεραφείμ Ρίζου, επισκέφθηκε το ΙΚΑ Χανίων, τη Διεύθυνση Δασών στη Χρυσοπηγή καθώς και τη ΔΕΥΑΧ στις Μουρνιές.
“Μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εκφράζει τη στήριξή του στην κάθοδο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές, διεκδικώντας παράλληλα μια ριζική αλλαγή, με ανατροπή των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας”, αναφέρει η ανακοίνωση του σχήματος.
Την Τρίτη 15/4 η Ανταρσία στα Χανιά πραγματοποίησε την πρώτη της ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. “Η μάχη των εκλογών δεν είναι για να κατακτήσουμε απλά κάποιες έδρες στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το εργατικό κίνημα και οι αγώνες του άλλωστε είναι αυτό που θα επιβάλλει τις όποιες κατακτήσεις. Μπορούμε όμως να παλέψουμε από ακόμη καλύτερες θέσεις για να κερδίσουμε πίσω ό,τι μας έχουν αρπάξει. Να κερδίσουμε πίσω τις δουλειές, τους μισθούς μας και τις συντάξεις μας”, είπε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Σεραφείμ Ρίζος, “Απέναντι στη μόνιμη επωδό των κυβερνητικών δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι 'δεν υπάρχουν λεφτά', έχουμε να αντιτάξουμε ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει τη διαγραφή του χρέους της χώρας, τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και το ευρώ, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο”.
Οι περιοδείες του σχήματος θα συνεχίζονταν την Τρίτη 22/4 στους χώρους του Γηροκομείου και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Τετάρτη 23/4 στον ΟΤΕ (οδός Μαργουνίου), στον ΟΑΔΥΚ και στη Λαϊκή αγορά στα Παχιανά.
Θεσσαλονίκη
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο περιόδευσε την Τρίτη 15/4 κλιμάκιο της δημοτικής κίνησης “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή”, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κούτρα, πρώην εργαζόμενο στο νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας άνοιξε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους, τόσο για τη διάλυση της δημόσιας υγείας όσο και για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της απάντησης του κινήματος ενάντια στις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα έγινε ενημέρωση για τη συμμετοχή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές του Μαΐου και για την εργατική εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση του συστήματος.
Ο Γιάννης Κούτρας δήλωσε μετά το τέλος της περιοδείας: “Η δημόσια υγεία απειλείται με διάλυση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει με εντονότερο ρυθμό την καταστροφική πολιτική του προκατόχου του Α. Λοβέρδου. Όπως και στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι και στο χώρο της υγείας τα μνημόνια οδηγούν σε τεράστια καταστροφή, σε ανθρώπους που στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις πετά έξω από τα νοσοκομεία, τους ανασφάλιστους, τους μετανάστες και γενικά όσους έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από την κρίση. Οι αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι η μόνη εγγύηση ότι τα σχέδια τους θα ανατραπούν. Θα είμαστε στο πλευρό τους για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή”.
Νίκαια
Στο πλευρό των εργαζόμενων του δήμου Νίκαιας-Ρέντη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η “Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης”. Η δημοτική κίνηση συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Σωματείο των Εργαζόμενων στο δημοτικό συμβούλιο, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η διαδικασία αξιολόγησης αποτελεί το πρώτο βήμα για νέες διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και συνολικά στο δημόσιο.
“Μάθαμε για τη νέα επίθεση στην περιοδεία που κάναμε στο χώρο”, μας είπε η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης και υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Κατερίνα Θωίδου, “Όλοι οι εργαζόμενοι αυτό συζητούσαν καθώς πρόκειται για νέο γύρο διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Έτσι βρεθήκαμε μαζί τους στο δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσουμε την μη εφαρμογή της εγκυκλίου. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνο ψήφισμα κατά της αξιολόγησης αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό ενάντια στην εφαρμογή της. Η μάχη αυτή είναι μπροστά, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και σε όλο το Δημόσιο έχουν τη δύναμη με απεργίες και καταλήψεις να μπλοκάρουν την εγκύκλιο και όλες τις επιθέσεις στην πράξη.
Παράλληλα με το δήμο, έχουμε κάνει περιοδείες σε πολλούς χώρους όπως στο Κρατικό Νίκαιας, το ΙΚΑ, την εφορία, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ. Παντού συναντάμε εργαζόμενους που θέλουν να μάθουν για το κατέβασμά μας στις εκλογές και που καταλαβαίνουν ότι απέναντι σε όλες τις επιθέσεις, το ερώτημα είναι όχι ποιος θα διαχειριστεί το δήμο αλλά τι κίνημα θα ξεσηκωθεί για να τις ανατρέψει”.
Πειραιάς
Την Τρίτη 15/4 πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στο νοσοκομείο Μεταξά στα πλαίσια ενημέρωσης για το δημοτικό σχήμα “Ανταρσία στο Λιμάνι” με επικεφαλής το Θανάση Διαβολάκη.
Το νοσοκομείο Μεταξά πλήττεται βαθιά από ελλείψεις και από τα κατορθώματα του υπουργού Υγείας Γεωργιάδη. Οι συνεχείς εξορμήσεις μας το προηγούμενο διάστημα στο νοσοκομείο Μεταξά κέρδισαν την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου κομματιού εργαζομένων που μας θυμόταν, με αποτέλεσμα να μαζέψουμε οικονομική ενίσχυση 30 ευρώ και να διακινήσουμε 5 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης. Συνεχίζουμε στον Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι στο πλευρό των εργαζομένων με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας και άλλους κοινωνικούς χώρους. Είναι χρέος της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς να είναι δίπλα στους εργαζόμενους και έτσι συνεχίζουμε όχι μόνο μέχρι τις 18 και 25 Μάη, αλλά μέχρι την νίκη.
Ευγενία Ποντικού

