Εργατικό κίνημα
Πειραιάς: Αντίσταση στο Masterplan COSCO

Κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της COSCO ανακοίνωσαν τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. 

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 1/10, πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις προβλήτες της COSCO στο Ικόνιο, την Τετάρτη 2/10 θα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία με συγκέντρωση στην πλ.Καραϊσκάκη, ενώ νέα 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ημέρα που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Οι εργάτες των ναυπηγείων αντιδρούν στο master plan της COSCO το οποίο προβλέπει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης από το Κερατσίνι ως τη Δραπετσώνα, θα μετατραπεί σε σταθμό μεταφόρτωσης οχημάτων (car terminal) πετώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί. Η απόφαση για επέκταση των car terminals δεν συμπεριλήφθηκε στα έργα του master plan που εγκρίθηκαν από την ΕΣΑΛ την περασμένη βδομάδα, για την οποία θα επανέλθει εντός δεκαημέρου.

Στην κινητοποίηση της Τρίτης 1/10 συμμετείχαν και μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Στην προκήρυξη που μοίρασαν στην κινητοποίηση επεσήμαναν ότι:

“Η μάχη για να μην περάσει το Master Plan της Cosco είναι μια μεγάλη μάχη όχι μονάχα για τους εργαζόμενους του Πειραιά αλλά για όλη την Εργατική Τάξη. Για να υπερασπίσουμε τις δουλειές μας αλλά και το περιβάλλον όπου ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι από τα αρπακτικά νύχια της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»...

Ήδη στην Πειραϊκή οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί, οργανώνονται και κάνουν κινητοποιήσεις, για να μην υλοποιηθεί το μπάζωμα της Πειραϊκής και η υλοποίηση του master Plan. Σήμερα βγαίνουν μπροστά οι εργαζόμενοι στη Ζώνη. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να συντονιστούν και με μπροστάρη τα Συνδικάτα έχουμε τη δύναμη να ξεσηκώσουμε όλο τον Πειραιά για να αποτρέψουμε τα σχέδια των πολυεθνικών που καταστρέφουν τις ζωές μας. Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση χρειάζεται να γίνει η αρχή για να κλιμακώσουμε αυτήν την μάχη, βάζοντας στον κοινό αγώνα όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς του Πειραιά. Να απαιτήσουμε ΣΤΟΠ στις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, Επανακρατικοποίηση του Λιμανιού. Να στηρίξουμε τον αγώνα του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας απέναντι στο κάτεργο που θέλει να στήσει η Cosco στο Λιμάνι” υπογράμμιζε μεταξύ άλλων η προκήρυξη καλώντας παράλληλα στην απεργία της επόμενης ημέρας. 

Έτοιμοι να δώσουν μαζικό παρών στην απεργία της 2 Οκτώβρη δηλώνουν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αποτιμώντας θετικά τη συμμετοχή τους στην απεργία της 24 Σεπτέμβρη. Σε ανακοίνωσή του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ) τονίζουν ότι “στο λιμάνι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η εργοδοσία να φτιάχνει δικά της σωματεία, να ορίζει τα δικά της τσιράκια ως συνδικαλιστές και να υπογράφει συμβάσεις με τον εαυτό της. Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει εργοδοτική τρομοκρατία, τι σημαίνει να διώκεται το δικαίωμα στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Το λιμάνι νέκρωσε σε όλο το Πειραιά από καθολική συμμετοχή λιμενεργατών ναυτεργατών και εργαζομένων της Ν/Ζώνης.

Κάνουμε σαφές προς την εργοδοσία 'COSCO' και DPORT ότι έχουμε ανοικτούς λογαριασμούς. Κλιμακώνουμε τη δράση μας για υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους με αυξήσεις που ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες. Κανένας απεργοσπαστικός μηχανισμός, κανένα σωματείο της 'COSCO' δεν θα κάμψει τον αγώνα μας”. 

 Η συνέχεια θα δοθεί με νέα συγκέντρωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, αν η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) επιμείνει στη συνεδρίασή της για να εγκρίνει τα παραπάνω σχέδια και δεν την αναβάλλει όπως έχουν ζητήσει οι δήμαρχοι της περιοχής (Πέραμα, Κερατσίνι) αντιδρώντας στο Master Plan. Ενώ και την Κυριακή 6 Οκτώβρη η Κίνηση Πολιτών “Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή”, η “Ανταρσία στο Λιμάνι” και η “Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή” οργανώνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε12 στον Πειραιά, στη 1μμ, καλώντας παράλληλα ανοιχτή σύσκεψη την Τρίτη 8 Οκτώβρη στο ΕΚ Πειραιά στις 8μμ για τη συνέχιση του αγώνα.