Πολιτική
Η Απελευθέρωση στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω» για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή, την οποία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα.

\r\n
\r\n
Πρώτος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, που μίλησε για τη συγκρότηση της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη και τη νικηφόρα προσπάθεια του ΕΛΑΣ να σώσει τις υποδομές της πόλης (λιμάνι, υδραγωγείο, Ηλεκτρική) που ήθελαν να καταστρέψουν οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη, που πρόλαβε τους δοσίλογους οι οποίοι ετοιμάζονταν να επιστρέψουν ως δήθεν εθνικόφρονες αντιστασιακοί.
\r\n
 
\r\n
Ο συγγραφέας Λέανδρος Μπόλαρης τόνισε ιδιαίτερα τη δύναμη του αντιστασιακού κινήματος που ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τη σημασία των πολιτικών επιλογών που καθόρισαν ότι δεν έφτασε μέχρι τη δικαίωση των προσδοκιών του κόσμου της Αντίστασης. Ο καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ Θανάσης Σφήκας μίλησε για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τις παραμονές της Απελευθέρωσης και επισήμανε ιδιαίτερα τη μηδαμινή νομιμοποίηση που είχε η κυβέρνηση του Καϊρου σε σχέση με την «κυβέρνηση του βουνού». Επιπλέον, υπογράμμισε το ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις, η βασισμένη στη «θεωρία των σταδίων» επιλογή του ΚΚΕ, να μην προχωρήσει στην κατάληψη της εξουσίας αλλά και την ένταση που αυτή προκάλεσε ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση του.
\r\n
\r\n

Στρατηγική

\r\n
\r\n
Η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω» στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κληρονομιάς του Παντελή Πουλιόπουλου, ο οποίος ήδη από την περίοδο του μεσοπολέμου είχε ασκήσει κριτική στη σταλινική θεωρία των σταδίων από τη σκοπιά της επικαιρότητας της σοσιαλιστικής επανάστασης. Αυτή η στρατηγική έλειπε από το κίνημα της Αντίστασης και γι’ αυτό η ανάγκη χτισίματος της επαναστατικής αριστεράς είναι αναγκαία ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες.
\r\n
 
\r\n
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις της Φύλλιας Πολίτη από το ΣΕΚ για τα διδάγματα εκείνης της περιόδου στο σήμερα, του συγγραφέα Γιώργου Γιαννόπουλου που αναφέρθηκε στον ταξικό χαρακτήρα του κινήματος της Αντίστασης και του συνταξιούχου οικοδόμου Φώτη Σαλτίρη ο οποίος μίλησε για την επιβίωση των ταγματασφαλιτών μετά την απελευθέρωση και τους πολιτικούς απογόνους τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Το ενδιαφέρον του κόσμου φάνηκε και μετά το τέλος της εκδήλωσης, με την αγορά των βιβλίων του Λ. Μπόλαρη για την Αντίσταση και τον εμφύλιο.
\r\n
 
\r\n
Μπάμπης Κουρουνδής
\r\n